DR. RÉTVÁRI BENCE

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE
DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! A főkonzulátus 2002 januárjában nemzetpolitikai, regionális együttműködési és konzuli érdekvédelmi célok miatt került megnyitásra. Ahogy ön is célzott rá, említette, hogy a főkonzulátus a tevékenységét 2006 szeptemberében az akkori kormány döntése értelmében beszüntette. Az eszéki konzulátus újranyitásáig a magyar állampolgársági kérelmeket a horvátországi magyarok a magyarországi határ melletti települések jegyzőinél vagy pedig a zágrábi magyar konzulnak adhatják át. Ugyanakkor a zágrábi magyar nagykövetség konzulja minden héten kihelyezett konzuli napokat tart Eszéken, így az egyszerűsített honosítás tekintetében a horvátországi magyarok igényei le vannak fedve.
A folyamatban nagymértékben támaszkodhatunk a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének közreműködésére, tájékoztatást adnak a kérelmezőknek, és segítséget nyújtanak a kérelmek kitöltésénél. A kihelyezett konzuli nap során egyébként konzuli ügyek elintézésére is sor kerül, tehát maga a konzuli szolgálat el van látva, mindazonáltal fontosnak tartjuk, hogy kereskedelemfejlesztési, regionális együttműködési célból a magyar diplomácia állandó képviselettel is rendelkezzen Eszéken, és ez biztosított legyen az egész térségben, ez egyben tehermentesítené is nyilvánvalóan a zágrábi magyar nagykövetséget.
A lehetséges képviseleti ingatlanok szemléje a konzuli informatikai biztonsági feltételek szem előtt tartásával az ősz folyamán már megtörtént. Sajnos, az anyagi források függvénye az, hogy pontosan mikor kerülhet sor ennek az új épületnek a megnyitására, de mint mondtam, a szolgálatot addig is igyekszünk ellátni, hogy se Zágrábba, se a magyar határ túloldalára ne kelljen elutazni, ha valaki konzuli, legfőképpen pedig állampolgársági ügyet akar intézni.
Köszönöm szépen a figyelmüket.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir