SCHÖPFLIN ALADÁR: DER UNTERTAN (Heinrich Mann regénye.)

Full text search

SCHÖPFLIN ALADÁR: DER UNTERTAN
(Heinrich Mann regénye.)
Hogy mérgezte meg Vilmos császár belső hazugságokra épült, külsőségekre beigazított komédiás-egyénisége a német társadalmat. Erről írt nagy regényt Heinrich Mann, - a könyv borítékján azt olvassuk, még 1914-ben, de megjelenni csak 1918-ban tudott a könyv.
Maga a császár saját személyében csak egyszer jelenik meg a könyvben: amint egy munkászavargáskor fényes kíséretével, egy operahős pózával végig lovagol az Unter den Lindenen, fenséges-patetikusan, a belül üres színész öntetszelgésével, dőzsölve mérhetetlen hatalma kéjében. De ebben a képben, amit egy vidéki diák szemén át látjuk, benne van egész lénye és a közönséges és ostoba emberekre - tehát az emberek többségére - tett roppant szuggesztív hatása. Ebből meg lehet érteni, hogy keletkezhettek egy olyan okos és derék népben, mint a német, ezerszámra fiók-Vilmosok, hogy ragadhatták ezek a kezükbe a hatalmat az egész országban s gyakorolták azt a császár szellemében, olyan híven és pontosan, mintha ő maga csinált volna mindent. Frázisok, amelyek alá a legnagyobb aljasságok vannak rejtve, lefelé erőszakos, kíméletlen gőg, felfelé becstelen meghunyászkodás, a német nemzeti nagyság és a német erkölcs szólamainak pufogtatása alatt spekuláns üzletek és perverz erkölcstelenség, suba alatt paktálás a nyilvánosan elkárhozatott szociáldemokráciával, komornyik-lojalitása a polgárságnak nemcsak a császárral, hanem az ő hatalmát gyakorló junkerrel és katonatiszttel szemben is, a doktorátus lepedője alatt meghúzódó nyers műveletlenség, házias külsejű prostituált lelkű és cselekvésű nők. Undorító rothadtság penetráns bűze árad ki Mann regényéből: a berlini mételytől inficiált társadalom förtelmes képe ez, egy még életében feloszló, döglődő tetemé, amely dicstelenül fetreng a saját rondaságában. Az író az undor dühös émelységével írja le mindezt, néha még bele is rúg a förtelmes tetembe, hogy siettesse feloszlását.
Heinrich Mann nem kényeskedő és nem jókedvű író. Sűrűvérű, haragos és bosszúálló, de bátor és a maga szenvedélyességében becsületes: hiszi, amit mond és ezért szuggerálja az olvasót. Mint a legtöbb modern német íróban, benne is van valami szándékosság, merev ragaszkodás az előre eltökélt programhoz, a művész objektivitása hiányzik belőle s az irodalmi mű minduntalan pamfletté torzul a kezében. A francia minta is időnként túlságosan érzik rajta. Mégis művész, a maga népének és az embernek látója és ábrázolója.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir