A magyar Népköztársaság címere

Full text search

A magyar Népköztársaság címere
Az Alkotmány 74. §-a szerint: A magyar Népköztársaság címere: kétoldalt búzakoszorúval egybefogott világoskék mezőben álló, ívelt oldalú, piros-fehér-zöld pajzs. A búzakoszorút balról piros-fehér-zöld, jobbról vörös színű szalag fogja át. A pajzs közepén elhelyezett ötágú vörös csillag aranyszínű sugarakat bocsát a mezőre”.
A címerben kiemelkedő szerepet játszó pajzsbeli kép a magyar trikolórt mutatja, amely 1848-ban jelent meg nemzeti zászlóként. A piros-fehér-zöld vágások mellett a pajzsot kiegészítő elemek utalnak az ország társadalmi-politikai jellegére. A címertanban a búzakalász a békés termelőmunkát jelképezi, ezért övezi ez a pajzsot. Maga a pajzs azt a célt szolgálja, hogy kifejezze azt a történeti folytonosságot, amely a magyar nép múltját a jelenével összeköti. A pajzs fölött elhelyezett vörös csillag azt jelképezi, hogy a magyar nép a dolgozók nemzetközi szolidaritására támaszkodva építi a szocialista rendszert.
Jelenlegi címerünk az 1957. évi alkotmánymódosítás terméke. Az eredeti, 1949-be elfogadott szöveg ugyanis olyan címert vezetett be, amelyen „kétoldalt búzakoszorúval egybefogott világoskék mezőben keresztbehelyezett búzakalász és kalapács. A búzakoszorú felett, középen, ötágú vörös csillag aranyszínű sugarakkal, a búzakoszorú alatt piros-fehér-zöld szalag.” Az alkotmánymódosítás 1957. Évi országgyűlési tárgyalásán a törvényjavaslat előadója elmondta, hogy felmerült „nem volna-e helyesebb érintetlenül hagyni a jelenleg érvényes címerünket? Azt hiszem, nem, mert ennek a címernek hiányossága, hogy nem utal a nemzeti múltra, arra a jelentőségre, amelyet nemzeti hagyományainknak tulajdonítunk. Még inkább el kellett vetni az ún. Kossuth-címer alkalmazását, nemcsak azért, mert ez az ellenforradalom jelvénye volt, hanem azért is, mert szimbolikája ellentétben áll a dolgozó magyar nép mai eszméivel”.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir