DR. KÖKÉNY MIHÁLY

Full text search

DR. KÖKÉNY MIHÁLY
DR. KÖKÉNY MIHÁLY népjóléti miniszter: Tisztelt Elnök Asszony! Kedves Képviselőtársaim! Az idő előrehaladása nem teszi lehetővé, hogy a gondolatgazdag és értékes felszólalásokkal jellemzett vitát itt most a zárszó keretében méltóképpen megpróbáljam értékelni, de szeretném mindenekelőtt megköszönni azt, hogy valamennyi parlamenti párt megértette és elfogadta a törvény megalkotásának szükségességét és időszerűségét.
A tervezethez képviselőtársaim több mint 500 módosító indítványt nyújtottak be. A parlament eddigi gyakorlata szerint, ha egy törvényjavaslathoz ilyen nagy számban nyújtottak be indítványokat, akkor az eredeti javaslat olyan mértékben változott, hogy esetenként csak a cím maradt érintetlen. Jelen esetben azonban nem ez történt. A képviselőtársaim által benyújtott javaslatok tartalma egyértelműen jelezte számunkra, hogy a kormány által benyújtott javaslat szellemisége, az elfogadásra javasolt megoldási módozatok többsége kiérlelt volt, lényegi módosításokat nem igényelt. A törvény egyensúlyban maradt, ugyanakkor a módosító indítványok hatására jobbá, precízebbé vált.
250 módosító javaslat elfogadását mi magunk is támogatjuk. Mindössze 31 módosító javaslat esetében nem találkozott a bizottsági és a kormányzati vélemény. 220 esetben képviselőtársaim, illetve a bizottságok elfogadták a kormányzat érvelését, és ennek eredményeként a módosító javaslatokat visszavonták.
Ki kell emelnem, tisztelt képviselőtársaim, hogy az Országgyűlés eddigi tevékenységét tekintve talán először fordult elő, hogy a javaslatok közel 7 százaléka, szám szerint 32, hétpárti konszenzussal került a bizottságok elé. Köszönetemet fejezem ki azoknak a képviselőtársaimnak is, akik az említett módosító indítványok kidolgozásában részt vettek.
A vita alatt folyamatos egyeztetés zajlott szakmai és politikai síkon egyaránt. Azokban a kérdésekben, amelyek érdemben megváltoztatták volna a törvényjavaslatot, a kormányzat alapos előkészítés után döntött. Néhány esetben, bár tudtuk, hogy a javaslat a gyermekek érdekeit tartja szem előtt, az ország gazdasági helyzetét figyelembe véve a kormány a benyújtott módosító indítványokkal nem tudott azonosulni. A rendszeres gyermekvédelmi támogatásnál figyelembe vehető jövedelemhatár növelését célzó hétpárti módosító javaslatot - ennek lényege, hogy a jogosultság feltételeként a nyugdíjminimum 80 százaléka helyett a nyugdíjminimum 100 százalékának figyelembevételét indítványozta - a kormány nem tudja támogatni - nem azért, mert nem szeretnénk. De tekintettel kell lennünk arra a tényre, hogy a javaslat elfogadása esetén 1998-ban olyan terhet jelentene ez a költségvetés számára, amelynek a fedezetét mai prognózisaink szerint nem látjuk biztosítottnak.
Komoly vita alakult ki a bizottságokban a gyermeki kötelességek megfogalmazásáról. Néhány képviselő a paragrafus teljes elhagyását kérte. Tudnunk kell azonban, hogy a törvény rendelkezései nem csak a vér szerint családjukban nevelkedő gyermekekre vonatkoznak, illetve sok esetben a gyámhatóságoknak a gyermek deviáns, antiszociális magatartását szankcionálnia kell, hogy a családi élet egyensúlya helyreálljon. Így azoknak a képviselőknek a javaslatát támogatjuk, akik a gyermeki kötelességek rövidített, szűkített formában történő megfogalmazását szorgalmazták.
Egyetértünk minden olyan javaslattal, amely a megelőzést szolgálja. Bízunk benne, hogy a törvény elfogadása után több gyermek esetében kerül sor örökbefogadásra, bővül és megerősödik a nevelőszülői hálózat, kiválthatók a nagy létszámú, családias nevelésre alkalmatlan nevelőotthonok. A családjukból kiemelt gyermekek jobb ellátását, ezzel egyidejűleg a nevelőszülői hálózat szélesítését szolgálja a nevelőszülőknél elhelyezett gyermekek nevelését, gondozását elősegítő nevelési díj hétpárti javaslat szerinti emelése, amely szerint a nevelési díj összege havonta nem lehet kevesebb gyermekenként a nyugdíjminimum 120 százalékánál, tartósan beteg vagy fogyatékos gyermek esetében a nyugdíjminimum 140 százalékánál.
A gyermekek ellátását tovább javítja az éves nevelési díj 25 százalékának külön ellátmány formájában történő biztosítása. Örömmel támogatom a kormány nevében ezt a javaslatot, amelyhez a pénzügyi fedezetet biztosíthatónak látjuk.
A törvényjavaslat elfogadásával feloldást nyer az a jelenlegi helyzet, hogy bár a középsúlyos és enyhe fokban értelmi fogyatékos gyermekeket tanító, gondozó, nevelő általános iskolai diákotthonokban 70-80 százalékos arányban állami gondoskodásban élőket találhatunk, az intézetek mégsem kötelesek gyermekotthonként működni, azaz nem kötelesek a gyermekekkel iskolai tanulmányaik befejezése után foglalkozni.
Nagyon fontos számunkra az a módosító javaslat, amely erősíti a gyermeki jogok érvényesülését azáltal, hogy kötelezővé teszi a gyermekvédelmi önkormányzatok részvételét az érdekképviseleti fórumok munkájában. Így teremtődik lehetőség ahhoz, hogy a gyermekönkormányzatok véleményét az intézmény vezetői döntéseik kialakításakor figyelembe vegyék.
(17.50)
Támogatjuk azt a javaslatot is, amely a rádiózásról és televíziózásról szóló törvény néhány paragrafusát egészíti ki annak érdekében, hogy a gyermekeket és fiatalokat gyermeki jogon megillessenek bizonyos műsorok a közszolgálati médiában, illetve ugyanezen jogon óvjuk őket bizonyos műsoroktól.
Tisztelt Képviselőtársaim! Végezetül szeretném kifejezni köszönetemet valamennyiüknek, hogy megértették és elfogadták a javaslat szellemiségét, továbbá azért az áldozatos munkáért, amellyel a törvényjavaslat jobbításához hozzájárultak.
Kérem képviselőtársaimat, hogy szavazataikkal támogassák a kormány által is elfogadásra ajánlott módozatokat. Meggyőződésem, hogy a törvény hétpárti támogatása garancia lehet arra, hogy hosszú távon és stabil szabályozást kap a magyar gyermekvédelem. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir