HORN GYULA (MSZP)

Full text search

HORN GYULA (MSZP)
HORN GYULA (MSZP) Köszönöm, Elnök Úr. Tisztelt Országgyűlés! Már a múlt héten ismertettük a javaslattal összefüggő indokokat. Engedjék meg, hogy csak röviden utaljak a következőkre:
Azt hiszem, köztudott itt, a Parlamentben, az országban, hogy milyen súlyos helyzetben van a mezőgazdaság, ezen túl az egész agrárágazat, az élelmiszeripar, a hozzá kapcsolódó szolgáltatások, és minden egyéb, ami a mezőgazdasághoz kötődik. Meggyőződésünk szerint ennek a súlyos válságnak a leküzdése egyaránt érdeke az ellenzéknek, a kormánypártoknak, tehát az egész országnak.
Két dolgon nem tudunk most alapvetően segíteni. Az egyik azoknak a működési zavaroknak a megszüntetése, amelyek egyaránt jellemzik a szövetkezeteket, az állami gazdaságokat és az egyéni gazdálkodókat - jóllehet erre már történtek kísérletek -; másrészt pedig nem alakultak ki még azok a gazdasági, pénzügyi feltételek, finanszírozási feltételek, amelyek nélkülözhetetlenek az új struktúrájú mezőgazdaság fenntartásához és életképességéhez. Ugyanakkor egyre inkább tapasztalni egyfajta jogbizonytalanságot is, főképpen a szövetkezetekkel és más mezőgazdasági termelőkkel kapcsolatban. Ismereteink szerint előkészületben vannak újabb kezdeményezések, amelyek fenyegethetik a szövetkezeti és az átalakulási törvényt, tovább erősítik az amúgy is nagyfokú jogbizonytalanságot. Olyan helyzetet teremthetnek ezek a kezdeményezések és javaslatok, amelyek szembefordíthatják egymással a különböző tulajdonosokat. És mindezek a javaslatok összefüggnek a szövetkezeti átalakulási és más törvényekkel, kárpótlási törvényekkel.
Éppen ezért javasoljuk képviselőtársaimmal egyetemben egy jogalkotási moratóriumra vonatkozó országgyűlési határozat meghozatalát, azért, hogy stabilizáljuk legalább '93 végéig a szövetkezetek helyzetét, természetesen meghatározott kivételekkel - és erről az önálló képviselői indítványban szólunk -; és ugyanakkor egy olyan parlamenti ad hoc bizottság felállítását javasoljuk, amely folyamatosan, a jogalkotással összefüggésben kialakítja a mezőgazdasági jogbiztonság megteremtését. Ezt célozza javaslatunk. És hozzá szeretnék még valamit tenni: természetesen amennyiben az Országgyűlés ezt a javaslatot elfogadja és napirendre tűzi a kezdeményezést, bármiféle módosító indítványnak, ami tökéletesítheti ezt az elgondolást, partnerei vagyunk. Kérem, hogy támogassanak bennünket. Köszönöm. (Taps a bal oldalon.)
(16.00)
Határozathozatal

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir