RÁDAY MIHÁLY (SZDSZ)

Full text search

RÁDAY MIHÁLY (SZDSZ)
RÁDAY MIHÁLY (SZDSZ) Tisztelt Elnök Úr! Miniszter Úr! Tisztelt Ház! A Parlament környezetvédelmi bizottsága Balatonon, a Kis-Balatonon tett látogatást angolnapusztulás után – erről egy sajtóorgánum számolt be: a Veszprémi Napló. Körülbelül másfél flekknyi szöveg, ebben háromszor említik meg, a bizottság milyen nagy mértékben egyetért azzal, hogy a Kis-Balaton második ütemét minél hamarabb el kell kezdeni, és a 2,7 milliárd forintot biztosítania kell a költségvetésnek. Csakhogy, ez a látogatásunk – a cikkel ellentétben – nemcsak erről szólt, hogy a Kis-Balaton-II-t el kell indítani. Számos érdekes dolgot hallottunk és láttunk ugyanis.
Meghallgattunk tudósokat, akik elmondták, hogy az angolnapusztulásnak számos oka van. Aztán elmondták egyesek: azért van az, hogy bár elkészült a Kis-Balaton-I, mi azt látjuk, hogy sárgaborsó- vagy zöldborsópüré folyik a Balatonba – vagyis sűrű alga vonul lefelé a Zalán –, mert nem dolgozik eléggé a Kis-Balaton. Azért, mert az egy nagy víztükör. Csakhogy kiderült, azért nagy a víztükör – ezt le is fényképeztem, és sok egyéb fényképet is készítettem, amelyeket sajnos nem tudok itt bemutatni, mert furcsa lenne –, mert aratják nyáron a nádat. Láttam az osztrák teherautót, amint elviszi. Ez valakinek hasznot okoz – csak a Kis-Balatonnak nem, mert a nád nem nő vissza. Óriási a víztükör. Elmagyarázta a biológus, azért rossz a hatásfok, mert nagy a víztükör és nem a mocsár – itt egy mocsárnak kellene lennie. Az ám, de a Földművelésügyi Minisztériumhoz tartozó Balatoni Halgazdaság ugyanakkor a halászatban érdekelt. Hát akkor, hogy van ez?
Elkezdtük nézni, megnéztük a létesítményeket – és kiderült, hogy ezek a létesítmények pontosan egy évvel ezelőtt, amikor október 1-jén kimondták a vízügy leválását a környezetvédelemről, már készen voltak. Egy közös kasszából készültek dolgok. Próbáltunk rájönni, hogy mi szolgálja ebből a környezetvédelmet. Nehéz volt erre rájönnünk, úgyhogy én arra használom föl ezt a mai napot, hogy megkérdezzem a miniszter urat: miután a vízminőség védelme az ő feladatköre, van-e ehhez telke, rajta háza, műszaki felszerelése, laboratóriuma, személyzeti állománya; van-e eszköze ahhoz, hogy ellássa a Balaton vízminőség-védelmét? (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir