DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! A kérdés maga fontos, hiszen az elmúlt hetekben is a parlamentben is beszéltünk már róla, a korábbiakban is szó volt róla. A kormányzat az elmúlt években is igyekezett folyamatosan, évről évre emelni azt a díjat, amit 2010-ben megörökölt. Sőt, nemcsak emeltük az otthonápolási díjat, hanem új kategóriát is vezettünk be, az alap és az emelt kategóriájú ápolási díj mellé a kiemelt kategóriájú ápolási díjat is bevezettük, hogy így is tovább tudjuk emelni azok havidíját, akik otthon ápolják a hozzátartozójukat, szerettüket.
Így, akik a leginkább nehéz helyzetben, legsúlyosabb egészségi állapotban lévő hozzátartozójukat ápolják, most már 37 ezer forint helyett 58 680 forintot kapnak, tehát 60 százalékkal emelkedett az ő esetükben az az összeg, amit otthonápolási díjként megkaphatnak. A kormánynak szándéka a további emelés, ezért folytatunk folyamatos egyeztetéseket több szervezettel, Autisták Országos Szövetségével, Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Szövetségével, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségével, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségével, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségével, valamint a Siketvakok Országos Szövetségével is.
(Az elnöki széket Jakab István,
az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
Ezek közül a MEOSZ nyilatkozott az egyeztetések után, és azt mondták, hogy komplex megbeszélésről volt szó, előrevivő, a jövőre nyitott javaslatokkal találkoztak. Az ősz folyamán ezt a kormányzat meg is fogja tárgyalni, tehát most már heteken, hónapokon belül, és az idei évben döntés is fog születni arról, hogy a következő évben vagy években hogyan folytatódik az otthonápolási díj emelése, hiszen az emelések mellett 50 ezer forintos nyugdíj-kiegészítést is kapnak azok, akik legalább 20 éven keresztül a gyereküket otthon ápolták, illetőleg egészségbiztosítási járulék is jár, szolgálati időnek is számít ez az időszak.
De én is megkérdezném öntől, tisztelt képviselő úr, mi akadályozta a korábbi MSZP-SZDSZ-kor-mányokat abban, hogy például 2005-ben bevezessék azt, amit ön most követel, amikor december 13-án egy országgyűlési szavazáson konkrétan leszavazták a baloldal képviselői ezt a javaslatot. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir