A Magyarországi Szabadegyházak Tanácsa tagegyházai

Full text search

A Magyarországi Szabadegyházak Tanácsa tagegyházai
Élő Isten Gyülekezete
1958 óta tagja a Szabadegyházak Tanácsának. Az 1930-as évek elején szerveződött, elsősorban az észak-dunántúli országrészben (Komárom, Veszprém, Fejér megyékben) terjedt, később Pest és Heves megye településein. A mintegy 600 hívó 8 gyülekezeti közösségben folytatja vallási tevékenységét. A pasztorális szolgálatokat 5 igehirdető látja el. Az Országos Vezetőség élén a gyülekezetek képviselői által választott országos elnök áll. Az Országos Vezetőség döntései, útmutatásai kötelezőek a gyülekezetekre.
Az Országos Vezetőség központja: 2600 Vác, Nógrád u. 15.
Országos elnök: Csizmadia Dániel.
Evangéliumi Pünkösdi Közösség
1958 óta tagja a Szabadegyházak Tanácsának. A 155 gyülekezet 4 egyházkerületre oszlik. Istentiszteletek céljára 45 kápolnát és 110 imatermet tartanak fenn. Pasztorális szolgálatot 9 lelkész, 20 prédikátor és 9 igehirdető lát el. A lelkészek a gyülekezet első számú vezetői. A gyülekezetek közös ügyeiket az évente legalább egy alkalommal megrendezett Országos Közgyűlésen vitatják meg és választják – négyévenként – a Közösség országos elnökét, alelnökét és titkárát. Két közgyűlés között határozathozatali és tanácskozási joga van a Központi Tanácsnak, amelynek tagjai az országos tisztségviselők és az egyházkerületek elöljárói. Az elnökség tagjai: Gyánó László elnök, Tóth László alelnök, Makovei János országos titkár.
Az Országos Központi Iroda címe: 1143 Bp., Gizella út 37.
Hetednapos Adventista Egyház
A Szabadegyházak Tanácsának alapító tagja. A felekezet legfőbb igazgatási szervezete az Országos Elnökségi Tanács. A magyarországi hetednapos Adventista Egyház része a Generál Konferenciának (adventista világszervezet), amelynek határozatai, útmutatásai irányadóak a nemzeti keretekben működő adventista egyházak számára. Szervezetileg 2 egyházkerületre tagolódik, ezek 131 gyülekezetet egyesítenek.
Az Országos Elnökség Központja: 1062 Bp., Székely Bertalan u. 13. Elnök: Szigeti Jenő, főtitkár: Erdélyi László.
Az adventista egyház szociális otthont tart fenn Tass községben, üdülőt működtet Budapesten és Balatonlellén.
Isten Egyháza
A Szabadegyházak Tanácsának 1952-től tagja. Papi szolgálatot bármelyik hívő elláthat. A gyülekezetek tevékenységét az öttagú Országos Missziós Bizottság koordinálja, amelynek élén a lelkipásztorok által megválasztott országos vezető lelkipásztor áll. Országos vezető lelkipásztor: Vígh Attila – 1141 Bp., Bazsarózsa u. 78.
Magyarországi Baptista Egyház
A Szabadegyházak Tanácsának alapító tagja. Szervezeti alapegysége a gyülekezet, amelyet a lelkipásztor által irányított presbitérium vezet. Az egyház legfőbb vezető testülete az Országos Közgyűlés. A 430 gyülekezet 4 egyházkerületre tagolódik. Imaházaik száma 370, ezenkívül 60 helyen magánlakásokban tartják összejöveteleiket. A lelkigondozást 100 lelkész végzi.
A Magyarországi Baptista Egyház ügyvezető és képviseleti szerve az Elnökség. Tagjai: Viczián János egyházelnök, Szakács Imre és Révész Benjámin alelnökök, Kiss Emil országos titkár.
Az Országos Központ (1062 Bp., Aradi u. 48) a vezető testületek adminisztrációs ügyeit intéző iroda, amelyet az országos titkár vezet.
A Baptista Teológiai Szeminárium az egyház lelkészképző intézménye, ahol ötéves tanulmányi idő után a végzett hallgatók lelkészi diplomát kapnak.
A Magyarországi Baptista Egyház hivatalos hetilapja a Békehírnök, megjelenik 5500 példányban. A baptista hitbuzgalmi és az általános tájékoztatáson kívül a Szabadegyházak Tanácsának tagegyházaival kapcsolatos híreket is közli. Szerkesztőség: 1062 Bp., Aradi u. 48.
A baptista egyház kezelésében öregek otthona működik Kiskőrösön és Hajdúböszörményben, egyházi üdülő üzemel Balatonföldváron, Hajdúszoboszlón és Tahiban.
Magyarországi Keresztyén Testvér Gyülekezetek
A Szabadegyházak Tanácsának alapító tagja. A 30 gyülekezetből álló felekezet 17 imatermet tart fenn. Az igehirdetést az egyes gyülekezetek legtekintélyesebb férfi tagja végzi. A gyülekezetek egymás közti kapcsolatainak biztosítására, közös állásfoglalások kialakítására Országos Testvéri Tanácsot választanak, amelynek elnöke jogosult a gyülekezetek közös ügyeiben eljárni.
Az Országos Testvéri Tanács központja: 1066 Bp., Ó u. 16. Elnök: Pócsy Ferenc.
Magyarországi Metodista Egyház
A Szabadegyházak Tanácsának alapító tagja. Szervezeti rendjében a gyülekezeti önállóság és a püspöki tekintély elve egyaránt érvényesül. A hívők 38 lelkész vezetésével folytatják a vallási tevékenységet. A 39 gyülekezet 2 egyházkerületet alkot. A Magyarországi Metodista Egyház szervezetileg önálló, de hitelvi kérdésekben elfogadja a zürichi székhellyel működő Közép- és Dél-Európai Püspökség joghatóságát.
Az egyház felelős vezetője: Hecker Frigyes szuperintendens.
Országos Központ: 1068 Bp., Felső erdősor 5.
Őskeresztény Apostoli Egyház
A Szabadegyházak Tanácsának 1958 óta tagja. A 63 gyülekezet 4 egyházkerületet alkot, 28 imatermet tartanak fenn. A hitéleti igények kielégítéséről 23 igehirdető gondoskodik. A felekezet egészét érintő ügyek megtárgyalására és a közös feladatok kijelölésére Tanácskozó Közgyűlést hívnak össze, amely legalább kétévenként ülésezik.
Országos elnök: Sárkány Mihály.
Országos Központ: 1016 Bp., Dezső u. 12/b.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir