Kosztolányi Dezső: Árvalányok

Full text search

Kosztolányi Dezső: Árvalányok
1. Rég olvastam ezt a regényt. Mielőtt újra kezembe veszem, hogy fölidézzem egykori benyomásaimat, azt kérdezem magamtól, mire emlékszem belőle. Az ilyen könyv-emlékek érdekesek. Minden jó munka egy utazás élményét kelti föl. Mintha elhagytam volna egy tájat, melyet már évek óta nem láttam és találgatnám az emlékezet éber-álmában, vajon hol is volt az a ház, az az ajtó és az a kilincs?
2. A mesét elfelejtettem. Mindig ez érdekel legkevésbé s leghamarabb kipárolog fejemből. Megmarad azonban utolsó, döntő értékül egy életérzés, mely más színben tünteti föl a világot, embereket s átcikázik idegrendszeremen, valahányszor rágondolok. Itt arra emlékezem, hogy nyár van.
3. De nem közönséges nyár. Ez a nyár nem pusztán egy időszak, nem véletlen és esetleges, hanem végzetes és jelentős, láng, mely csontig-velőig hatol, forróság, mely elállítja lélegzetem, bőség, mely megkoszorúzza a földet. Ott a faluban szegény alakok lelkében, kispolgári szobák gőzében valami örökkévaló történik. Igen, liheg a természet. A tűz mindenütt egyforma. Valami egyetemes ez, szerelmes emberek, a szerelmes bikák és tehenek, a szerelmes kakasok és jércék között, az evés-ivás lázában, vágyakozva a fiatalságra és csókra, úgy hogy bőrükből villamos szikrák sercennek, kopottan, igénytelenségükben is egészek. Teljes, diadalmas „magyar pantheizmus”.
4. Tudom, ezt kiáltottam, mikor először került elém e pogány regény s tökéletessége láttán elámultam. Már más is eszembe jut. Az az asszony, aki a hőségben ül egy tornácon, a tiszteletesné, a debreceni szűcs leánya, három gyermek anyja, a sűrű, fekete szemöldökével, ki már nem-fiatalon tompán sajgó érzékekkel nézi az unalmas falut s megfeszíti izmait. Innen betalálnék a belső szobába. Megismerném urát, a tiszteletest, zengő hangjáról, kenetes hazug szólamairól s szivarjáról is, melyet beszélgetés közben élvezve szívogat, utána majd elmennek az esperesek pompás vacsorájára. Az asszony kétségbeesésében megiszik egy liter bort, kacérkodik a Kisfaludy Társaság népdal-gyűjtő ifjával s aztán egy ma sem feledhető hajnalon az urához édesedik. Minden dereng, arcélek látszanak, élesen. Mint az útitársaké, kikkel valaha csakugyan találkoztam.
5. Abbahagyom a játékot. Újra a könyvet olvasom. Az egykori olvasó vissza-emlékező képzelete mindenekelőtt óriási képet látott, a nyárét. De az író képzelete, mely teremt és összerak, lassan, öntudatosan, lépésről-lépésre, más. „A falu hosszú utcája úgy nyúlik el, mintha a házak is, az apró sárépítmények végképp megutálták volna a létet.” Csupa ilyen kis részlet. Kis részlet? Nagy részlet. Nem beszél céljáról, hanem épít, s az, amiről szóltam előbb, kifejezve, közvetlenül sehol sincs, hanem úgy látszik, az egész hatása.
6. Micsoda fény. „A kisasszony megzavarodott az erős nézéstől s piros kis nyelvével nyalogatta a felső szájaszélét.” Micsoda központosítás, összefogó álom-öntudat, alvajáró, írói ösztön. „Megfogta a lány mellét, mely lágy volt, de bő…” Ez a nő előbb kerítő vággyal mindenkit össze akar adni, majd a patak partján hallja, hogy fiai édes-mézes trágár szókat kiabálnak s véresre veri őket. Egy lánnyal ábrándozik, kezét-derekát fogdosva, a testiség veszedelmes mezsgyéjén, anélkül, hogy félreértésre adna alkalmat. Később a tiszteletessel való jelenet után váratlanul beszalad a fiúk szobájába s megcsókolja a szerelmes sebet, mellyel az ő vágya jelezte meg ifjú testüket. Egymásba kulcsolódnak a jelképek de nem halmozódnak. Jelentéktelennek tetsző eseményeken át zuhognak a vég felé. Egy önkívület rajza, mely olyan hibátlan, hogy kacagunk az örömtől. Itt az agyalágyult esperes, vizes szemével. Az író tudja, mikor mit kell folytatni, abbahagyni. Így csak a természet alkot.
7. Megleltem a házat, ajtót, kilincset. Járkáltam a tornácon, a kertben, a patak partján. Utaztam parasztszekéren. Láttam megint őket. Boldogság tudni, hogy vannak. Még mindig itt ülnek, állnak, mozognak a nagy világosságban, addig, míg írójuk él és mi élünk s aztán is mikor már sem ő nem él, sem mi nem élünk, a könyvbe zárva, csodálatosan, el-nem-múlóan.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir