A bronzkor végvárai

Full text search

A bronzkor végvárai
A jelenlegi Tápióbicske határa kedvező feltételeket nyújtott az őskor óta az ember letelepedéséhez. Adottak voltak a mindennapi vízszükséglet kielégítésére szolgáló folyók és patakok, az esetleges támadások elleni védelemre a dombok: ezeken alkalmas földvárakat lehetett emelni.
A Tápió vidéken a múlt század közepétől folytatott régészeti feltárások és leírások szintézisét Dinnyés István végezte el. Az első lelet, egy bronzkori urnasír 1864-ben került el. Az utolsót (újkőkori, késő bronzkori és szarmata edénytöredékeket) pedig 1987 tavaszán találták a falu nyugati részén, az Alsó-Tápió és a Gombai patak összefolyásától délkeletre, az úgynevezett Tökös parton, egy enyhén lejtős területen egy csemetekert kialakításakor.
A változatos gazdagságú leletanyag alapján az ember megtelepedésére utaló legkorábbi emlékek a vidéken az újkőkor középső szakaszából (Kr. e. 4500–4000) ismertek. Ekkor már a Kárpát-medencében lezajlott az úgynevezett neolitikus forradalom, vagyis megtörtént a zsákmányoló életmódról az élelemtermelésre való áttérés, melynek kultúráját a dél-balkáni eredetű Kőrös kultúra népe hozta el az Alföldre és a Dunántúlra. A főként erdővel borított Gödöllői-dombvidéket, mely a dunántúli tájhoz igen hasonló löszös dombhátakkal szabdalt táj, a dunántúli neolitikus műveltség szállta meg.
Tápióbicskén az Alsó-Tápió melletti szarvasmarhatelepen kerültek elő újkőkori, úgynevezett dunántúli vonaldíszes kerámiakultúrához tartozó agancsszerszámok. Bizonyítottan a Dunántúlon kialakult földművelés kezdetleges technikáját itt változtatás nélkül alkalmazták. A letelepült népesség a felszínre épített gerendavázas házakat és félig földbe ásott lakóépületeket használt.
A falu területén a leggazdagabb régészeti leletek a bronzkorhoz kapcsolódnak. A kisebb-nagyobb kiemelkedésű dombokkal borított és sűrű vízfolyásokkal szabdalt Tápió-vidék egyik jellegzetes helyszíne a bronzkori földváraknak. A tíz feltárt (illetve azonosított) erődítmény közül kettő esik Tápióbicske területére. A Kalaposhegyen (más néven Kopaszhegyen) emelt földvár (a hatvani kultúra egyik „végvára”) a közép bronzkori hatvani kultúra (Kr. e. 1800-1500) idején játszhatott jelentős szerepet. Ehhez a korhoz kapcsolódnak a Kalaposhegyen talált kőszerszámok, melyek közül a legjelentősebb az arató sarlóbetét. Nagyon jól kihasználták a természeti adottságokat, vagyis a vízpartot meredek fallal követő, vízmosásokkal szabdalt dombtető pereménél építették a földvárat. A könnyen támadható oldalon pedig sánccal erősítették meg.
A hatvanit követő vatyai kultúra végén (Kr. e. 1300 körül) idején épült a Kalaposhegytől keletre lévő dombon az előzőnél nagyobb földvár, melyet az agyagbánya, majd a motokrosszpálya teljesen megsemmisített. Ennek a vatyai kultúrának az emlékei a község keleti (Tápiószentmárton felé eső) részén lévő Sertéslegelőn fellelt (és később a tápiószelei Blaskovich Múzeumba került) bronzkori díszek: korong alakú csüngők, karperecek, sarló alakú tűk.
A hatvani kultúrához tartozó földvárban lévő egyosztatú (mintegy száz négyzetméter alapterületű) házak padlóját vastagon kitapasztották agyaggal. A felmenő falakat gerendákból készítették, vagyis boronaházakat emeltek. A nyeregtető anyaga fa, nád, esetleg gaz volt. A vatyai kultúrához tartozó jóval kisebb (mintegy húsz négyzetméter) alapterületű házak gerendavázas paticsfallal és nyeregtetővel készültek. A tápióbicskei határ keleti részén késő bronzkori urnasíros település maradványaira bukkantak.
A környék közép és késő bronzkori kultúrájára jellemző az állattartás domináns szerepe a vadászattal szemben (a fellelt állati csontok nyolcvan százaléka háziállat-eredetű). Tartottak szarvasmarhát, juhot, kecskét, sertést, lovat, az utóbbit valószínűleg igavonóként is használták. Mindemellett a vadászat még mindig fontos kiegészítő szerepet játszott a közösség húsellátásában, másfelől szükségük volt az elejtett vadak prémjére, csontjára (agancsára), fejlett lehetett az állatbőrök kikészítése. A vadászat eszközei a tényleges vadászszerszámokon (például a nyilak) kívül a vermek, hurkok, csapdák lehettek. (Természetesen az utóbbiak idővel elenyésztek, és nyomuk sem maradt.) A bronzeszközöket főként a földművelésben használták a korábbi kultúrák kő-, csont és egyéb anyagból készült eszközeinek továbbélésével. Ezeknek szép emlékei (sarlók, kőszerszámok) kerültek elő a tápióbicskei területen. A kutatók véleménye szerint minden bizonnyal ebben az időben a földművelésben a teljesen fából készült eke használata elterjedt. A vidéket a hatvani és a vatyai kultúra idején érte el a búza, árpa, köles, len és a kender termesztésének kultúrája. Az utóbbi két növény feldolgozására (fonására, szövésére) számos eszköz (orsó, karika) utal. A késő bronzkori (vatyainál fiatalabb) kultúra idejéből került elő a Felső-Tápió hídjától néhány száz méterre a mederből egy bronzsarló.
Az V. században, néhány évtizedig, az iráni nyelvcsaládhoz tartozó szarmata nép is lakott a Tápió mentén. Tápióbicskei jelenlétükről egy feltárt sír tanúskodik.

Őskori agancsszerszám a Várhegyről (Dinnyés István felvétele)

A belterülethez közeli Kalaposhegy, ahol a bronzkorban földvárat emeltek

A Szent Vid-templom régészeti lelőhelye (Tari Edit rajza)

A Szent Vid-templom ásatása során előkerült Árpád-kori és XIV–XV. századi cserepek (Tari Edit felvétele)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir