HACK PÉTER, DR. (SZDSZ)

Full text search

HACK PÉTER, DR. (SZDSZ)
HACK PÉTER, DR. (SZDSZ) Elnök Úr! Énnekem két észrevételem is lenne. Az egyik, ami egy értelmezési kérdés, ebben elfogadom, hogy ha az én álláspontommal ellentétes álláspontra helyezkedik a Ház, de nem teljesen világos, hogy amikor a tárgysorozatról szavazunk, akkor az egy provizórikus szavazás vagy a tárgysorozat sorrendjéről is szavazunk. Ez idáig – az emlékezetem szerint – az a gyakorlat volt, hogy a megszavazott tárgysorozattól nem tért el szavazás nélkül a Ház.
A másik észrevételemet szívesen elmondanám mint a bizottság kisebbségi előadója, hogyha lett volna abban a kérdésben többségi vélemény, amit Salamon László itt ismertetett, mert Salamon László elmondta azt, amit a bizottsági ülésen is elmondott személyes véleményként. De szeretném a tisztelt Ház figyelmét felhívni, hogy amit elmondott, arról a bizottság egyáltalán nem alakított ki álláspontot, ez egy nagyon jó példája volt annak, hogy Salamon László mennyire – hogy is mondjam – sajátosan értelmezte az ellenzéki közreműködést a délelőtti felszólalásában. Ugyanis ez az ügy is… (Fodor András Attila közbeszólása) Fodor András Attila beleszólt, pedig nem volt ott a bizottsági ülésen és nyilván… (Fodor András Attila: De nem azt mondta.) Salamon László a bizottság nevében beszélt, és mint bizottsági elnököt szólította őt a Ház elnöke, a bizottsági véleményt mondta el. Ugyan elmondta azt, hogy ebben nem foglalt állást a bizottság, de ezt ő saját nevében mondhatta volna el, nem mint bizottsági elnök.
De hozzá szeretném tenni, hogy a délelőtti felszólalásban Salamon László arról beszélt, hogy az ellenzéken múlik az, hogy nem tárgyal a Ház. Ez a példa nagyon jól bizonyította, hogy a kormánypárti képviselők nem tudtak megegyezni a saját kormányukkal. És ugyanez a helyzet a mezőgazdasági termelők adókedvezményei vonatkozásában is, ahol egy nagyon nagy csomagot a bizottság azért nem tárgyalt meg – és így nem is foglalt benne állást –, mert Ómolnár Miklós képviselőtársam jelezte a bizottsági ülésen, hogy folyamatos tárgyalások folynak a kormánypártok között, amiben az ellenzék nem is vett részt.
Amiért tehát ma a bizottsági véleményt Salamon László nem tudta elmondani ezekben a kérdésekben, és volt kénytelen saját véleményével eltölteni azt a 6 percet, amíg beszélt, az azért történt, mert a Kormány és saját pártjai között nem jött létre megállapodás, és az ellenzék ebben az ügyben nagyon megértő volt. Annyira, hogy amikor Salamon László két és fél órán keresztül elháríthatatlan akadályok miatt nem tudott részt venni a bizottság tárgyalásán, akkor ezt a tárgyalást tovább folytattuk ellenzéki elnöklés mellett, annak érdekében, hogy minél hamarabb az ügy végére jussunk, és egészen estig az ellenzék ebben közreműködött. Csak abban nem született tehát álláspont, amiben a kormánypártok egymás között, illetőleg a Kormánnyal nem tudtak megegyezni. A Kormány képviselője – ez jegyzőkönyvből ellenőrizhető – nagyon sok helyen mondta, hogy ez ahhoz a csomaghoz tartozik, ahol a Kormánynak nincs is végleges álláspontja, mert a Kormány és a kormánypártok tárgyalnak.
Felhívom képviselőtársaim figyelmét a mai Pesti Hírlapban megjelent cikkre, ami arról tudósít, hogy Kupa miniszter úr tegnap tárgyalt a Kereszténydemokrata Néppárttal ezekben az adóügyekben. Ez csak arra vonatkozik, hogy egy nagyon sajátos helyzet van, ami persze a házszabályok nagyon sajátos értelmezése is, mert a Házszabály értelmében a Háznak most a részletes vitában meg kellene tárgyalni a bizottsági véleményt is, amit nem tudott megtárgyalni, mert nagyon jelentős kérdésekben nincs bizottsági vélemény. Én tehát szeretném azt hangsúlyozni, hogy az elnök úr, amit elmondott, annak egy része, az a része, hogy bizottsági vélemény nincs, ez volt a bizottsági jelentés, azon kívül egyéni képviselői hozzászólás volt, aminek helye lenne a részletes vitában, ha elkezdődhetne a részletes vita. Köszönöm. (Taps az SZDSZ padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir