LAKOS LáSZLó, DR. (MSZP)

Full text search

LAKOS LáSZLó, DR. (MSZP)
LAKOS LáSZLó, DR. (MSZP) Köszönöm, Elnök Úr. Tisztelt Országgyűlés!
Az általános vitában kifejtettem, hogy a szocialisták egyetértenek a törvénytervezettel, mert fontos érdekünk fűződik ahhoz, hogy a mezőgazdaságban csökkenjen a bizonytalanság, hogy akik akarnak és meg tudnak egyezni, minél hamarabb birtokba vehessék a kárpótlási törvényben meghatározott földjeiket. A jövő évi termés biztonságát veszélyeztető bizonytalanság lehetőleg csökkenjen.
A Kormány megvizsgálta a gazdasági bizottság javaslatát és két képviselőtársunk nevében olyan módosító javaslatokat terjesztett be, amelyekkel lényegében kidobta a gazdasági bizottság javaslatait, melyekkel igyekeztünk a kárpótlási törvény végrehajthatóvá tétele érdekében egy-két szerény lépést tenni, és amelyben igyekeztünk a minél korábbi művelésbe adás érdekében a folyamatot meggyorsítani.
Az együttes bizottsági vita eredménye alapján remélem, hogy két értékes gondolatot sikerül megmenteni a köz javára. Az egyik: a kárpótlási igények soron kívüli és 60 napon belüli elbírálása mindenképpen előnyös.
Ezzel az én számításaim szerint tízszeresére fokozható a kárpótlási hivatalok teljesítménye.
Kérdésem: vajon mit tettek eddig, ha erre ezután képesek lesznek?
A másik gondolat a névértékkel kapcsolatos. Glattfelder képviselőtársam részletesen kifejtette, egyetértek ezzel.
Romlott a tervezet a gazdasági bizottság által benyújtott tervezethez viszonyítva. A bejelentési határidő meghosszabítása és az elbírálási határidő időtartamának megnyújtása késlelteti ezeket a folyamatokat.
Elfogadhatatlan viszont az a javaslat, mely azokat a jogosultakat, akik kevés – százezer forintnál alacsonyabb – kárpótlási igénnyel rendelkeznek, megfosztja egy esztendeig a kárpótlási jegy törvényben garantált felhasználási lehetőségeitől a soron kívüli elbírálás ellenében. A nagyobb tulajdonnal rendelkezőknek viszont a választási lehetőségük megmarad, az előnyöket pedig élvezik.
A szocialisták támogatásáról a végleges szöveg ismeretében nyilatkozom. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir