A Magyar Népköztársaság zászlaja

Full text search

A Magyar Népköztársaság zászlaja
A zászló az állam szuverenitásának legáltalánosabb és legfontosabb jelképe, ezért mondják, hogy a zászló az állam felségjelvénye. Szimbolikus ereje elsősorban a színösszeállításában jelentkezik, ezért a jogi szabályozás gyakran nem a zászlóról, hanem az állami (nemzeti) színekről szól.
A magyar zászlóról ilyen értelemben beszél az Alkotmány. A 68. §. Ugyanis „a Magyar Népköztársaság zászlaja piros-fehér-zöld színű”.
Ez a szöveg az 1949-ben elfogadott Alkotmány 1957. évi módosításának terméke. A változás lényege, hogy elhagyta a zászlóról az addig előírt címerhasználatot, mondván, hogy „a zászló az állam nemzeti színekben kifejezett jelvénye és felesleges azt megterhelni a címer külön jelvényével.”
Az 1948. évi XXII. Törvénycikk rendelkezik először egyértelműen arról, hogy az addig használt sárga-fekete színű, „sasos” zászló helyett az állam hivatalos zászlaja a nemzeti trikolór legyen. A törvénycikk tárgyalásakor egyébként Pesten és a vidéki városokban, falvakban egyaránt a magyar címeres trikolor lengedezett.
A piros-fehér-zöld zászló néhány nap alatt a nemzetőrség toborzó lobogója lett. A gyakorlatban azonban nem volt egységes a zászló az ország teljes területén. Az egység megteremtése a törvénycikk – elsősorban szűkszavúsága miatt – alkalmatlan volt, a múltból pedig nem volt pontos rendszabály és tapasztalat. A trikolór a francia forradalomban jelent meg legkorábban a polgári állam szimbólumaként – ott, akárcsak később Magyarországon, kokárdaként használták először, s onnan került át a nemzeti zászlóra.
A középkori magyar zászló egyébként vörös-fehér volt. A zöld szín, szegénydíszként, a 17. században jelent meg először a katonai lobogókon, ám csak Mária Terézia uralkodása alatt kezdték a három színt együtt „magyar színek”-nek nevezni. Szabatos leírás híján a korábbi gyakorlat befolyásolta a zászlókészítőket a szabadságharc lobogóinak megalkotásában 1848-ban. A nemzetőrség, a polgári testületek, s intézmények a ma is használt vörös-fehér-zöld zászlót, a honvédség pedig a magyar hadseregben már korábban is használt vörös és zöld lángnyelvekkel személyezett fehér hadizászlót, végezetül a republikánus alakulatok a vörös színű zászlót nemzeti színű szalaggal átkötve használták.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir