A Tápió mente szívében

Full text search

A Tápió mente szívében
Tápióbicske a Tápió-vidék, más elnevezéssel a Tápió mente, régebbi meghatározással a Tápióság központi részén helyezkedik el. A vidék a névadó kettős folyó – az Alsó-Tápió (régebbi néven Kis-Tápió vagy Malomárok) és a Felső-Tápió (régebbi néven Nagy-Tápió) – vízgyűjtőjében fekszik, mint jól körülhatárolható, önálló arculatú kistáj (mintegy négyszázötven négyzetkilométeren).
Átmeneti területnek tekinthető a Duna-Tisza köze és az Északi-középhegység, illetve a Tisza síkja találkozásánál, egyben összekötő kapocs Monor, Cegléd környéke, a Közép-Tisza-vidék, a Jászság, a Gödöllői dombvidék és a fővárosi agglomeráció között. A nyugati része a Gödöllői-dombság középső, erősen tagolt vidékéhez, a keleti az egyesült Tápió síksági részéhez tartozik, a térszín magassága 94 métertől 214 méterig terjed. A viszonylag egyöntetű felszínen a széles völgyet kialakító vízfolyások (Tápiók, Hajta) és a korábbi szárazulati térszínek északnyugat-délkelet irányú garmada buckái jelentik a változatosságot.
Az ezer méternél is vastagabb pannóniai rétegekre csaknem ötven méter vastag – főként pleisztocénkorú – folyóvízi üledék rakódott. A lösszel és löszös homokkal fedett felszínen barna erdőtalajok, a folyóvölgyekben homokos és vályogos réti talajok alakultak ki. (A vízfolyások főként homokot szállítottak a magasabb helyekről, ezért a kavicsos szintek hiányzanak.) A keleti síksági részen öntés-, vályogos, mezőségi talajok a jellemzőek. Helyenként beékelődve megtalálhatók a homokos és szikes foltok is. A kistáj zömében a Duna-Tisza közi flórához tartozik. A természetes vegetáció jellegzetes típusai mára csak már foltokban lelhetők fel, a homokfoltokat erdősítették, a mocsarakat lecsapolták.
Az emberi beavatkozás tetten érhető a vízfolyások mesterséges rendezésénél is: a folyók, patakok többnyire szabályozott mederben folynak, de a vizekben még előfordul a réti csík, a compó és a csuka is. A két Tápió változó hozamú. A tavaszi hóolvadások sokszor veszélyes áradásokat okoztak, aszályos időben viszont csaknem eltűnik a víz a medrekből. A vizes réteken előfordul a pompás kosbor, és vízisiklóval is lehet találkozni. Sok fehér gólya él a környéken, de elvétve fekete gólya is látható. Éghajlata mérsékelten meleg és mérsékelten száraz, évi kétezer óra napsütéssel, tíz Celsius-fokos átlaghőmérséklettel és 560-600 milliméter csapadékkal. Az uralkodó szélirány északnyugati.
A domb- és síkvidék találkozásánál keletkezett Tápióbicske határának botanikai értékeit főleg a Pándi-völgy rejti, ahol kisebb populációkban megtalálható a tavaszi hérics, a tarka sáfrány. Madártani ritkaság a község határában lévő löszfalban kialakult gyurgyalag- és partifecske-telep. A két nagyobb vízfolyás mellett Tápióbicske „vízrajzához”tartozott még az Erzsébet-dűlő végén eredt – azóta már megszűnt – Kis-Tápió erecske, melyből a határos szőlőket lehetett öntözni.
A község talajadottsága változatos: az északi részen réti talaj (a közepén egy kelet-nyugati irányú futóhomokos sávval), a déli területeken csernozjom az uralkodó. A délnyugati, Pánddal határos földeket barna erdei talaj fedi. A talajféleségek alapvetően meghatározták és meghatározzák az ott folytatott művelési ágakat, melyek az utóbbi kétszáz évben alig változtak. Balla Antal 1793. évi térképén és a XX. század végi felméréseken egyaránt szántóként szerepel a határ déli – zömmel csernozjomos – része: a Török-völgy, az Erdő-völgy, az Őrhegy és a Szent Pál-hegy. A szántóterület aránya kétszáz év alatt 45 százalékról mindössze 54 százalékra nőtt. Füves terület maradt a nyugaton fekvő Nagy Rét és a Felső-Tápió menti sáv. A kaszáló és a legelő a XVIII. század végén még a terület felét tette ki. Ez az arány a XX. század végére tizenhárom százalékra csökkent.
A változás a belterülettől északra húzódó futóhomokos sávon történt, ugyanis itt a gyenge homoki legelőkön a XIX. század elején a földesurak erdőt telepítettek, de annak nagy része hamarosan kipusztult. Ráadásul ez az akció a jobbágyság heves ellenállását is kiváltotta. Jóval tartósabb lett aztán a múlt századi nagyarányú szőlőtelepítés az Öregszőlő, Kispánd, Tornyos-dűlő, Trecskó-dűlő, Hanolik-dűlő, Kislujzihegy, Nagylujzihegy, Erzsébet-dűlő, Kodehegy, Kossuth-dűlő, Salamonhegy, Hagyaték részeken. A XVIII. század végén a szőlő és az erdő aránya mindössze egy-egy százalékra rúgott. Kétszáz évvel később a szőlő nyolc, az erdő pedig tizenhárom százalékát tette ki a határnak. (A szántó kiterjesztésével eltűnt egy kis erdőrész a határ legdélebbi – jó talajminőségű – Erdő-völgyi részén.)
A Tápió mente a XVIII. században még erősen állattartó vidéknek számított, melyet csak lassan váltott fel a belterjesebb gazdálkodás úgy, hogy sokáig még az állattenyésztés volt az árutermelő, s az egyéb művelési ágak az önellátást szolgálták. A növénytermesztés előretörését a XIX. század elején hozta meg a gabonakonjunktúra és a lakosság szaporodása, ami nagyarányú legelőfeltöréssel járt együtt. Ezt a tendenciát tovább erősítette a vasút (elsősorban a területet átszelő Budapest-Nagykáta-Szolnok vonal) kiépítése is. A XX. század elejétől fokozatosan a legfontosabb termelt növény a munkaigényesebb és nagyobb hasznot hozó kukorica lett, egyes településeken elfoglalva a szántónak csaknem a felét. Az intenzívebb mezőgazdasági termelés irányába mutatott a megnövekedett szőlőterület és a gyümölcsösök gyarapodása is. A első világháborút követően a kedvezőtlenebbé váló bel- és külgazdasági feltételek (például a belső fogyasztás és az agrárexport beszűkülése) olyan változásokat indítottak el a földhasznosításban, melyekben a mai tendenciák gyökerei is felismerhetők: a szántó aránya csökkent, nőttek viszont az erdők és a beépített területek.
A harmincas évektől egyre nagyobb jelentőségűvé vált az ingázás (főleg a vasút melletti településeken), ugyanakkor a vasúttól távolabb fekvő falvakban megindult az elvándorlás, amely néhány településnél, például éppen Tápióbicskénél népességfogyással járt. Az 1945-ös földosztás néhány évig megakasztotta ezt a folyamatot, lekötve a fölös munkaerő egy részét, de az 1960 utáni szövetkezetesítés után már rohamléptekkel indult meg a tradicionális falusi közösségek bomlása, az agrárnépesség drasztikus csökkenése, a városokba irányuló ingázás. Ugyanakkor a mezőgazdaság – mint háztáji vagy kisegítő üzem – a családok fontos kiegészítő jövedelemforrása maradt, amely együtt járt a lakosság nagyfokú önkizsákmányolásával, a halálozási mutatók kedvezőtlenebbé válásával. Felgyorsult a családi közösségek bomlása, a születések visszaesése.
Az 1990-es rendszerváltás után a Tápió mente a magyarországi átlagos helyzetű kistérségek közé sorolható. A magyarországi átlagtól eltérően, de a Pest megyei viszonyoknak megfelelően az 1990-es években jelentősen növekedett a népesség, 1990-től 1998-ig 4,4 százalékkal. A népességgyarapodás nem a természetes szaporodásból, hanem a Pest megyére jellemző jelentős pozitív vándorlási különbözetből adódik. A kistérségben 1998-ban ezer lakosra 11,0 születés és 15,9 halálozás jutott. Ebben az évben az említett vándorlási különbözet ezer lakosra 13,4 volt.
A nagykátai kistérségnek jók a földminőség és a jövedelem alapján mért mutatói. Az ötfokozatú skálán négyes minősítést kapott mindkét területen. (1998-ban egy lakosra 187 ezer forint személyi jövedelemadó jutott.) Átlagos a foglalkoztatottsági jelzőszáma (1997-ben és 1998-ban hét százalék feletti, illetve alatti volt a munkanélküliség), viszont gyengék az iskolai végzettséget, valamint a csatornázottságot jellemző mutatók. 1998-ban csupán a lakások másfél százalékát kapcsolták be a közüzemi szennyvízcsatorna-hálózatba. (Pest megyében például ez az arány elérte a huszonhét százalékot.)
A korábbi nagyüzemi földek zöme magánkézbe került, amelyből viszont a legtöbb gazdálkodó megélni nem tud, így a családok jövedelemszerző aktivitására még inkább a kétlakiság lett a jellemző. Az ipari és egyéb munkahelyek tömeges megszűntével megjelenő munkanélküliségből a kitörési pontokat a – részben munkát kínáló, részben önfenntartó – kisebb-nagyobb vállalkozások jelentik. 1998-ban a kistérségben 348 jogi személyiségű vállalkozás és 2994 jogi személyiség nélküli – zömmel egyéni – vállalkozás működött. Ezer lakosra tizenhárom – egyéni vállalkozás nélküli – regisztrált vállalkozás jutott. Ez utóbbi jelzőszám lényegesen alacsonyabb a megyei (33) átlagnál. A foglalkozási szerkezet az ezredforduló előtt viszont megfelel a megyei átlagnak: az aktív keresőknek a mezőgazdaságban 16, az iparban 37 és a szolgáltatásokban 47 százaléka dolgozik.
A kistáj többé-kevésbé természetes közigazgatási kerete, a Nagykátai járás a XIX. század második felében jött létre, az akkori (nagy területű) Kecskeméti járás Felsőjárási kerületéből. A Nagykátai járás – a megyében szinte páratlanul – területi változás nélkül állt fenn. (1984-ig járásként, utána
a rendszerváltásig – a járási funkció teljes megszűntéig – mint Nagykátai körzet). Az 1997 óta – mint Pest megye tizenhat statisztikai kistérségének egyike – a nagykátai kistérség tizenkilenc települést foglal magába. Ezek közül tizenhármat a volt Nagykátai járásból, hatot a volt Monori járásból soroltak ide. Bár jelentős szlovák népesség is beköltözött a hódoltság után, a kistáj népessége a XVIII. század elejétől zömében magyar és római katolikus. Jellemző adat 1900-ból: a 34 ezer lakosnak csupán másfél százaléka volt nem magyar és egyötöde nem katolikus. A más vallásúak főleg a reformátusok és az evangélikusok közé tartoztak. A XX. század elejére a korábban itt élt zsidó családok száma a városokba – elsősorban Budapestre – történő rohamos betelepedésükkel megfogyatkozott (1930-ban az arányuk már alig haladta meg az összlakosság egy százalékát.)

A község madártávlatból

A falu és környéke Balla Antal 1793-ban Pest-Pilis-Solt megyéről készített térképén

Az agyagkitermelés során keletkezett gyurgyalag- és parti fecsketelep a temető mellett

Bicske és Nagykáta határfolyója, a Felső-Tápió

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir