ELNÖK (Szabad György)

Full text search

ELNÖK (Szabad György)
ELNÖK (Szabad György): Köszönöm. Tisztelt Országgyűlés! Rövid bejelentést szeretnék tenni megfelelő indoklással.
A Parlament összeülése óta – mint erről most hallottunk is – érkeztek különböző kiadványok és egyes esetekben különböző tárgyak az Országgyűlés képviselőinek címére az Országházba. A kezdet kezdetétől eltekintve nem került sor ezeknek a képviselők közötti, üléstermi szétosztására, mert hamar ráébredtünk arra, hogy ez a propagandának egy sajátos módszere, amire fel akarnak használni bennünket. Nagyon hamar rá kellett azonban döbbennünk arra, hogy még a folyosón való elhelyezésük is ezt a célt szolgálja, hiszen a képviselő behozza magával az ülésterembe, leteszi a padjára és a fényképek a kamera közvetítésével akarva-akaratlanul propaganda-szolgálatot teljesítenek.
Ezért jutottunk el ahhoz a rendelkezéshez, hogy az országgyűlési képviselőknek megküldött különböző termékeket zárt raktárban helyezzük el, és a képviselőt írásban értesítjük arról, hogy ilyen és ilyen munka vagy mű a rendelkezésére áll, ha akarja, átveszi, ha akarja, nem veszi át. (Közbeszólás: Úgy van!) Ez történt ebben az esetben is. Legyen szabad azonban egy mozzanatra kitérnem.
Engem közvetlenül az ülés előtt tájékoztattak arról, hogy ilyen mű érkezett, és erről egy röplap tájékoztatja a képviselőket. Rátekintettem a röplapra, amelyen elöl 3 sor ezt a közlést, majd egy további mondat az átvétel helyét jelölte, ezen kívül a címoldalnak és a versonak a fényképe. Mondottam, hogy hozzájárulok – szokás szerint – az értesítéshez, de az csak a 3 soros közlést, illetve az átvétel helyének közlését teszi lehetővé. A felét törölték, de a fele, a címlapnak egy nehezen azonosítható, de mégis rekonstruálható képe utasításom ellenére rajta maradt.
Ettől az utasításomtól való eltérés körülményeire most nem kívánok kitérni, vizsgálat tárgyává teszem. Azonban… (Zaj, mozgás.) Figyelmet kérek! … a történtek alapján, a Füzessy Tibor által már tegnap javasoltakat figyelembe véve, én ma reggel egy olyan rendelkezést adtam ki, miszerint az Országgyűlés nem vállalkozik ömlesztett – rinfusa – könyv, propagandaanyag vagy bármilyen ehhez hasonló termék, propagandahordozó termék átvételére és elosztására. Nem vállalkozhat arra, hogy mérlegelés tárgyává tegye, hogy melyik a képviselői munkával szorosan egybetartozó vagy attól távol álló. Egyáltalán nem vállalkozik ilyen feladatra.
Ezért tehát a jelentkező kiadók azt a lehetőséget kapják, hogy az egyes képviselőknek címzett anyagot leadhatják, vagy az egyes frakcióknak címzett anyagot, mást azonban nem. Ez most elnöki utasításként már érvényben van, ennyi tanulsága van a történteknek.
Felmerült ennek továbbgondolása során, hogy mi történjék a sajtótermékekkel, amelyeket néha képviselők közvetítenek a folyosók asztalára, napilapoktól a hetilapokig, szemlékig és egyebekig. Erre vonatkozólag előterjesztéssel fogok élni a házbizottságnál. Tehát született egy elnöki utasítás és születni fog egy, a periodikákat érintő előterjesztés a házbizottságnál. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps.)
Döntés törvényjavaslat sürgős tárgyalásáról

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir