DEMETER ERVIN

Full text search

DEMETER ERVIN
DEMETER ERVIN (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Hat módosító indítvány érkezett a beterjesztett országgyűlési határozati javaslathoz a Szocialista Párt soraiból - H/5246/3-tól talán 8-as lajstromszámig jegyzi az ülés -, és én ezekhez a módosító indítványokhoz kívánok hozzászólni, mégpedig azért, mert ezeknek a módosító indítványoknak mindenféleképpen az a célja és az az eredménye, hogy megakadályozza, hogy a kormány felelősségét ki lehessen vizsgálni a brókerbotrányban.
Ezeknek a módosító javaslatoknak a házszabályszerűsége is alapos kérdéseket vet fel, illetve egyértelműen megállapítható, hogy a jelen javaslatok nem házszabályszerűek, hiszen a vizsgálóbizottság feladatát, a vizsgálat tárgyát kívánja megváltoztatni, amelyhez a Házszabály szerint - a vizsgálóbizottságok védelme érdekében - módosító javaslatot nem lehet beterjeszteni. Persze nagyon beszédes, hogy olyan szocialista képviselők terjesztették be, akik tagjai az ügyrendi bizottságnak, amely a Házszabállyal legtöbbet foglalkozik. Tehát nem lehetnek kétségeink afelől, hogy a Szocialista Párt a kékre akarja mondani, hogy piros, és úgy gondolja, ha többségi alapon ezt teszi, akkor ilyen színűvé is válik. Közel nincs erről szó.
Az előttünk lévő javaslatokkal több kifogásunk van. Nézzük például a legelső javaslatot, amely a vizsgálóbizottság feladatait igyekszik lajstromba venni! Nos, ez a lajstrom jelentős számban tartalmaz olyan elemeket, amelyek az ellenzék ellenőrzésére szolgálnak. Sajátos és furcsa felfogása a demokráciának, bár a szocialista képviselők részéről nem először találkozunk vele, hogy az ellenzék tevékenységét kívánják ellenőrizni. Nos, tisztelt képviselőtársaim, valóban vannak olyan társadalmi berendezkedések, ahol nem a kormány tevékenységét, hanem az ellenzék tevékenységét ellenőrzik - Magyarország is ezek közé az országok közé tartozott 1990-ig, és ennek a módszernek a gyakorlásában jelentős szerepet játszottak a Szocialista Párt elődei és a rendszerváltozás hajnalán maga a Szocialista Párt is. Ezeket a társadalmi berendezkedéseket diktatúráknak nevezik, és ettől '90-ben az ország eltért és más társadalmi útra lépett.
Csak példaként, hogy megemlítsem önöknek: a kérdéssorban a 43.-ként jelzett kérdés arra keresi a választ, megfelel-e a valóságnak, hogy három nappal a PSZÁF-elnököt ért támadás előtt többórás megbeszélést folytatott Varga Mihály X.-szel, Y.-nal, Z.-vel.
(18.30)
De ugyanebbe a kérdéskörbe tartozik - és igen megtisztelő, hogy személyemmel ilyen kiemelten foglalkozik a Szocialista Párt -, hogy milyen együttműködés alakult ki Demeter Ervin, a Fidesz országgyűlési képviselője és a Magyar Nemzet című napilap között a K&H-bókerbotránnyal kapcsolatosan összegyűjtött információk kapcsán.
Tehát a tisztelt kormánypárti képviselők az ellenzéket kívánják ellenőrizni, a kormánypárt helyett. Mindenkinek megvan egy alkotmányos demokráciában a feladata, a kormánynak az, hogy kormányozzon, az ellenzéknek, hogy ellenőrizze ezt a feladatot - ezek nem keverendőek össze. Azért a kormányt kell ellenőrizni, mert a kormány van döntési helyzetben, vezeti a minisztériumokat, az országos hatáskörű szervezeteket, tehát az ő tevékenységét, természetesen a mindenkori kormány tevékenységét kell ellenőrizni.
Lehet hallani olyan érveket is képviselőtársaimtól, azzal érvelnek, hogy az előző kormányt kívánják ellenőrizni. Tisztelt Képviselőtársaim! Mi volt az akadálya eddig, hogy ezt megtegyék? Semmi, meg is tették. Elég sok úgymond ellenőrzést végeztek, természetesen igen csekély eredménnyel abból a szempontból, amilyen eredményt önök vártak, illetve amilyen előzetes ítéleteket hirdettek a vizsgálatokat megelőzően.
Minden lehetősége megvan arra a jelenlegi kormánynak, hogy az előző kormány tevékenységét vizsgálja, a minisztériumokban, az államapparátusban a jelenlegi kormány vezet, ott vannak a munkatársak, ott vannak az ügyiratok - minden lehetősége megvan a jelenlegi kormánynak. Ezért nehezen tudom megérteni, hogy miért próbálják ebbe az irányba terelni a dolgot. Egyetlen dolgot tudok elképzelni, hogy azt kívánják megakadályozni, hogy ez a parlamenti vizsgálóbizottság a kormány felelősségét vegye górcső alá a brókerbotrányban, és tisztázza azokat a kérdéseket, hogy miért pont a Medgyessy Péter által vezetett bankban vették fel a tisztára mosott milliárdokat; vagy hogy László Csaba egykori K&H-vezérigazgató-helyettes miért pont a bankjával tárgyalt a büntetőeljárás megkezdése előtt; vagy hogy Tóth András titkosszolgálati államtitkár miért olyan személlyel találkozott, akit feldolgozás és megfigyelés alatt tartott a Nemzetbiztonsági Hivatal; vagy az a kérdés tisztázódjon, hogy a belügyminiszter tudja tisztázni... (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.)
Köszönöm szépen, akkor majd az ismételt felszólalással fogok élni.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir