A SZENNAI VÁLASZTÓK

Full text search

A SZENNAI VÁLASZTÓK
– Perl öcsém – mondá Eötvös reggel a segédjének –, ma megint minisztereket ölök. Végezzen el minden ügyvédi funkciót, aztán jöjjön fel a karzatra.
Valóban, megint az Eötvös témája volt napirenden. Az eset tökéletesen hasonlít a litkei parasztok dolgához, akik bizonyos ügyben hatszor kérvényeztek már őfelségénél, s mindig elutasító választ kaptak. Végre a kabinetirodának is föltűnt a sok alkalmatlankodás, s tudtukra adták, hogy többet ne jöjjenek.
A litkeiek tanácskozván, abban állapodának meg, hogy de bizony azért is beadnak még egy kérvényt. Ha be nem eresztik őket a királyhoz, mint litkeieket, kiadják magukat zegernyegieknek. (Zegernye a szomszéd község.)
Így is lett, őfelsége elé járultak, s miután átadták az instanciát, így szólt a vezetőjük:
– Ami pedig a dolog mibenlétét illeti, alázatosan jelentjük felségednek, hogy mi voltaképpen Litkéről valók vagyunk.
S ezzel, vesd el magad, rohantak ki az ajtón, le a lépcsőn, lóhalálban, maguk is megrestellve a gyerekes csínyt.
Gajári Ödön egy nagy nyaláb írást vitt fel az előadói székre, hogy abban a szennai választók járulnak petícióval a Ház színe elé.
– A szennai választók? – tűnődtek a naivabb képviselők. – Vajon mit akarnak?
Csak miután Gajári kifejtette, hogy mit akarnak, akkor ömlött be minden résen a világosság.
– Hiszen ez a régi kaposvári ügy! Nem a szennai választók ezek, hanem Eötvös Károly és Polónyiék.
A litkeiek legalább elrestellték magukat, mikor a zegernyegieket játszották, a mi ellenzékünk abban a hitben volt, hogy valami nagy virtust csinál; a litkeiek azonfelül együgyűségből kérvényeztek egy olyan ügyben, amely már eldőlt, a mi ellenzékünk malíciából kérvényeztet.
Ez a bolondság (melytől valóságos dégoűt-t kap a jó ízlésű ember) majdnem az egész ülést igénybe vette.
Hiszen az igazat megvallva, talán volt némi szabálytalanság Kaposvárott. Végre is a mandátum olyan, mint a ló; nemcsak azért, mert sok abrakot eszik, hanem mert ritka benne a tökéletesen hibátlan. Majd mindeniket lehetne kifogásolni. S hogy az ellenzék egy kis zajt csinált érte eleinte, egészen rendén való volt. Hadd éljenek ők is szegények.
Hogy a másik két mandátum miatt, ahol a házszabályok ellenére igazolt a bíráló bizottság két ellenzéket, mély hallgatásba burkolóztak, isten neki, még az is rendén való volt. Hiszen a közerkölcsiség fölött őrködő éber honatyai szemek is behunyódhatnak néha-néha.
De hogy unos-untalan bohókás kötekedést játszanak, jukszokat inszceníroznak a törvényhozás komoly termében, az már ízléstelenség.
Ma különben kisegítő hadakkal jövének a küzdelemre, Apponyi tábora képezte a jobbszárnyat.
Bernáth Dezső ugrott be elsőnek a harci tűzbe; Gajári irattárba kívánta elhelyeztetni a szennaiak kérvényét örök emlékül. (Hiszen már jobban nem lehet megbecsülni.) Bernáth Dezső ellenben az illetékes hatósághoz akarja áttétetni.
Felugrik erre Orbán Balázs, s élesen ront rá Széchenyi miniszterre, ki a folyton tüzesedő vitát szelíden hallgatta, mint egy áldozatra szánt húsvéti bárány. Sőt néha mosolygott is. Meglehet, jól esett neki, hogy hosszas betegsége alatt sem felejtették el.
Vissza is vágott derekasan; utána az ékes szavú Hock János tört lándzsát Somogy megye címeréért, majd Horánszky Nándor szavalt el egy prózában írt tankölteményt a közmorálról, s azt ajánlotta Széchenyinek, hogy mondjon le!
– Ohó! – kiáltá közbe a jobboldal. (De legjobban volt kivehető e kiáltásban a Krausz hangja.)
A vita medre egyre szélesbedni kedzett, zajos ingerült zúgás szakította meg a szónokok szavait koronkint. Ekkor állott fel gróf Tisza Lajos (akinek az esze mindig helyén van), s a fölzavart vizeket szépen lecsurgatta a házszabályok csatornáiba. Már-már bevégződni látszott a szélsőbal ezen tápláló témája, midőn abban egy újabb rákos kinövés képződött a Szalay Károly beszédjével.
Eközben új gondolata támad Apponyi Albertnek, hogy miután itt csakugyan bűntény forog fenn, jól van, ne legyen igaza Bernáth Dezsőnek, ne menjen a kérvény a hatósághoz, de ne menjen az irattárba sem, hanem adassék ki az igazságügyi bizottságnak. Így legalább tovább eltart.
Fölcsillogtak erre az Eötvös Károly szemei, s intett a jegyzőnek, hogy ő is szólni fog a szennai választók érdekében. Úgyis e derék emberek vannak hivatva arra, hogy azt az ódiumot szépen lekapargassák róla, amit a szegény néhai Solymosi Eszter reá kent.
A miniszterelnök rövid polemikus felszólalása után felállt hát Eötvös Károly, s erőteljes színekkel festette a szerencsétlen szennaiakon ejtett sérelmet. Hogy mit érezhetnek azok most!
– Ha ugyan tudnak róla – szólt közbe gúnyosan Vizsolyi.
De a jószívű Eötvös azért mégis olyan szépen le tudta festeni őkegyelmeik nehéz bánatát, hogy (a Vay koronaőr stílusát használva) szívszakadtig meghatotta az ellenzék kebleinek érző húrjait. Többen a zsebkendőikhez nyúltak. (Kivált akiknek náthájuk van.) A karzat szép hölgyeinek szemeiben könnyek látszottak csillogni.
– Végre is – mondá önnön tüzétől gyullasztva a szennai szóvivő –, ha sehol semmiképpen sem nyer elégtételt a nép, beáll az ősjog, az önbíráskodás ősjoga…
Az elnök összerezzent. A csöngettyű élesen sírt fel kezében.
– Tiltakozom, hogy e teremből ilyen elv hangoztassék.
– Petróleum! – kiálta egy hang a kormánypártról.
– Nem petróleum az. Tiszta bort öntünk a pohárba – feleselt egy szélsőbali hang.
– Mi az az önbíráskodási ősjog? – zúgtak a középről. – Az anarchia?
– Az, ami negyvennyolcban volt – magyarázta Almássy Sándor, akinekszeme tűzszikrákat hány ilyenkor.
Az idő már ekkor meglehetősen előhaladott, közelgett a két óra, de hogy szónoklat hiányban múljon ki a kaposvári ügy, azt nem engedhette meg a honfiúi kegyelet. Eötvöstől Polónyi vette át a szót, s folytatta azon modorban, olyan veszedelmes rábeszélő képességgel és olyan hatással, hogy már-már azon a ponton volt Széchenyi: »Ej, legyen hát igazuk, lemondok arról a mandátumról; ha már Polónyi is azt tartja.«
De éppen, amint lassan-lassan érlelné magában ez elhatározást, abbahagyta Polónyi a beszédét, s az elnök nagy hirtelen bezárta az ülést.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir