DR. SZEKERES IMRE

Full text search

DR. SZEKERES IMRE
DR. SZEKERES IMRE, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára: …mert Nagy Imre a nemzeti egység jelképe. Nagy Imre testesítette meg a nemzeti összefogást az 1956-os forradalomban és szabadságharcban. (Általános zaj. - Az elnök csenget.). A különböző politikai irányzatokhoz, politikai eszmékhez tartozók az ő személyében látták annak garanciáját, hogy létrejöhet egy szabad, független és boldog Magyarország, olyan Magyarország, amelyben az emberek jobb körülmények között élhetnek. (Moraj a Fidesz soraiból.) A mártír miniszterelnök demokratikus elkötelezettségének példája tehát az egész magyar nemzeté, mert Nagy Imre képes volt arra, hogy a forradalom céljaiért, az ország szabadságáért és emellett kitartó politikai meggyőződéséért feláldozza életét. Személye egyszerre szimbolizálja a politikusi felelősséget és az emberi nagyságot. Olyan államférfi volt, amilyen évszázadonként csak kevés születik. (Moraj és közbeszólások a Fidesz soraiból.)
(15.10)
Az Országgyűlés felelőssége tehát, hogy a róla elnevezett érdemrend alapításával ápolja Nagy Imre emlékét és a nemzeti hagyomány beemelését (Moraj és közbeszólások a Fidesz soraiban.) - valahogy úgy, ahogy az ő neve a csöndet és a figyelmet megérdemli. (Felzúdulás és moraj a Fidesz soraiból.)
Tisztelt Képviselőtársaim! A kormány nevében a Magyar Köztársaság kitüntetéseiről szóló 1991. évi XXXI. törvény módosításáról szóló vitában elhangzottakra három pontban reagálok. Először: Halász János képviselő úr módosító javaslatát a kormány támogatandónak tartja. Ennek értelmében a Nagy Imre Érdemrendből évente legfeljebb öt adományozható. Ez egyrészt biztosítja az értékőrzést, másrészt kiemelkedő helyre rangsorolja a megalapítandó érdemrendet. (Folyamatos közbeszólások a Fidesz padsoraiból, többek között: Ki végezte ki?)
Másodszor: a kormány változatlanul azon az állásponton van, hogy a közjogi szereplőkön kívül a javaslattevő kuratórium tagja a Nagy Imre Társaság és a Nagy Imre Alapítvány legyen, ugyanis ez a két szervezet az, amely hosszú évek óta a nyilvánosság előtt vállaltan ápolja Nagy Imre emlékét.
Harmadszor: a kormány javaslata szerint a Nagy Imre nevével szimbolizált kitüntetés a hazafias helytállásukkal példát mutató, a magyar függetlenséget szolgáló, a békés rendszerváltozás és a társadalmi párbeszéd megteremtése érdekében kifejtett tevékenység elismerésére szolgál, vagyis az érdemérem nem kizárólag az 1956-os forradalom résztvevőinek, hanem sokkal szélesebb körnek lesz adományozható. (Közbeszólás a Fidesz padsoraiból: Hajrá!)
Tisztelt Országgyűlés! Egyes ellenzéki képviselőtársaim hozzászólásai, illetve most a parlament üléstermében zajló bekiabálások kifejezően testesítik meg az ellenzéki és a kormánypártok Nagy Imrével kapcsolatos politikai álláspontjában rejlő különbségeket. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban. - Egy hang a Fidesz padsoraiból: Pfuj!) Mert a vitából és a mostani bekiabálások során is kiderült, hogy a jobboldali pártok képviselői nem tudnak szembenézni Nagy Imre baloldaliságával, és azzal a ténnyel sem, hogy a jobboldal nem sajátíthatja ki sem az 1956-os forradalmat, sem Nagy Imre emlékét, sem pedig a nemzeti egység gondolatát. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban. - Közbeszólás ugyanonnan: Úgy van! - Folyamatos közbeszólások a Fidesz padsoraiból, többek között: Szégyen!)
A kormány meggyőződése tehát, hogy a benyújtott törvényjavaslat jól szolgálja a társadalmi megbékélés és párbeszéd, a nemzeti összefogás eszméjét, ezért kérem a tisztelt Országgyűlést, hogy a kormány által támogatott módosító javaslatokat fogadja el.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir