TÖRÖK GÁBOR, DR. (MDF)

Full text search

TÖRÖK GÁBOR, DR. (MDF)
TÖRÖK GÁBOR, DR. (MDF) Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Egy önálló és három csatlakozó indítványt nyújtottam be a helyi adókról szóló törvényjavaslathoz. Az első, én egy kicsit rázós javaslatnak tartom, magam is sokat meditáltam és a Magyar Demokrata Fórum környezetvédelmi munkacsoportja erősített meg abban, hogy adjam be ezt a módosító indítványt. A lényege az, hogy a helyi adóknak csak 95%-a maradna az azt kivető önkormányzatnál és 5%-ot egy alapítványra fizetnének be, amely alapítványt szintén az önkormányzatok használnák fel, de erre pályázniok kellene.
A módosított javaslatomnak az a lényege, hogy olyan nagyon-nagyon sok és rendkívül fontos, nagy összegű beruházást igénylő környezetvédelmi problémákkal küzdenek az önkormányzatok, amelyeket saját egyéb jövedelmükből nem tudnak megoldani. Tudom, hogy vannak egyéb pályázati lehetőségek is, de ezt feltétlenül bővíteni akartam.
A csatlakozó módosító javaslataim közül dr. Fodor András Attiláéhoz csatlakozik az egyik, amiben szintén azt a jogalapot óhajtom én is kiharcolni, hogy valahol laknia kell az embernek, és ez természetes emberi joga, és úgy érzem, hogy ha a levegővételt nem lehet megadóztatni, akkor azt sem lehet megadóztatni, hogy valahol valaki normális körülmények között lakik. Én is azt mondom, hogy 100 négyzetméter feletti lakás, családi ház, ne legyen adóköteles. Itt családtagonként 20 négyzetmétert jelölök meg. A nagycsaládosok nevében tiltakozom az ellen, hogy a helyi adótörvény nem tesz különbséget, hogy ki és mennyien laknak egy adott lakásban. Addig, amíg 2-3 ember lakik mondjuk egy 100 négyzetméteres lakásban, kényelmesen elférnek. Ha egy nagy család lakik ebben, az számukra szűk és mindenféleképpen szükségszerű egy nagyobb lakás – az ne essék adó alá.
A következő csatlakozó módosító indítványom a törvénynek a 39. §-ához csatlakozik, dr. Török Ferenc módosító javaslatához. Itt egyetértek szintén az 5 ezrelékkel és ki óhajtom bővíteni egy b, ponttal a 39. § (1) bekezdését, amelynek az lenne a célja, hogy az olyan tevékenységek, amelyek extraprofithoz juttatják azt a tevékenységet folytatót, ezek magasabban adózzanak, úgyhogy itt az önkormányzatoknak az adóbevételét növelné ez, méghozzá nem 5 ezrelékkel, hanem a duplájával, 1%-kal. Ilyen tevékenységek például az erotikus árukat és szexuális eszközöket gyártók, forgalmazók vagy ezzel összefüggő tevékenység, a kimért szeszesitalt forgalmazó kereskedelmi-vendéglátóipari tevékenység, a játéktermek, játékautomaták üzemeltetése, vagy ezzel összefüggő tevékenység.
A harmadik csatlakozó módosító indítvány dr. Bíró Ferenc módosító indítványához csatlakozik, amelyben egy szövegpontosítást is teszek. A törvényjavaslat 36. §-ának (1) bekezdés a, pontja 2. tételében a törvényalkotók italárusítást írtak, hogy azt kiveszik az adómentességből. Gondolom, hogy pontosan szeszesital-árusítást óhajtottak írni – és itt a módosító javaslatomnak az a lényege, hogy a vállalkozás kezdetétől egy évig az a vállalkozó személy, aki a 35. életévét nem töltötte be a vállalkozás indulásakor, az ne essék egy évig adó alá.
Ezzel is védeni óhajtom azokat a fiatal vállalkozókat, akik viszonylag tőkeszegények, és nincsen még akkora gyakorlati tapasztalatuk a vállalkozásban.
Köszönöm szépen, és kérem módosító javaslataim elfogadását, támogatását. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir