II.

Full text search

II.
A novellista polip, aki számtalan karjával megrabolja a makrokozmoszt. S bár a novella éppen olyan szubjektív ügy, mint minden emberi művészet, a novellista egy szerencsés prediszpozíció, t. i. csekélyebb szenzibilitás s az elbeszélő műfajszerűség követelményeihez való ragaszkodása révén sikerrel csillantja meg előtted a tárgyilagosság látszatát.
Ady ismeri a műfajszerűség követelményeit, de a vérbeli novellista másik feltétele nincs meg benne, sőt lírai szenzibilitása a lehető legnagyobb. Ady novelláinak összes jellemző tulajdonságai e lírai prediszpozíció prizmáján keresztül sikerrel magyarázhatók.
Minden története a saját szubjektív élményeiből színeződik, sőt nem túlzás, ha azt mondom, hogy abból fakad. Ady novelláinak nem a vékony dongájú események rideg egymásrakövetkezésében, hanem a líra reflexiókban van a súlypontja. Ő a legegyszerűbb eseményt se veszi egyszerűen tudomásul, hanem megérzi, és ebből nemcsak elbeszéléseinek lírai fűtöttsége, hanem az a fokozott lendület is megérthető, ami a novellahősök legapróbb gesztusait is kiszélesíti.
Megérthető továbbá az is, hogy bár a novellák líraisága túláradó, az ezzel járó sorfűtöttség és gesztuslendület felfokozott, mégis sohasem lép át egy bizonyos nívót és viszont sohasem is marad e nívó alatt, hanem novelláról-novellára egy színvonalon lebeg: állandóan Ady lírai temperamentumának nívóvonalán.
Ugyancsak ebből magyarázható az elbeszélés monotóniája, novellahőseinek könnyen kimutatható rokonsága, kiknek érzelmi világát – legyenek bár nők, gyermekek, parasztok avagy földesurak – Ady érzelmi összetevői határozzák meg, s mivel minden novellája érzelmi állapotok és azok különböző vonatkozásainak rajza, s mivel hősei is kivétel nélkül szívemberek, nem lehet csodálkozni rajta, ha ezek a közös érzelmi erővonalak ennyire döntőleg rokonítják a hősöket, a történeteket egymással.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir