II. Néhány rövid észrevétel a mai ülésről

Full text search

II. Néhány rövid észrevétel a mai ülésről
Ma két nagy beszéd volt az Apponyié és a Wekerléé.
A karcolatírónak a nagy szónokok a legrosszabb anyagja. Egypár szóval le lehet írni az egész képét.
Tele karzat… zsúfolt padok. Általános figyelem… kevés közbeszólás. Sűrű éljenek, zivataros helyesek.
A parlament két nagy alakjának mindenki ösmeri a külsejét is: minduntalan nem lehet elölről kezdeni a leírásukat.
S hogy éppen semmi festeni való ne akadjon rajtuk, még az öltözködésben is mindig egyformák. Apponyin örökké fekete kabát van. Sok programja volt már, de kabátja, mintha mindig csak egy lett volna. Oldalzsebéből kackiásan néz ki a zsebkendő csücske, kezében idegesen jár a ceruza. Wekerle is fekete kabátot visel, csakhogy nem selyembetétes hajtókával, mint Apponyi. Ennek is ott van oldalzsebében a zsebkendője, de izzadt homlokát megtörölni, mikor beszéd közben megmelegszik (s gyakorta melegszik meg, mert tűz és lélek van előadásában) a hátulsó zsebéből másik zsebkendőt vesz elő. Wekerle két zsebkendője rossz ómen Apponyiékra. Hiszen a hosszú életű Tisza is két pápaszemet hordott magával.
Egyebekben pedig Apponyinak nagyobb elokvenciája van, beszédjeinek architektúrája jobb, szóbősége kimeríthetlen Wekerlének ellenben a látköre nagyobb, észjárása elevenebb, fordulatai leleményesebbek, hangja nem olyan terjedelmes, nem olyan haragszerű, de lágyabb, kellemesebb.
Egyszóval mindkettő nagy ember. Jól, szépen, okosan beszélnek de hogy mit beszélnek, azt mindig elszedik előlünk a vezércikkírók. Hát ők is hadd éljenek.
A mai két nagy beszédből (melyek egyikében, a Wekerléében, egy elragadó részlet volt a nemzetnek a királyhoz való viszonyáról és az egész pártot megrázta) a Ház előrelátó jóstehetségű és jószimatú tagjai néhány centiméter távolodást véltek észrevenni.
De meglehet, erre is a vezércikkírók teszik rá a kezüket. Ámbár ez se bizonyos. Semmi se bizonyos. Csak az a bizonyos, hogy a költségvetés egyszerű felállással elfogadtatott. De ez már azelőtt is némileg bizonyos volt.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir