Pap Károly: HAMLET AZ IRODÁBAN • Kóbor Tamás regénye – Franklin

Full text search

Pap Károly: HAMLET AZ IRODÁBAN
Kóbor Tamás regénye – Franklin
A társadalmi változások mindig megkönnyítették a szerelmi élet változatosságainak kifejlődését. Minél erősebb a társadalmi öntudat, annál fékezettebb a szerelmi élet. A társadalmi öntudat megváltozása, bomlása, újjáalakulása szerelmi anarchiát teremt. Sokan mondják, hogy ma ezt az időt éljük. Jelent ez egy végleges változást? Ahogy a társadalmi öntudat újra megerősödik, visszaáll a régi helyzet. Ha a fiak nem is, de az unokák, a dédunokák biztosan kezetfognak dédanyáikkal. Ami volt, nem múlik el, csak lemerül, hogy észrevétlenül felvehesse új köntösét. A változás szemérmes, az emberek szemérmetlenek.
Az apák nemzedéke megkötözte magát, mert ezek a láncok előnyt is jelentettek. A leány, ha érintetlen maradt, számíthatott házasságra. Az üzlet, ha korrekt könyveken keresztül vezették, számíthatott hitelre. A fiak, ha elvégezték az iskolájukat, számíthattak kenyérre.
Ezek a láncok ma elértéktelenedtek. Miért? Nyilvánvaló, hogy a vesztett háború miatt. Az állam volt az, aki ezeket a láncokat apai kézzel és szigorral szembesítette. Az állam maga is megkötözte magát, jó példával járván elől, az alkotmánnyal. A császár és király is megkötözte magát az alkotmánnyal. Ekkor jött a vesztett háború s az állam, az apa, a király, valamennyien kénytelenek voltak leleplezni gyöngéiket, fiaik, polgáraik előtt. A polgárnak látnia kellett, hogy a király nem tud király lenni, az alkotmány nem alkotmány, a pénz nem pénz, mért ragaszkodjanak a fiak a maguk láncaihoz? Ha a fiak meglátták teljes meztelenségében az apák elesettségét, nem hihetnek többé abban, amit az apák alkottak, s kénytelenek új törvényeket alkotni maguknak.
Mindez természetesen nem öntudatosan jöhet létre, hanem csak keserves-kínosan, kaotikusan, ösztönösen. Roppant áldozatokkal, mert az értékek nagy része azzal, hogy átváltozik, jó időre meg is semmisül. Majd újra feltámad, de ezt már a feláldozottak nem érhetik meg.
Kóbor Tamás szelíden, s csak egy kis iroda életén keresztül nyul ehhez a sebhez, pedig egy ujság élén kora egész boszorkánykonyhájába beletekinthetett. S hogy milyen élesen és jól tekintett bele, azt mindannyian tudjuk, akik az ő Rovásait olvassuk. Viszont megértjük az írót, hogy annyi harccal a háta mögött ilyen megbocsátóan merít a kénköves, gőzölgő, forrongó anyagból, amely annyiszor csapott a szemébe.
Egy jámboran okoskodó, hűséges, öregedő irodafőnök családi meghasonlásain keresztül mutatja be Kóbor Tamás kicsinyben a változások mesgyéjén tántorgó nagyvilágot. A regény ellentéteken épül fel. Rovásainak paradoxonszerű tömörségét viszontlátjuk regényében is. A tömör paradoxonok drámai jelenetekké élesednek, mig végül, előre is megbocsátva a jövendőnek, az író keze mindent elsimít.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir