DR. KATONA TAMÁS

Full text search

DR. KATONA TAMÁS
DR. KATONA TAMÁS pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Igen tisztelt Képviselő Úr! A hitelintézetek, mint ön is említette, egy-egy kölcsön folyósítása esetén, mint tudjuk, nem a saját, hanem az ügyfelek, a betétesek pénzét kockáztatják. Ennek megfelelően jogos elvárás, hogy az adott kölcsön megfelelő fedezettel rendelkezzen, valamint a bank mindent megtegyen egy esetleges veszteség minimalizálása érdekében. A bankok működésére, tevékenységére vonatkozó szabályozás egésze is gyakorlatilag arra épül, hogy a hitelintézetek a rájuk bízott idegen forrással prudensen gazdálkodjanak, amelyet az illetékes felügyeleti hatóság, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete folyamatosan ellenőriz.
Ettől függetlenül azonban nem tekinthető megfelelő gyakorlatnak, ha egy adós átmeneti, néhány hónapos fizetésképtelensége esetén a bank egyezségre törekvés helyett azonnal felmondja a hitelt és elárverezi a fedezetet. A bankoknak ugyanis biztos működésük érdekében leginkább a hosszú távú ügyfélkapcsolat lehet az érdekük. Tehát úgy gondolom, hogy e tekintetben mindenképpen van teendő, szükség van arra, hogy megvizsgáljuk azt a jogszabályi környezetet, amely ma a bankokat erre az eljárásra kötelezi, illetve feljogosítja, és megnézzük, hogy itt mit lehet tenni. Ugyanakkor azt is látjuk - és éppen ezért mondtam ezt, mert az utóbbi időszakban a legtöbb panasz ehhez kapcsolódott -, hogy egyes hitelintézetek önálló biztosítékként, valamint jelzáloghiteleknél is alkalmazzák, általában biztonságuk növelése érdekében az úgynevezett vételi jog kikötését, amelynek lehetséges következményeivel az ügyfelek sok esetben nincsenek tisztában.
Egyébként hozzáteszem, hogy a napokban elfogadott, a pénzügyi konglomerátumok kiegészítő felügyeletéről szóló törvény éppen ezért rögzítette, hogy az ingatlanra kikötött vételi jogot tartalmazó szerződés esetén a pénzügyi intézménynek egy kockázatfeltáró nyilatkozatot is adnia kell, amelyben rögzíteni kell a vételi jog érvényesítésének következményeit.
Köszönöm szépen, elnök úr. (Szórványos taps az MSZP padsoraiból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir