FÜZESSY TIBOR, DR. (KDNP)

Full text search

FÜZESSY TIBOR, DR. (KDNP)
FÜZESSY TIBOR, DR. (KDNP) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Azok a képviselőtársaim, akik a tegnapi napon vették maguknak a fáradságot, hogy felkeressék a szervezési és informatikai főosztályt, hozzájuthattak egy könyvhöz, amely 763 oldalon keresztül próbálja felsorolni a pápaság, pontosabban a pápák 2000 éves bűneit. A koalíciós pártok képviselői közül számos képviselőtársam keresett fel azzal a sürgetéssel, hogy az ügyben tegyek valamilyen intézkedést. Saját frakcióm pedig kötelezni akart arra, hogy a könyv elleni tiltakozásomat a Parlament színe előtt juttassam kifejezésre. Én ezt a tiltakozást nem vállaltam el. Felszólalásomban nem a könyv ellen kívánok tiltakozni, és ezt az elhatározásomat frakciótársaimmal is közöltem.
Ennek az elhatározásomnak két oka van. Az első oka az, hogy nem olvastam a könyvet. Az éjszaka megpróbáltam ugyan átfutni rajta, de ennek eredményeképpen csak néhány benyomás megfogalmazására és néhány általános jellegű megállapítás megtételére váltam képessé, alapos kritikai elemzésre azonban nem.
A másik ok az, hogy nagyon jól tudatában vagyok annak, hogy egy könyv erkölcsös vagy erkölcstelen, vallásos vagy vallásellenes, igaz vagy hamis voltának megítélése nem képezi – legalábbis általában nem képezi – a tisztelt Ház feladatát. (Közbeszólás: Helyes!)
Ami azonban a tisztelt Házra tartozik, az az a kérdés, hogy miféle könyvek és kiadványok terjesztéséhez nyújthat segítséget. Milyen könyvek tekintetében engedheti meg magának, hogy egy legalább 120 ezer forint értékű, kollektív ajándékot elfogadjon? Milyen könyvek tekintetében teszi lehetővé az ajándékozó számára, hogy udvari szállítói voltát propagandacélokra használja fel, kétes értékű eszmei mondanivalóját a honatyákon keresztül terjessze, és közben jótékonykodásával esetleg különböző anyagi kedvezményekhez is jusson?
Az elmúlt másfél évben a képviselők a kiadók jóvoltából, az Országgyűlés közvetítésével számos olyan könyvet kaptak, amelyek a politikai élettel, a politikai eseményekkel, a választásokkal, az aktuális jogi kérdésekkel foglalkoztak, és amelyek a képviselői munkához valóban hathatós segítséget nyújtottak. Még a José Silva-féle Agykontroll ajándékozója is indokolni igyekezett a képviselői munkával való összefüggést, amennyiben a könyvet a képviselői agymunka hatékonyabbá tételére ajánlotta.
Az utóbbi időben érkező kiadványok azonban egyre inkább távolodtak a képviselői munkától, mígnem elérkeztünk ehhez a műhöz, amelynek a képviselői munkával való semmiféle összefüggését nem tudom felfedezni. A szerző így kezdi az olvasónak szóló ajánlását: "Ez a könyv nem teológiai mű, még kevésbé a pápaságról szóló tankönyv." Ez bizony így igaz. A szerző, aki állítólag volt pap, és aki nemes olasz neve után ítélve akár magyar is lehetne, igyekszik magát eleve feloldozni minden esetleges tudományos elvárás alól, hogy korlátlan utat nyithasson ellenőrizhetetlen, pletykaszintű történetek sora előtt, melyekben vallásellenes körítéssel a jelenkor fogyasztói igényeinek megfelelően a szex és a horror dominál.
Tisztelt Képviselőtársaim! Nem vonom kétségbe, hogy ilyen jellegű műveket – természetesen amíg tartalmuk valamilyen büntető jogszabállyal nem kerül összeütközésbe – a sajtószabadság jegyében bárkinek joga van írni, kiadni, terjeszteni, megvenni, sőt ajándékba elfogadni is. Azt azonban kétségbe vonom, hogy a Parlament helyesen jár el, ha ilyen műveket kollektíve elfogad, és azoknak a képviselőkhöz való továbbítását elvállalja. (Taps.)
El kell még mondanom, hogy a kérdésről tegnap este beszélgettem az elnök úrral, aki a probléma iránt megértést tanúsított, de jól ismert gyakorlati érzékével hozzátette: jó lenne, ha megoldást is tudnék javasolni. Meggyőződésem, hogy ő maga is fog tudni olyan megoldást, amely valószínűleg jobb és hatásosabb lesz, mint az én javaslatom. Én csak egyetlen megoldást tudok elképzelni: azokat a Parlament címére érkező könyveket, amelyeknek semmi köze nincs a képviselői munkához, vissza kell küldeni a feladóknak. A Parlament az átvétel tényével ne tegyen kollektív elfogadási nyilatkozatot, és ne vállalja a könyvek továbbítását és szétosztását. A kiadó természetesen megküldheti a könyveket a képviselők egyéni címére, de akkor az elfogadás jogát maguk a képviselők gyakorolják, egyéni igényük és egyéni ízlésük szerint. Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir