ANZUS Tanács (ANZUS Council)

Full text search

ANZUS Tanács (ANZUS Council)
Székhely: Canberra (Ausztrália)
A NATO csendes-óceáni ikerszervezete része annak a katonaipaktum-láncolatnak, mellyel a vezető tőkésországok a szocializmus terjedését kívánják megakadályozni. E láncolatba tartozott a Délkelet-ázsiai Szerződés Szervezete (South East Asia Treaty Organization, SEATO), melyet 1954-ben a franciák indokínai veresége után hoztak létre Manilában, Ausztrália, az Egyesült Államok, Franciaország, a Fülöp-szigetek, Nagy-Britannia, Pakisztán, Thaiföld és Új-Zéland részvételével, valamint az 1955. évi bagdadi paktummal létesített Központi Szerződés Szervezete (Central Treaty Organization, CENTO), melyben Irak, Irán, Nagy-Britannia, Pakisztán, Törökország és társult tagként az Egyesült Államok vett részt. A SEATO 1975-ben, a CENTO 1979-ben bomlott fel.
Az ANZUS célja a részt vevő országok védelmi erejének egyesítése a csendes-óceáni térség békéjének és biztonságának megvédésére.
A szervezet, melynek Ausztrália, az Egyesült Államok és Új-Zéland a tagja, jelenleg szintén bomlóban van. Az Új-Zélandban 1984-ben uralomra jutott munkáspárti kormány nem engedte az új-zélandi kikötőkbe az atomfegyverekkel felszerelt amerikai hadihajókat és lemondta a részvételt a következő évre tervezett ANZUS-hadgyakorlaton. Így az ANZUS egyetlen fő szervének, a Tanácsnak összehívására 1985-ben már nem került sor. Az Egyesült Államok bilaterális megbeszéléseket folytatott Ausztráliával.
Postacím: c/o Department of Foreign Affairs, Canberra, ACT 2600

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir