ISÉPY TAMÁS, DR. igazságügyi minisztériumi államtitkár:

Full text search

ISÉPY TAMÁS, DR. igazságügyi minisztériumi államtitkár:
ISÉPY TAMÁS, DR. igazságügyi minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Ebben a vitában az Igazságügyi Minisztérium képviseletében kénytelen vagyok megszólalni, azzal, hogy az ítéleteket a bíróságok a Magyar Köztársaság nevében hozzák. Valóban felvetődik a kérdés, hogy kinek a nevében "szúrják le" őket, kinek a nevében támadják őket, akár megengedett, akár megengedhetetlen eszközökkel. Nem hoztam magammal a statisztikát, de közölhetem – rendelkezésére bocsátom a tisztelt Háznak majd a statisztikát, hogy a magyar bírói kar korátlaga, korösszetétele önmagában kizárja annak lehetőségét – ami a levelekben visszatérően szerepel –, hogy sztálinista vérbírák ítélkeznek, ezzel kétségtelenül olyan közhangulat teremtődik a bíróságokkal szemben, amelyek a rájuk zúduló és ismételten növekvő feladatokkal alig tudnak megbírkózni. Ismételten utalok arra, hogy a bírói korátlag önmagában kizárja annak feltételezését, hogy ilyen jellegű bírák ott működtek volna.
A Legfelsőbb Bíróság elnöke is nyilatkozott, hogy azok a bírák, akik az 1956-os forradalmat követő megtorló intézkedésekben részt vettek, már rég nyugdíjba vonultak, meghaltak.
A jelenlegi bírói kar összetételére a statisztikai adatokat kimutatom.
Kávássy képviselő úr felszólalására pedig csak annyit, hogy elfogultsági kifogást bárki emelhet, kérheti más bírónak a kijelölését, tehát ehhez mindenkinek, bármelyik állampolgárnak joga van. De egy elfogultsági kifogás iránti kérelmet azért azzal indokolni, hogy ezek – nem tudom, mivel volt indokolva az elfogultsági kifogás iránti kérelem – de bíróra vonatkozóan, egy fiatal bírót sztálinizmussal, csökevénnyel vádolni, nyilvánvalóan megengedhetetlen.
Én igyekszem, … rendelkezésünkre áll a teljes statisztika. Nem hiába mondja az igazságügy-miniszter úr minden bírói látogatás alkalmával, hogy a legitimitását kívánjuk ennek a bírói karnak megerősíteni, és éppen azért terjeszthettük be a pályázati rendszerrel kapcsolatos, a bírósági szervezeti törvény módosítása iránti kérelmet, hogy ez az általunk elismert legitimáció fokozódjék azzal, hogy a bírák önmaguk közül válasszák ki azokat, akiket erre a bírói tisztségre alkalmasnak tartanak. Köszönöm. (Nagy taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir