Zabor, Zabla, Zabola

Full text search

Zabor, Zabla, Zabola
A falu és vidéke ősidőktől folyamatosan lakott. A belterületen végzett régészeti ásatások felszínre hozták a csiszoltkő-korszak, a vas-, majd a bronzkorszak tárgyi emlékeit. A római légiók 271-től ezt a vidéket is feladták, csakhamar különböző népek felvonulási területévé vált. A helyi lakosság hosszabb-rövidebb ideig gótok, hunok, gepidák, avarok és szlávok fennhatósága alá került. Erdély délkeleti szegletében az avarokkal együtt érkező szlávok folyamatos jelenléte a VI. századtól a IX–X. századig jól kimutatható az Olt és a Fekete-ügy völgyében feltárt régészeti leletekkel, valamint Háromszék számos településének szláv eredetű nevével. Zabola neve is szláv eredetű: za előtagjának az ősszlávban ’valami mögött’, míg a boljá-nak ’vizes, mocsaras hely’ jelentése lehetett. Kezdetben a Fekete-ügy bal oldali mellékvizét jelölhette, s csak később a patak mellett emelt települést is.
Más feltevések szerint a helység neve a Zabla személynévből keletkezett. A román Zăbala a magyar Zabola helységnévből származik. Johannes Tröster 1666-ban Erdélyről készített német nyelvű könyvében Zebelként említi a falut. Benkő József a XVIII. század közepén keletkezett, Transsilvania Specialis című munkájában úgy véli, hogy Zabola a középkori Magyar Királyság keleti határszélein garázdálkodó tolvajok megzabolázására épített várról kapta a nevét.
Az ezt az eredetet elmesélő mondát Finta István pávai papköltő a XIX. század közepén verses krónikában örökítette meg. A Háromszéket Moldvától elválasztó Keleti-Kárpátokban hajdan rablók fosztogatták és rémítgették az embereket. Zabor alrabonbán és délceg fia megelégelték a zsiványok tetteit, és egy-egy csapat élén ellenük indultak, de azok merészen szembeszálltak a megzabolázásukra törő székelyekkel. A sziklaerődöt hőseiesen védő rablóvezér lánya, Zaina a véres csata végén párviadalra hívta a bán daliás fiát. Az ifjú Zabor azonban megszerette a szépséges lányt, s ott helyben megkérte a bátor hajadon kezét.
Finta István strófái szerint az események így végződtek: Idő, idő haladt, épp úgy mint ma, / S a haditanácsnak felépüle vára. / Bástyák s lőrésekkel jól fel volt készítve, / S egy vízárok vette az egészet körbe. // Innen indultak ki a háromszékiek, / Hogy nyakát szegjék a féktelen életnek, / Amely, mint lángözön a vihar szárnyain, / Egyre ölt, dühöngött a rend emberein. // De hős Zabor kardja és a bölcs Zaina / Lassankint a békét helyreállította. / Idejöttek sokan a vár szárnya alá, / Hol többé magát egy rabló sem mutatá. // És a várat a nép „Zabolá"-nak hívta, / Mert zabola volt ez minden rendhagyóra. / Több ezerre nőtt meg az itt lakók száma, / A szép falut ma is úgy hívják: Zabola. // Ha már tudakozod: mi lett a várból ma? / A helyére épült „istennek temploma”. / Hol egykor a békét nyíl és kard hirdette, / Most az Úr háza int mennyei békére! // Békén áll a templom, torony és iskola. / Így alakít s mivel a kor kívánalma. / Kisebb vár körzi ezt, tovább a vakárok, / Jelzik: hogy itt volt a zabolázó várlak.
A XIX. század közepén Orbán Balázs jegyzett fel egy olyan nép ajkán élő mondát, amely három falu: Bodola, Ozsdola és Zabola nevének eredetét magyarázza. A régiek szerint, amikor a székelyek ősei megtelepedtek Háromszéken, egy apának három fia volt. Bod, Osd és Zab, akik egyszer kiröppentek atyjuk otthonából, és mindegyikük különálló ólat, azaz házat épített. A monda szerint Zab ólja, vagyis szállása körül alakult ki aztán a mai Zabola település.
A község voltaképpen a Keleti-Kárpátok déli részét alkotó Berecki-havasok nyugati lábainál fekszik, ennek központi gerince az 1777 méter magas Lakóca és az 1605 méteres Zernyehavas, amelyek a Baszka, a Gelence és a Kovászna patak vize által tagolt ezer–ezernégyszáz méter magas hegyvonulatokban folytatódnak. A hegyek a földtörténeti középkorban (mezozoikumban) és az óharmadkorban (paleogénban) emelkedtek ki. A helység a tengerszinthez számítva 571 méter magasan a Berecki-havasok és az alacsonyabban fekvő Kézdivásárhelyi-medence, az egykori kézdi szék találkozásánál települt.
A földtörténeti harmadkorban a tenger ezt a medencét is elöntötte, ahová fokozatosan agyagból, márgákból, kavicsból és homokból álló puha képződmények, majd a pleisztocén és holocén korszakban újabb üledékek rakódtak le. A zabolai gazdák évszázadok óta ezt a sekélyes területet művelik, amelynek síkjából csak az 567 méter magas Tatár-halom emelkedik ki. A község kaszáló rétje a falu nyugati határán, a Fekete-ügy folyó lapályán, 536 méteren található.
Zabola az eocén kárpáti fliss és pleisztocén övezet találkozásánál fekszik. Hegyei elsősorban homokkőből és különböző agyagpalákból épülnek fel. A falu határán halad át a Bálványosfürdőt Petőfalván át Kovásznával összekötő vulkanikus törésvonal, emiatt sok helyen széndioxid, kénhidrogén, valamint többféle ásványvíz tör a felszínre.
A névadó Zabola számos patak: a Hegymege, a Gyepü, a Bakara, az Orbai és a Pávai vizét gyűjti össze. Hajdanán vízimalmokat, a XX. század első felében még kilenc úgynevezett lisztelő malmot, valamint fűrészüzemeket működtetett. A Mikes család a XIX. század elején kastélyának parkjában 1,2 hektárnyi területen mesterséges halastavat létesített.
A település zord éghajlatát alapvetően befolyásolta természeti környezete. A Kézdivásárhelyi-medencében a mérsékelt kontinentális klíma gyakran szélsőséges változatban jelentkezik. A Kárpát-kanyarban fekvő Zabolán rendszerint hosszú és havas a tél. A magas hegyekben a vastag hótakaró hirtelen olvad el, ezért kora tavasszal a megáradt patakok rövid időre általában kilépnek medrükből. A Fekete-ügy a XX. század második feléig ekkor öntötte el a lapályán található, Rét nevű kaszálót. A Nemerének nevezett hideg szél miatt, amely lényegében a szibériai anticiklon tartozéka, a vidék éghajlata szeszélyes.
A havas telek idején a hiunak nevezett padláson keményre fagyasztja a füstölt kolbászt és a szalonnát, s gyakran egészen a házak ereszéig növekvő hóbuckákkal és torlaszokkal akadályozza a közlekedést. Nyáron viszont a keletről érkező hideg és a nedvesebb óceáni légáramlat találkozása okoz meglepetéseket. Zabolán is megfigyelhetők a Kárpátok közti medencékre jellemző hőmérsékleti fordulatok.
Télen gyakori, hogy hideg és ködös levegő szorul be a Kézdivásárhelyi-medencébe, a magasabb hegyek gerincei viszont napsugárban úsznak, és kiválóan alkalmasak síelésre. A zabolai iskolások és fiatalok rendszerint a Nyírkertnek nevezett hegyoldalon szánkóznak és síelnek, a közelben található tó jegén korcsolyáznak.
Telenként a völgyben fekvő Zabolán csak rövid ideig, a déli órákban süt fel a nap, emiatt a hőmérséklet alacsony. A falu évi középhőmérséklete rendszerint kettő–hét Celsius-fok között váltakozik. A vidék és a település csapadékát elsősorban a Szibéria felől érkező, esőben vagy hóban szegény Nemere, aztán a melegebb és nedvesebb atlanti, végül a szárazabb és melegebb mediterrán levegőtömbök határozzák meg.
Az évi csapadékmennyiség ötszáz–ezerszáz milliméter között ingadozik. Zabolán is megfigyelhető, hogy a csapadékban gazdag (kilencszáz milliméter) és aszályos évek (háromszázötven milliméter) szinte szabályosan váltják egymást. A falu feletti Lakóca-csúcson meteorológiai állomás működik, mely a Keleti-Kárpátok gerincén hátizsákkal túrázók kedvelt úti célja.
A Zabola fölött magasodó erdők állatvilága igen változatos. A barnamedve és a farkas elsősorban a havason legelésző nyájakat tizedeli. A mackók elejtése mindig arisztokrata kedvtelésnek számított, gróf Mikes Ármin vendégeként megfordult itt például Horthy Miklós, Magyarország kormányzója is. Az 1970–1980-as években Nicolae Ceaus¸escu román diktátor vadászatai számára a falu felső végénél táplálták rendszeresen lóhússal a medvéket. A vaddisznók, az őzek, a szarvasok inkább az alacsonyabban fekvő, a községhez közelebb eső lombhullató erdőkben élnek. A második világháborút követő évtizedekben a mezőgazdaság gépesítése, illetve a termőföldek vegyszerezése következtében megcsappant a nyulak és a rókák száma. A sűrű erdőkben régebben számos hiúz, nyest, vadmacska és borz tanyázott, a hegyi patakok forrásánál a XX. század elejéig még hódok is. Hajdanán a falu közelének madárvilága is gazdagabb volt, az erdőkben kőszáli vagy szirti sas, különböző sólymok, siketfajd, császármadár élt.
Az 1970-es években a Hegymege-patak viszonylag érintetlen erdőkkel övezett völgyében – melyet a falubeliek Csipkésnek neveznek – Kónya Endre helybéli testnevelő tanár szorgalmazására Kovászna megye tanfelügyelősége ötven férőhelyes üdülőtelepet létesített. A faházakban erdélyi és külföldi iskolások számára nyaranta különböző táborokat szerveznek. A Csipkés gyalogos túrázók kedvelt kiindulópontja is a Zernyén át a Lakóca és a Gór-havas felé vezető útvonalhoz. Sokan innen keresik fel a közeli települések emlékhelyeit és műemlékeit.
A szomszédos falu, Páva napjainkra összenőtt Zabolával, valójában már a második világháború után közigazgatásilag a községünkhöz csatolták. Szabad és büszke székely lakosai előbb a magyar királyi, majd az erdélyi fejedelmi udvarnak tenyésztettek sólymokat. Egy 1635. évi összeírás szerint a településen tizenhét solymárcsalád lakott. Hajdan várfallal övezett és tetszetős kaputoronnyal megerősített református templomának félköríves szentélye román kori. Falán az egyik híres solymárfamília, a Marti család címeres sírköve látható. A faluból származik Pávai Vajna Elek (1820–1874) jeles utazó, paleontológus és Pávai Vajna Ferenc (1886– 1964) neves magyar geológus. A községben a székely népi építészet számos régi, értékes emléke napjainkig fennmaradt. A Miskóczi család látványos XVIII. századi faragott székely kapuja ma a csernátoni tájmúzeumban tekinthető meg.
Közigazgatásilag településünkhöz, Zabolához tartozik 1968-tól három különálló, szomszédos falu: Székelytamásfalva, Szörcse és Székelypetőfalva. A községünk központjától nyugatra elterülő Székelytamásfalva nevezetes épülete a Thúry család 1810 és 1820 között emelt udvarháza, amely ma Háromszék talán legszebb empire stílusú műemléke. Székelytamásfalvától nyugat felé három kilométerre fekszik Szörcse. A határában folyó Fekete-ügy egyik holtágában halastavat alakítottak ki, amely napjainkban a vidék kedvelt horgász- és kirándulóhelye. Zabolától északnyugatra található Székelypetőfalva. Külterületén a régészek egy XII. századi magyar temetőt tártak fel. A kisközség lakosai hajdan a zabolai Mikes család jobbágyai voltak. 1823-ban emelt új templomába egy középkori kápolna szentélyét is beépítették. Az úrháza 1762-ben festett oltárképe Assisi Szent Ferencet, a templom védőszentjét ábrázolja. Az apró falu szélén találjuk a XIX. század végén rusztikus stílusúra kiépített hideg ásványvizes forrást, a Fortyogót, valamint a borvízkutat, amelyek igen elhanyagoltak.
Zabolától északra, két kilométerre fekszik Haraly, az egyik szomszéd: a háromszéki, napjainkban kádármestereiről és gyümölcstermesztéséről híres apró magyar település. A helyi hagyomány szerint itt, a Barátok elnevezésű hegyoldalban hajdanán „veres barátok” kolostora állt. Harangtornya magányosan a helység központjában magaslik. Falun kívül fekvő mai templomát Nepomuki Szent János tiszteletére szentelték. Az elmúlt századok földrengései folyamán előkerült leletek azt tanúsítják, hogy már az Árpád-korban, a XI–XII. században kápolna állhatott itt. A templom északi falában freskók nyomaira bukkantak, keleti oldala a gótika jegyében épülhetett, nyugati traktusát feltehetően a XVIII. században toldották a korábbi falakhoz.
Haralytól két kilométerre északra fekszik Gelence. A népes település ősi római katolikus, Szent Imre tiszteletére felszentelt templomában csodálatos falfestmények maradtak fenn. Az egyik a hajdani Szolnok-Doboka vármegyei Kerlés hegyénél (Cser-halom) 1068-ban lezajlott ütközetet ábrázolja, amikor a Salamon király, valamint Géza és László herceg (későbbi Szent László királyunk) vezette magyar sereg szétverte az országba betört s zsákmánnyal visszavonuló besenyő csapatokat. A kerlési csatához fűződik László herceg párviadala a leányrabló kun vitézzel, amelyet a templomban hat képsorban örökített meg a XIV. században a falfestmény készítője.
Zabolától hat kilométerre, déli irányban található Kovászna, az egykori Orbai-szék vásáros központja, amely gyógyhatású borvizei, mofettái és fürdői révén vált világhírű üdülőteleppé. Szomszédságában fekszik Kőrös község, ahonnan Csoma Sándor indult a magyarság őshazáját megkeresni. A régebben szitáiról, napjainkban elsősorban forgácsból készített kalapjairól nevezetes, ma Csomakőrösnek nevezett helységből egy ugrás Zágon, Mikes Kelemen szülőfaluja. A székelyföldi viszonylatban népes községben találjuk a Törökországi levelek írójának emlékére berendezett Szentkereszthy-udvarházat. A szülőház alapfalait emlékkő jelzi. A Mikes család hajdani kertjében még állnak azok a tölgyek, amelyek a helyi néphagyomány szerint látták a kisgyermekként alattuk játszadozó Mikes Kelement.

Fűrésztelep Zernyén

Román vámház Murdánban a XIX. század végén

Sodronypálya Zernyén

A Marti család címere a pávai református templom szentélyében

A zernyei kisvasút felavatása

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir