Fülep Lajos: A tudomány szociológiája

Full text search

Fülep Lajos: A tudomány szociológiája
A szociológiai tudományok eredményeit és mai állását tükröző, A Vierkandt szerkesztésében s a stuttgarti Enke-cég kiadásában most megjelent, valóban hézagpótló «Handwörterbuch der Soziologie» egyik cikkére - különös aktualitásáért és kiemelkedő tudományos jelentőségéért - néhány sorban föl akarjuk hívni azok figyelmét, kik a mai szellemi áramlatok zűrös sokféleségében a határozott irányt mutató főbb törekvések vonalait keresik. Mannheim Károly hazánkfia, a frankfurti egyetem szociológia-professzora, a «tudomány szociológiája» (Wissenssoziologie) néven ismert új tudományág kitünő művelője, foglalta össze a cikkben vázlatos, de rendszeres áttekintéssel azokat a szempontokat, melyek a szociológiai látásmód felől a tudományokra alkalmazva elméleti megalapozásuknak revizióját s végeredményben egy új tudományos diszciplinának és új ismeret-elméletnek kialakítását teszik szükségessé. A cikk az idevágó munkálatok szokványos lexikális ismertetése helyett szerzője saját álláspontjának és elméleti meggyőződésének kifejtése s mint ilyen, nemcsak tájékoztatás a tudomány szociológiájának problémái és módszerei terén, hanem továbbfejlesztésük is azon az úton, melyen a harmadéve megjelent s egész irodalmat fölidézett «Ideologie und Utopie» nevezetes állomást jelentett.
A tudomány szociológiájának lényege néhány szóban összefoglalva ez: tudás, tudomány «léthez-kötött» (seinsverbunden) funkció, azaz nem autonóm szellemi szféra apriori kategóriáinak anyagukra vetülése, hanem mindenkor a históriai-szociológiai helyzet és perspektíva következménye; a róla szóló tan, a tudás szociológiája, ezért egyfelől a tudás léthez-kötöttségét eláruló és feltüntető jelenségek kinyomozása és megállapítása, szóval a léthez-kötöttség fenomenológiai földerítése, leírása és szerkezeti elemzése, másfelől ismeret-elméletté tágul, mely a léthezkötöttség tényének ismeret-elméleti jelentőségét mutatja ki; ezen ismeretelmélet szerint az ismeret nem immanens törvények alatt fejlődik ki, nem is tárgya határozza meg vagy a tisztán logikai lehetőségek irányítják, nem is a benső szellemi dialektika hajtja, hanem minden jelentős pontján sokféle ateoretikus tényező (Seinsfaktoren) határozza meg keletkezését és alakulását; a konkrét tudás-tartalmak keletkezését meghatározó ezen tényezők nem periferiális vagy genetikus jelentőségűek csupán, amelyektől a kész ismeret esetében már el lehet tekinteni, hanem belevágnak tartalmába, formájába, szerkezetébe és érvényébe; ezek a tényezők, melyek a tudás alakulását ilyen lényegesen befolyásolják és irányítják, nem merőben egyéni természetűek (a szubjektív relativizmus értelmében), szóval nem a gondolkodó egyed tudatosuló akaratában gyökereznek, hanem inkább az egyént is magába foglaló csoport kollektív akaratában (relationizmus); e tényezők közt - amilyenek nemzedék, hivatás, szekta stb. - legfontosabb a társadalmi osztály-rétegződés, mert valamennyi többi szociális egység a mindeniket hordozó és meghatározó termelési és uralmi viszonyokon alapszik.
Ahány tagadás és ahány állítás, a kérdéseknek és ellenvetéseknek annyi légióját rezzenti föl. De új tudományágról lévén szó, mely néhány kitünő speciális munka mellett egyelőre még inkább általánosságokban mozog s eddig inkább azt mutatta meg, mik a céljai, mint azt, hogy mire képes - már pedig a részleteken fog eldőlni használhatósága -, kritikai megmérésével még ráérünk. Csak kettőt jegyzünk meg, külön, Mannheim esetében. Az ő szeme előtt a művészi stílusok meghatározásának módszere lebeg, melyhez hasonlót óhajt a «gondolkozás stílusai» számára a hajtó szociális erőkkel való kapcsolatuk földerítésével. De amire gondol, a művészi stílusok történelmi helyének meghatározása, végbement és mehetett filológiai és immanens stílus-kritikai módszerrel, szellemtörténeti vagy szociális talajuk földerítése azután - datálás és attribuálás után - következett el s persze, el is kellett következnie, mert nélküle érthetetlen a stílusok alakulása. Ezt a sorrendet a tudomány-szociológia se fordíthatja meg, viszont, ha megtartja, eredményeinek egyik felét más módszernek köszöni és kénytelen más, mint szociális - szellemi és szellemtörténeti - hajtó-erőknek helyet adni. Továbbá: a szociális hajtó-erőknek végiggondolása Mannheimnél is a marxi osztály- és termelési-viszonyok fogalmához vezet, tehát ahhoz, amit marxi terminológiával «történelmi materializmusnak» nevezünk. Nos, éppen a művészetre nézve már maga Marx fokozatosan leszállította a történelmi materializmus illetékességét (tehette: je ne suis pas Marxiste!) s ami kísérlet ő utána akadt művészettörténeti fejezetek marxista újra-írása terén, az utolsó félszázad legkínosabb emlékei közé tartozik. A tudomány szociológiájának még ellenségei se kívánhatnak hasonló sorsot, viszont ha nem lép túl a történelmi materializmus kategóriáin, eredményei még annyival sivárabbak lesznek, mint a művészet terén, amennyivel tudomány és igazság függetlenebb a szociális rétegtől a művészetnél.
Talán e néhány, fölötte hézagos sorból is látható, hogy a tudomány szociológiája, mint önállósuló és újkeletű tudomány-ág, végső soron Marx Unterbau-Überbau-elméletéből és ideológiatanából ered, ennek következetes átgondolásából s a tudományok egész területére való kiterjesztéséből - s ezt a marxi eredetet, különösen Mannheim fogalmazásában, csaknem mindenütt magán is hordozza. Idők szava. Hiszen éppen abban a folyamatban élünk, mely - a háború óta fokozott ütemben - a marxi elmélet fölszívásával, alkalmazásával, átalakításával és jogos területére visszaszorításával a kritikai munkát végzi rajta, a tudomány élő részévé avatván belőle, ami a látásmód kitágítását és gazdagítását jelenti, a többit az ideológia és propaganda területére utalva. Európa most végez a «destruáló» Marx-szal, mikor szociológiai és történettudományi, végül tudománytani és ismeretelméleti következményeit kritikailag kipróbálja. Mannheim dolgozatában kétszer is előfordul a destrukció szó - s itt csakugyan nem kevesebbről van szó, mint az eddig uralkodott irányzatok nagy részének megdöntéséről, az idealista tudománytanok és ismeret-elméletek alapjának megbontásáról, úgy hogy az új tan átvilágítja és leleplezi marxi értelemben vett «ideologikus» voltukat. Nézetünk szerint idealista álláspontról is kívánatos, hogy ez a destrukció minél alaposabb kutatással, részletekbe vágón menjen végbe, mert csak így derül ki egyfelől, mi az, amit a filozófia eddig kritikátlanul apriorizált, másfelől, mi az, amit nem lehet szociologizálni. A filozófia útja csak a távolálló és laikus szemében elméletek kigondolása - voltakép szünetlen harc minden talpalatnyi helyért, melyet el akarnak vitatni tőle, s ép ez a harc kényszeríti, hogy mind mélyebbre nyulva mutassa meg a gondolkodás és lét alapjait. A megelőző korban a filozófia ellenfele a pszichologizmus volt - s a harcból megújulva támadt föl. Kétségtelen, hogy az európai gondolkodásnak ugyancsak át kell esnie a szociologizmus periódusán is, - de nincs kétségünk az iránt, hogy evvel is a filozófiának új korszaka készíttetik elő. A társadalmi és történelmi jelenségek új vizsgálata és újra átgondolása már meglehetősen előrehaladt, mindenesetre előbbre, mint a tudomány-tani és ismeret-elméleti alapvetés. Érdeme Mannheimnak, hogy az utóbbiakat, részben Scheler nyomán, előtérbe állítja - ez szinte természetes, hiszen ép bennük van a filozófus számára életbevágó végső kérdésekről szó, s ha Mannheim át is tért a filozófiáról a szociológiára, a filozófus hajlamát és neveltségét nem hagyhatta az ajtón kívül. Mannheim filozófusnak indult, első nagyobb dolgozata ismeret-elméleti (Az ismeret-elmélet szerkezeti elemzése, 1918) - szerencsés találkozásnak véljük, hogy a filozófia és szociológia európai konfliktusának két küzdő fele nála egyszemélyben találkozik. S ezért érezzük jogosultnak a várakozást, mellyel a szociológia tűzpróbáját megálló új ismeret-elmélet megalkotása terén Mannheim munkássága elé tekintünk s ép ez irányban várunk tőle legtöbbet.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir