Az első halál

Full text search

Az első halál
Először akkor halt meg, mikor a trikolórok lobogtak és a vérrózsák virultak.
Sokan emlékeznek még abban a vidéki városban, melyben a Keszthölczy család lakott és vezérszerepet vitt, arra a rekviemre, mely az elhunyt Miklós úrért tartatott a székesegyházban.
Azt az egész századot, melynek soraiban Miklós úr harcolt, letiporta egy orosz lovasezred. Nem maradt életben a derék fiúk közül egyetlenegy sem. Ott nyugodtak mindannyian a csöndes csatatéren, sebekkel födve, vérrel áztatott pihenőhelyükön, ki széthasított fővel, ki átfúrt mellel. Köztük Miklós úr is.
Legendák szállongtak a hős csapat utolsó perceiről. Mint álltak mozdulatlanul helyükön, mikor rájuk ömlött a lovasok rettentő förgetege. Mint néztek farkasszemet a dübörgve közeledő halállal. Mily sápadt volt arcuk, mint lobogtak szemeik, mint merevült érccé az elszánt ábrázatokon minden vonás, és e hallgatag, halovány hősök csapatában mint dőlt le egyik a másik után a földre, anélkül, hogy ajkukról egyetlen jajszó lebbent volna el. Egy tapodtat sem hátrálva omlottak egymásra, szépen sorban, mint kaszáláskor a rend, s ott feküdtek egymás hideg tagjain félelmes halmokat képezve. S e halmok egyikének alján Miklós úr.
Legendák szállongtak a hősök hőseinek vértanúságáról. A dal is ajkaira vette őket, s még most is fölsír itt-ott emlékük szelíd hattyúdalként, még most is kizendül néha a puszták mélyeiből egy-egy kesergő ütem dicsőségükről, ha oly halkan is, mint mikor a gólya sírása reszket a csillagokat fürdető tavak tükrén…
Még sokan emlékszenek abban a vidéki városban a gyászistentiszteletre, mely Keszthölczy Miklós lelke üdvéért tartatott.
A templom hajója fényárban úszott. A ravatal a középen sötéten vált ki a fénynek tengeréből. A város apraja-nagyja a padokban szorongott. A hölgyek suhogó fekete ruhába voltak öltözve és szemeik kisírva. A férfiak kalapjain gyászfátyol úszott, s meghajtott fővel álltak a katafalk előtt.
Majd belépett az anya. Keszthölczy Gáborné, aki a »paraplés forradalom« óta már második fiáért tartat rekviemet.
Minden szem rája szegződik. Minden fej feléje fordul. A hős fiak anyja szilárd léptekkel közelg a gyászba volt padhoz, helyéhez, hervadt arcán büszke fájdalom lebeg… valódi római anya… De minél közelebb ér a katafalkhoz, s amint megzendül az orgona, s amint arcához ér a tömjén és viaszgyertyák illata, megtörik erélye s az az öregasszony, akit karon vezetnek helyére, nem más, mint egy megtört, vérző szívű, szenvedő anya…
Mert nem mint a másik, hanem ilyen igazán a hősök anyja.
… Két hónappal ezután egy csúnyán összekaszabolt, de már lábadozó sebesült érkezett a városba: Keszthölczy Miklós.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir