ELNÖK (Szabad György)

Full text search

ELNÖK (Szabad György)
ELNÖK (Szabad György): Tisztelt Országgyűlés! Engedjék meg, hogy napirend előtt egy rövid, örvendetes elnöki bejelentéssel éljek.
Röviddel az ülés megnyitása előtt Strasbourgból tájékoztatást kaptam a Bratinka József által vezetett delegációnktól, amelyik részt vesz az Európa Tanács vitájában. Mint azt egyéb híradások is jelezték, az emberi jogi konvenció nemzetiségpolitikai jegyzőkönyvvel történő kiegészítése a tegnapi napon zajló vitában történt meg az Európa Tanács plenáris ülésén.
A 10 magyar előterjesztés közül nyolcat a plenáris ülés elfogadott, és a 2 másik esetében sem túl távoli megoldást.
A 8 elfogadott magyar javaslat között ott van két olyan nagy jelentőségű, mint annak elismerése és tulajdonképpen konvenció szintjére emelése, miszerint mindenkit megillet vagy illessen meg az anyanyelven történő oktatás joga, másrészt, hogy minden olyan közigazgatási egységben, ahol az illető nemzetiségnek többsége van, legyen módja a közigazgatási egység keretein belül önkormányzati jogok gyakorlására.
Ezekről kívántam önöket tudósítani. Köszönöm. (Taps.)
Tisztelt Országgyűlés! A bizottsági elnökök ma reggeli ülésén elhangzottak alapján:
- a helyi bíróság létesítéséről szóló törvényjavaslatot megtárgyalásra kiadom az alkotmányügyi bizottságnak;
- a magyar-orosz baráti kapcsolatokról és együttműködésről szóló szerződés, valamint az azt kiegészítő levélváltás megerősítéséről szóló országgyűlési határozati javaslatot megtárgyalásra kiadom a külügyi bizottságnak;
- a földrendező és földkiadó bizottságokról szóló 1993. évi II. törvény módosításával foglalkozó törvényjavaslatot megtárgyalásra kiadom a mezőgazdasági bizottságnak és az alkotmányügyi bizottságnak;
- a tulajdonviszonyok rendezése érdekében az állam által az állampolgárok tulajdonában igazságtalanul hajdan okozott károk részleges kárpótlásáról szóló törvény módosításáról szóló törvényjavaslatot megtárgyalásra kiadom az alkotmányügyi, a mezőgazdasági, a költségvetési és az emberi jogi bizottságnak.
(10.20)
Tisztelt Országgyűlés! Engedjék meg, hogy ismertessem mai ülésnapunk várható programját.
Először a társadalombiztosításról szóló 1975. évi II. törvény módosításáról szóló javaslat általános vitájának lezárására kerül sor.
Majd az 1956. évi októberi forradalom és szabadságharc során elkövetett egyes bűncselekményekkel kapcsolatos eljárásról szóló törvényjavaslat általános vitájának folytatására és lezárására kerül sor.
Ezután a büntethetőség elévülésének értelmezéséről szóló törvényjavaslat vitáját folytatjuk.
Majd az egyes büntetőeljárási szabályok kiegészítéséről szóló törvényjavaslat vitájának folytatása következik.
Ezután a gépjármű-felelősségbiztosítási kárrendezési alapról szóló javaslat általános vitája következik.
Ha még idővel rendelkezünk, a társadalombiztosítási képviselők 1993. évi választásáról szóló törvényjavaslat általános vitáját folytatjuk és lezárjuk.
Amennyiben erre délelőtt nem kerülhet sor, akkor ez a délutáni határozathozatalokat követően következhet.
Azonban még mindenképp, éppen a délutáni határozathozatal érdekében, a délelőtti tárgyalást 13 óra előtt azzal fejezzük be, hogy időt biztosítunk a társadalmi szervezetek, a nemzeti és etnikai kisebbségi szervezetek, valamint az egyházak költségvetési támogatására szolgáló pénzeszközök elosztásának bizottsági előkészítéséről szóló 1992. évi 1. számú országgyűlési határozat módosításáról szóló javaslat vitájára.
Az ebédszünetet követően a szokásos időpontban 14 óra és 16 óra között interpellációk és kérdések előterjesztésére kerül sor.
Ezután következnek a határozathozatalok.
Először az agrárpiaci rendtartásról szóló törvényjavaslat határozathozatala,
majd a családi pótlékról szóló 1990. évi XXV. törvény módosításáról szóló javaslat határozathozatala,
s ezt követi az előbb említett, a társadalmi és más szervezetek számára költségvetési támogatásul szolgáló pénzeszközök elosztásának bizottsági előkészítéséről szóló határozat módosításáról szóló javaslat határozathozatala.
Ezután személyi javaslatok megtárgyalására, új bizottsági tagok megválasztására kerül sor.
Majd a szakszervezeti vagyon védelméről, a munkavállalók szervezkedési és szervezeteik működési esélyegyenlőségéről szóló 1991. évi törvény módosításával foglalkozó javaslat általános vitájának folytatása és lezárásra következik.
Ezt követi az állampolgári jogok országyűlési biztosáról szóló javaslat részletes vitája.
Majd az országos betétbiztosítási alap létrehozásáról és működésének részletes szabályairól szóló javaslat általános vitáját folytatjuk és zárjuk le.
Ezután a bős-nagymarosi vízlépcsőrendszer kérdésével foglalkozó ideiglenes bizottság létrehozásáról szóló határozati javaslat általános vitája következik.
Végül a magyar energiapolitikáról szóló tájékoztató és országgyűlési határozati javaslat általános vitájának folytatásával kívánjuk befejezni ülésünk munkáját.
Külön fölhívom tisztelt képviselőtársaim figyelmét, hogy a határozathozatalokra biztosítsák a Ház határozatképességét.
Másfelől fölhívom szíves figyelmüket, hogy viszonylag késői órán plenáris ülésünket meg fogja látogatni a lengyel parlament szenátusának elnöke és az őt kísérő delegáció.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir