ELNÖK (Szabad György)

Full text search

ELNÖK (Szabad György)
ELNÖK (Szabad György): Köszönöm. Tisztelt Országgyűlés! A házbizottság korábban hozott általános érvényű állásfoglalása alapján javaslom az önálló indítvány napirendre tűzését. Most kérem szavazatukat. (Szavazás.) Köszönöm.
Az Országgyűlés az indítványt 225 szavazattal, 4 tartózkodás mellett napirendjére tűzte.
Kérdezem az Országgyűlést, egyetért-e a javasolt sürgős tárgyalásbavétellel. Most erről szavazunk. Most kérem szavazatukat a sürgősség kérdésében. (Szavazás.) Köszönöm.
Az Országgyűlés 209 szavazattal, 3 ellenében, 10 tartózkodás mellett a tárgyalásra kimondta a sürgősséget.
Pál László képviselőtársunk a Magyar Szocialista Pártból sürgős tárgyalást kérve önálló indítványt nyújtott be az állami részvétellel működő alapítványokról a 10 086-os számon. Megkérdezem az előterjesztőt, kíván-e szólni. Képviselő urat illeti a szó.
Felszólaló: Pál László (MSZP)
PÁL LÁSZLÓ (MSZP)
Körülbelül egy hónappal ezelőtt már egy hasonló tartalmú előterjesztésemről tárgyalt a tisztelt Ház, és akkor úgy döntött a szavazatok 48,5%-ával, hogy nem veszi napirendre.
Én két okból térek vissza az önálló képviselői indítványom ismételt napirendre tűzésének kérésével. Az egyik okom az, hogy módosítottam a javaslatomon, mégpedig a következő módosítást hajtottam végre: javaslom, hogy a vizsgálatok, a parlamenti áttekintés, majd az ezt követő számvevőszéki vizsgálat ne csak azokra az alapítványokra terjedjen ki, amelyek költségvetési, egyéb állami, illetve állami vállalatok forrásaiból 1990. május 23-át - tehát a jelen Kormány felállását - követő időszakban jöttek létre, hanem javaslom azt, hogy az ezt megelőző időszakban létrehozott ilyen alapítványok vizsgálatára is kerüljön sor.
Ezt a javaslatot azért teszem, mert időközben itt, a Parlament fóruma előtt többször elhangzott utalás arra, hogy az alapítványok kérdése - az állam segítségével működtetett alapítványok kérdése - nem egy új keletű ügy, hanem a megelőző kormány is alkalmazott hasonló módszereket.Én javaslom, hogy a hasonló módszereket alkalmazó kormány lépéseit is vizsgáljuk meg, bár tudomásom szerint ott a döntések nyilvánosak voltak.
A második okom arra, hogy visszahoztam a javaslatomat az az, hogy az elmúlt hetekben számos fórumon került napirendre az állami részvétellel működő alapítványok kérdése. Többek között - szintén a Parlament fórumán - Szabó Tamás miniszter úr képviselői, még el nem hangzott véleményre, illetve képviselői kérdésre elmondotta, hogy nincsenek titkok az alapítványok tekintetében; valamennyi kérdésben a Kormány nyitott, és áttekintendőnek tartja a kérdéseket. Más kérdésre válaszolva miniszter úr azt mondotta, hogy üzleti titkot képeznek a vállalati pénzekből táplált alapítványok, akkor is, hogyha ezek a vállalatok az állam teljes vagy döntő tulajdonában álló vállalatok, illetve társaságok. Hozzá szeretném tenni azt, hogy időközben egy levélváltás is lezajlott, amelyik köztudomásúvá vált. Egy képviselői kérdésre a Miniszterelnöki Hivatal azt válaszolta, hogy a Kormány által alapítványok kérdésében hozott 3000-es határozatok nem nyilvánosak.
Én azt hiszem, nemcsak jómagam, hanem a Parlament valamennyi képviselője nehezen tudja áttekinteni ezt a helyzetet. Egyfelől minderről azt valljuk, hogy nyitott, áttekintendő, nyilvános, másfelől pedig elhangzik, hogy vagy üzleti titok, vagy pedig államtitok kategóriába tartozik az ügy. Én attól félek, nemcsak az ellenzéki képviselők, hanem a kormánypárti képviselőtársaim is zavarban lehetnek egy ilyen kérdéskörrel.
Ezért javaslom még egyszer, a Parlament vizsgálja meg a kérdés napirendre tűzésének lehetőségét. Abban az esetben, ha a Parlament áttekinti az állami pénzekből, állami vállalatok forrásaiból táplált alapítványok kérdését, akkor a Számvevőszék, illetve más szervezetek szükség esetén meg tudják vizsgálni a további lépéseket.
Kérem ezért, támogassák önálló képviselői indítványom napirendre tűzését, illetve annak sürgős tárgyalását. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir