PAP JÁNOS, DR. (FIDESZ)

Full text search

PAP JÁNOS, DR. (FIDESZ)
PAP JÁNOS, DR. (FIDESZ) Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Sajnálattal állapíthatjuk meg ismét: ha a környezetvédelemről van szó, igaz a közmondás: eső után köpönyeg. Az interpelláció vizsgálata során ugyanis több megállapítás született, ami mind hasznos és később figyelembe is vehető, ám ebben a konkrét garéi ügyben már nem alkalmazható.
A tender annak rendje és módja szerint lezajlott, a beruházó nekilátott az építkezésnek. Mindenesetre a további történésekből a lakosság nincs kirekesztve — szerencsére —, véleményét az ilyen beruházásoknál immár kötelező környezeti hatásvizsgálati eljárás során kifejtheti, megbizonyosodhat arról, hogy fenyeget-e jelentős környezetszennyezés az égető működése kapcsán, s garanciákat kérhet biztonsága érdekében.
(15.10)
Annyit azonban tudni kell, hogy a felgyűlt veszélyes hulladék továbbra is szivárog, jelentősen veszélyeztetve ezzel a környék vizeit, mármint abban az esetben, ha valamilyen megnyugtató megoldás nem születik.
A vizsgálat során egyértelműen bebizonyosodott, hogy a tendert kapkodva, jelentős környezetgazdasági hibákkal tarkítva írták ki, a felelősség itt a tenderbizottságban részt vevő tárcákat terheli. Ugyanis:
1. Nem rögtön égetőre kellett volna tendert kiírni, hanem először azt kellett volna megvizsgálni, léteznek-e gazdaságosabb és környezetkímélőbb módszerek a probléma megoldására?
Az azért mégiscsak furcsa, hogy egy interpellációra legyen szükség ahhoz, hogy az illetékesek észrevegyék: a bőrgyári hulladék másként is hasznosítható, a szennyezett talaj tisztítására pedig mikrobiológiai módszerek is rendelkezésre állnak.
2. Úgy határozták meg a garéi égető helyét és kapacitását, hogy nem voltak tisztában az ilyen jellegű égetendő hulladékok keletkezési mennyiségével és helyével. Az is lehet ugyanis, hogy ezen hulladékok keletkezésének gócpontja éppen Északkelet-Magyarországra esik. A hulladék jelentős mértékű szállítása pedig azon túl, hogy veszélyes, gazdaságtalan is.
3. A lakosság tájékoztatása nem volt teljes körű, számos olyan települést nem vontak be az előkészítésbe, amelyek pedig érintettek az égető környezeti hatásaiban.
Tisztelt képviselőtársaim! Az ügy tanulságai véleményem szerint a következők:
1. Mindenképpen szükség volna végre a veszélyes hulladékok ártalmatlanítására vonatkozó kormányzati koncepcióra, arra, hogy egyedi problémák ad hoc jellegű megoldása ne vigye kényszerpályára a hulladékgazdálkodás ügyét, jelentős gazdasági és környezeti károkat okozva ezzel. Ne feledjük, még sok, a garéihoz hasonló, nem hatástalanított, veszélyeshulladék-bomba ketyeghet az országban. Ezentúl vajon mindegyik mellé égetőt fogunk építeni?
2. Mindenképpen szükség lenne arra, hogy az előbbi pontban követelt hulladékkoncepció a hulladékmentes technológiák fejlesztését, illetve a keletkező veszélyes melléktermékek hasznosítását tekintse prioritásnak. Természetesen nemcsak jól hangzó jelszavakra vágyunk, hanem arra, hogy ez a prioritás a mindennapi gyakorlatban megjelenjen. Azt pedig végképp nem szeretnénk, ha garéi módon, kapkodva épített égetők hivatkozási alapot jelentenének a fenti korszerű hulladékelkerülési módok háttérbe szorítása mellett "Minek nekünk újrahasznosítás, ha ennyi remek égetőnk van" alapján.
Tisztelt Ház! A bizottság jelentését, amely a fenti szellemben született, ez után elfogadásra javaslom. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir