DR. HACK PÉTER

Full text search

DR. HACK PÉTER
DR. HACK PÉTER (SZDSZ): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Megvallom őszintén, azért nem hivatkoztam házszabályi rendelkezésre, mert meglepetésként ért, hogy nem kétharmados szavazást rendelt el az elnök úr. A Házszabály 64. §-ának (1) bekezdése mondja ki: "Az Országgyűlés a határozatait - az alkotmányban, a Házszabályban és külön törvényben meghatározott kivételekkel - a jelen lévő képviselők több mint felének szavazatával hozza." Tekintettel arra, hogy az alkotmány magának az alkotmánynak az elfogadásához valamennyi képviselő kétharmados szavazatát igényli, ebben a kérdésben az Országgyűlés az alkotmányban meghatározott kivételnek megfelelően valamennyi képviselő kétharmadával kell hogy határozzon, ha határozatot hoz az Országgyűlés. (Dr. Salamon László: Eljárási kérdés!) Az Országgyűlés Házszabálya nem tesz különbséget eljárási döntések és érdemi döntések között, valamennyi döntést így kell hozni, ezen szakasz alapján.
A honvédelemmel kapcsolatos törvény az alkotmány értelmében a jelen lévő képviselők kétharmadával elfogadandó döntés, tehát a 64. § (1) bekezdése értelmében nem feles, hanem a jelen lévő képviselők kétharmadával elfogadandó, és ugyanez a helyzet a nemzeti biztonsági felügyelettel kapcsolatban is.
A Házszabályban sehol nincs olyan határozat, amely különválasztaná az eljárási kérdések döntését, ezért az adott törvényjavaslatra vonatkozó valamennyi döntés ezen szakasz alapján az alkotmányban, illetőleg a Házszabályban előírt minősített többséggel elfogadandó. A sürgősség kérdésében való döntés, ami abban az értelmezésben, amit néhányan bekiabálnak, hogy eljárási kérdés, az is eljárási kérdés. Logikailag nem magyarázható, hogy a sürgősségi kérdésben miért kell minősített többség, a részletes vitára bocsátás kérdésében miért nem kell minősített többség.
Azt kérem, hogy a vita rendezése érdekében az ügyrendi bizottság a kisszünetben foglaljon állást, és utána lehet dönteni és a részletest is folytatni, ha a Ház minősített többsége ezt így jónak látja.
Köszönöm szépen. (Taps az SZDSZ és az MSZP soraiból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir