NÉMETH LÁSZLÓNÉ,

Full text search

NÉMETH LÁSZLÓNÉ,
NÉMETH LÁSZLÓNÉ, a Miniszterelnökség államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Mint ahogy már elhangzott erről a módosításról szóló vitában, ennek a javaslatnak nem más a célja, a módosítási javaslatnak nem más a célja, mint az, hogy Fejlesztési Bank tevékenységét, működését hatékonyabbá tegyük. Ugyanakkor most ezt az alkalmat meg szeretném ragadni, hogy úgy a bizottsági ülésen, mint az eddigi vitákon fölmerült két legmarkánsabb kritikára válaszoljak.
Az egyik ellenzéki felvetés, kifogás az volt, hogy a Fejlesztési Bank befektetéseire miért vonatkozik más tőkekövetelmény, mint egy átlagos hitelintézetre. Erre elég röviden tudok válaszolni. Egyszerűen azért, mert a Magyar Fejlesztési Bank éppúgy, mint a világ bármelyik országában működő fejlesztési bank, nem tekinthető átlagos hitelintézetnek, egy szakosított pénzintézet, esetében az uniós jogszabályok is lehetővé teszik azt, hogy a magyar jogalkotó speciális szabályok alapján működtesse.
Ugyanakkor azért azt is el kell mondanom, az, hogy a Magyar Fejlesztési Bank esetében ez a tőkekövetelmény másképp kerül meghatározásra, itt egy nagyon fontos dolog van. Betétesekkel a Magyar Fejlesztési Bank nem rendelkezik. Az a viszonyrendszer, amit aközött lehet felállítani, hogy a Magyar Fejlesztési Bank is közpénzből gazdálkodik, ez egy többszörös áttéttel, semmiféleképpen nem a betét kategóriába sorolható esemény.
A következő kritika, ami talán még ennél markánsabban is megfogalmazódott, az volt, hogy ha a törvény 2. számú kiegészítő mellékletét kivesszük és hatástalanítjuk, akkor a transzparencia fog sérülni. Ehhez néhány pontot szeretnék azért elmondani önöknek. Először is, a Magyar Fejlesztési Bankot nemzetközi hitelminősítők folyamatosan vizsgálják, nemzetközi uniós intézményi és üzleti partnerek nagyon szigorú megfelelőségi kritériumok alapján monitoringozzák a tevékenységét, az pedig, hogy a Magyar Fejlesztési Bank egyes vállalati kötvényei nemzetközi piacokon is forognak, ez azt is jelenti, hogy olyan speciális transzparenciaszabályoknak is meg kell hogy feleljen, amivel adott esetben a londoni tőzsdén is lehet működni, illetve ami ott érvényben van.
Aztán van még egy olyan pont, ami az elmúlt héten jutott a mi tudomásunkra is. A Transparency International publikált egy átláthatósági kutatást, ott a Magyar Fejlesztési Bank a vizsgált 66 állami vállalat közül első helyezést ért el az úgynevezett törvénytiszteleti rangsorban, az összesített eredményei a Transparency International szerint pedig a harmadik legátláthatóbb állami intézménnyé teszik. Mondjuk, azt is gondolom, hogy a Transparency International nem vádolható azzal, valamiféle politikai részrehajlás mentén hozta ki ezt az eredményt.
Azt gondolom, és ezt szeretném még egyszer hangsúlyozni, hogy a törvénymódosításra szükség van, a hazai gazdasági intézményfejlesztési rendszer egy fontos szereplőjéről beszélünk, én azt is gondolom, hogy az a tevékenység, amelyet a Magyar Fejlesztési Bank végez, hozzájárul az ország versenyképességének növeléséhez, hozzájárul ahhoz, hogy rezsicsökkentéssel kapcsolatos terveket fenntartsuk, végrehajtsuk, illetve a jövőben ennek mentén lépjünk tovább.
Úgyhogy kérem önöket, hogy a módosító javaslatot fogadják el. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir