Varsói Barátsági, Együttműködési és Kölcsönös Segítségnyújtási Szerződés, Varsói Szerződés, VSZ (Varsavszkij Dogovor o Druzsbe, S…

Full text search

Varsói Barátsági, Együttműködési és Kölcsönös Segítségnyújtási Szerződés, Varsói Szerződés, VSZ (Varsavszkij Dogovor o Druzsbe, Szotrudnyicsesztve i Vzaimnoj Pomoscsi Jevropejszkih Szocialisztyicseszkih Sztran, VD)
Székhely: Moszkva (Szovjetunió)
A szocialista országok legfontosabb politikai és katonai szervezete. 1955. május 14-én Albánia, Bulgária, Csehszlovákia, Lengyelország, Magyarország, az NDK, Románia és a Szovjetunió között jött létre, válaszul arra a kihívásra, melyet a NATO és a Nyugat-európai Unió megalakulása és a Német Szövetségi Köztársaságnak e szervezetekbe történő meghívása jelentett.
Célja a részt vevő államok biztonságának védelme, közöttük a barátság, az együttműködés és a kölcsönös segítségnyújtás megszilárdítása és fejlesztése, az államok függetlensége és szuverenitása tiszteletben tartásának, valamint a belügyekbe való be nem avatkozás elveivel összhangban.
A szerződés tisztán önvédelmi jellegű. Nem fenyeget semmilyen államot vagy államcsoportot, kizárólag a szocialista országok biztonságát szolgálja. Ugyanakkor kimondja, hogy amennyiben a tagállamok bármelyikét Európában ellenséges támadás érné, a többi tagállam minden szükségesnek mutatkozó eszközzel, a fegyveres erők alkalmazását is beleértve, azonnal segítséget nyújt a megtámadottnak.
A szerződést eredetileg 20 + 10 éves időtartamra kötötték. 1985-ben a nemzetközi helyzet alakulására tekintettel ugyanilyen időtartamra meghosszabbították. Albánia 1969-ben kilépett, miután együttműködését már 1961 óta szüneteltette.
A szervezet legfőbb irányító szerve a Politikai Tanácskozó Bizottság, 1966 óta Politikai Tanácskozó Testület (PTT), amely munkájának támogatására 1967-ben a Honvédelmi Miniszterek Bizottságát, 1976-ban pedig a Külügyminiszterek Bizottságát hozta létre. A folyamatos működést az Állandó Bizottság és az Egyesített Titkárság biztosítja.
A PTT határozata alapján létesült 1955-ben az Egyesített Parancsnokság és 1969-ben az Egyesített Fegyveres Erők Törzse. Az Egyesített Parancsnokság rendelkezik mindazokkal a fegyveres erőkkel, amelyeket a tagállamok az együttesen megállapított elvek alapján vezénylete alá helyeztek. Élén a Varsói Szerződés Tagállamai Egyesített Fegyveres Erőinek főparancsnoksága áll. A főparancsnokot a Szovjetunió, honvédelmi miniszterhelyettesi beosztású helyetteseit a többi tagállam adja. További kisegítő szervek még az 1969-ben létesített Katonai Tudományos Tanács és a Technikai Testület.
A Varsói Szerződés működésének 3 évtizede alatt sok jelentős felhívásban foglalkozott az európai béke és biztonság, az Európán kívüli feszültséggócok és a katonai tömbök kölcsönös felszámolása, a fegyverkorlátozás és a nukleáris leszerelés kérdéseivel.
A jelenlegi főparancsnok Viktor G. Kulikov marsall (Szovjetunió). Elődei: 1955-1960. I. Sz. Konyev marsall, 1960-1967. A. A. Grecsko marsall, 1967-1976. I. I. Jakubovszkij marsall.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir