KÓNYA IMRE, DR. (MDF)

Full text search

KÓNYA IMRE, DR. (MDF)
KÓNYA IMRE, DR. (MDF) Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Kedvező és merőben szokatlan helyzetben vagyok akkor, amikor a Magyar Demokrata Fórum képviselőcsoportja által támogatott, sőt a képviselőcsoport nevében benyújtott törvényjavaslat napirendre tűzését kell kérnem a tisztelt Háztól, és ezt azzal tehetem, hogy hivatkozom arra, hogy a törvényjavaslat előterjesztését megelőzően, illetőleg azzal egyidejűleg olyan nagymértékű sajtó, illetőleg ellenzéki politikusok támogatását élvezte az a javaslat, ami megkönnyíti helyzetemet, amikor a napirendre tűzését indokolnom kell.
Úgy érzem, hogy ezt meg kellett említenem. Igazságtalanság lett volna, hogyha elhallgatom ezt a tényt akkor is, hogyha ez a támogatás és ez az érvrendszer jobbára csak a javaslatunk egyik részével kapcsolatos, nevezetesen a náci jelképek elleni büntetőjogi eszközökkel történő fellépésre vonatkozik.
Úgy hiszem, erre is tekintettel talán megengedik nekem, hogyha a javaslat indokoltsága vonatkozásában jogi érvet kívánok felhozni – kizárólag jogi érvet – annak alátámasztására, hogy mi indokolja jogilag azt, hogy a koalíció – mint tette eddig is – ezúttal is egyforma mércével kívánja mérni a szélsőségeket, függetlenül attól, hogy jobb- vagy baloldalról érkeznek azok a szélsőségek.
Alkotmányunk 2. §-nak (3) bekezdése értelmében (idézem az alkotmányt) "A társadalom egyetlen szervezetének, állami szervnek vagy állampolgárnak a tevékenysége sem irányulhat a hatalom erőszakos megszerzésére vagy gyakorlására, illetőleg kizárólagos birtoklására. Az ilyen törekvésekkel szemben törvényes úton mindenki jogosult és egyben köteles is fellépni." Az Alkotmánynak ez a bekezdése l989-ben a korábbi Országgyűlés által lett az alkotmány része, de azt hiszem közismert, hogy az Ellenzéki Kerekasztal nyomására, az Ellenzéki Kerekasztal követelésére került be az alkotmányba ez a passzus.
Egyébként ezt a tényt, ezt az állításomat Antall József miniszterelnök úr Tölgyessy Péter képviselő úr, az SZDSZ elnöke; Orbán Viktor képviselő úr, a FIDESZ frakcióvezetője; valamint a kisgazda Boros Imre is meg tudja erősíteni, akik ugyancsak tagjai voltak annak a küldöttségnek, amely az Ellenzéki Kerekasztalt az alkotmánymódosítással kapcsolatos tárgyalásokon képviselte.
Nos, ez az alkotmányi rendelkezés – amely a hatalom erőszakos megszerzésére és gyakorlására, illetve kizárólagos birtoklására törekvő szervezetek elleni fellépést mindenkinek a kötelességévé teszi – indított bennünket arra, hogy törvényjavaslatot terjesszünk elő olyan jelképek büntetőjogi betiltására, amelyeket ilyen szervezetek használtak, illetve ilyen szervezetekhez kapcsolódtak, függetlenül attól, hogy ezek magyar szervezetek voltak-e, avagy olyan szervezetek, amelyeket Magyarországot megszállt országok szervezetei használtak.
Nos, én azt hiszem, hogy ezeknek a jelképeknek a használata joggal háborítja fel a lakosság széles rétegeit, joggal állíthatjuk, hogy zavarja a köznyugalmat ezeknek a jelképeknek a használata, és mivel a büntetőjog eddig nem lépett fel, nem tartalmazott olyan rendelkezést, amely kifejezetten tiltotta volna, illetőleg szankcióval rendelte volna sújtani ezeknek a jelképeknek a nyilvános használatát, ezért javasoltuk, ezért kértük a tisztelt Házat, hogy fogadja el az erre vonatkozó, a Magyar Demokrata Fórum képviselőcsoportja által támogatott törvényjavaslatot.
Mi úgy hisszük, nem kívánatos, hogy valaki náci egyenruhában járjon, de ugyanúgy nem kívánatos, hogy netalántán ávós egyenruhát öltsön fel. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir