Radó Sámuel: A béke útjai

Full text search

Radó Sámuel: A béke útjai
Révai Mór, aki a háború alatt egy érdekes politikai értekezésével felkeltette a közfigyelmet, új füzettel (A béke útja) lép a porondra.
Révai szerint a béke legkönnyebben úgy állana helyre, ha az entente tagjai, akiknek nem áll érdekükben a háború folytatása, Angliától, az egyedüli uszítótól elpártolnának. Világos érvekkel bizonyítja a szerző, hogy Franciaország, Oroszország és Olaszország legfőbb érdeke parancsolja, hogy a háborút minél előbb szüntessék be. Ilynemű érvelés valószínűleg nem ismeretlen az entente vezető államférfiai előtt és nem szabad feltételezni, hogy ne volnának teljes tudatában annak a divergenciának, amely köztük és Anglia között fennáll.
A kérdés már most az: mi lehet az oka annak, hogy a belső egyenetlenségek elnémításával rendületlenül áll az entente várfala és hogy miért folytatják még azok a szövetségesek is a háborút, akiknek partikuláris érdeke azt javasolná, hogy kössenek mielőbb békét.
Az egyes szövetségtárs helyzete korántsem oly egyszerű, amint azt képzelik. Meglehet, hogy az általános és permanens érdek, a nagy perspektívával dolgozó politika azt javasolná a bajtársnak, hogy a szövetségből lépjen ki. Ez az elhatározás azonban annál nehezebb, minél rosszabb helyzetben van. Egyszóval minél sürgősebb a békeszükséglet, annál nehezebben kielégíthető. A gyenge és reménytelen háborús fél még fokozottabb mértékben fog ragaszkodni a szövetségeshez, amely ugyan kevés támaszt nyújt, de az legalább biztos. Diplomáciailag úgy alakult a helyzet, hogy már az esetleges feltételek iránt való tapogatódzás, amelyet az entente valamelyik állama a központi hatalmaknál megkísérelne, könnyen azzal végződhetnék, hogy az «áruló» két szék között a földre esnék. Érthető tehát, hogy egyelőre az entente egyik állama se tudja magát rászánni, hogy a londoni konvenciót, amely a szövetségeseket együttes békekötésre kötelezi, felbontsa. Nincs teljesen kizárva, hogy igen ügyes taktikával az egyik vagy másik bajtárs, akár Oroszország, akár Olaszország rábírható volna a különbékére. Ha például olyan előnyökkel kecsegtetnék őket, amelyek békekötés esetében nyilvánvalóan értékesebbek mint azok a feltételek, amelyekre a megvert és legyőzött entente kötelékében számíthat.
A Révai-féle argumentáció az egyenkénti béke érdekében azért nem érvényesült eddig, mert az entente, habár alaptalanul, készpénznek vett minden reménysugárt, amelyért érdemes hű kitartással a régi táborban megmaradni. Igen közel fekszik az az aggály is, hogy az egyes államnak minden izolált béketörekvése arra vezetne, hogy az entente többi állama a hűtlen bajtárs ellen fordulna, amely ugyancsak keserűen lakolna elhamarkodásáért.
Ezzel a fejtegetéssel csak arra akartunk rámutatni, hogy az általános érdek, amely a különbékét javasolná, néha a diplomáciai konstelláció miatt háttérbe szorul.
Azonkívül van még egy más megjegyzésünk, amelyet Révai előadásához kell fűznünk. A szerző nagyon világosan rámutat a tárgyi okokra, amelyek az Angliával szövetkezett egyes államoknak a békét javasolják. De más a valódi érdek és más az érdek szubjektív felfogása. Amilyen határozottsággal Révai kimutatja, hogy Olaszország, Oroszország és Franciaország saját érdekük ellen cselekszenek a háború folytatásával épp oly kategorikusan lehet azt Angliáról kimutatni. Anglia is saját érdeke ellen cselekszik, ha a békét megakadályozza, sőt határozottan az ő érdeke ellen volt részéről a háború megkezdése. Ez a különbség a valódi érdek tárgyi megismerése és szenvedélyes félreismerése között, ami a legfontosabb mozzanat a háború felidézésében.
A nagy államférfi legkiválóbb tulajdonsága, hogy a béke és háború problémáját nem a múló konstelláció, vagy a nacionalista szenvedély csalóka látszata szerint mérlegeli, hanem olyan higgadt filozófiával szemléli, mint az elfogulatlan publicisztika.
Hálásak vagyunk a szerzőnek, hogy komoly fejtegetései által olyan eszmecserét pendített meg, amely hozzájárul a mai, rendkívül komplikált külügyi helyzet megvilágosításához.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir