Mihail Gorbacsov

Full text search

Mihail Gorbacsov
A dinamikus pártfőtitkár, Mihail Szergejevics Gorbacsov a szovjet vezetés új nemzedékének képviselője, akinek „nyíltságra” és „átépítésre” irányuló törekvéseit ma már világszerte orosz nevükön is ismerik és idézik (glasznoszty és peresztrojka).
A sztavropoli parasztcsalád 1931-ben született gyermeke töretlen pályafutást tudhat maga mögött. A moszkvai Lomonoszov Egyetem jogi karán végzett, majd szülőföldjén ifjúsági és pártfunkciókat töltött be. (Az SZKP-nak 1952 óta tagja.) Még nincs 40 esztendős, amikor már a területi pártbizottság első embere, időközben agrárközgazdászi diplomát is szerez, így 1978-ban már az SZKP KB titkárságában találjuk, ahol a mezőgazdaság irányítását bízzák rá. Egy évvel később a PB póttagja, újabb esztendő múltán szavazati jogú tagja.
Amikor Brezsnyev, Andropov és Csernyenko elhunyta után 1985 tavaszán az SZKP főtitkárává választják, azonnal síkra száll a „gyorsítás” mellett, és meghirdeti radikális társadalmi-gazdasági reformprogramját. „Mindenkiben tudatosulnia kell, hogy a peresztrojka az utolsó lehetőségünk – emlegeti gyakori nyilvános közszereplésein –, és ha megállunk, az a hanyatlást jelentené.” Ennek jegyében a káderpolitikát is a gyorsítás, a személyi változások sora követi: mind a „konzervatív”, a változásokat fékező, mind pedig az azokat túlhajtó-sürgető politikusokat (pl. Jelcint) hátrébb szorítják a „kétfrontos harcban”.
Gorbacsov főtitkár nemzetközi téren is megújította a szovjet politikát: Genf, Reykjavík és Washington után 1988 májusában negyedszer találkozik Reagan amerikai elnökkel. A csúcstalálkozókon jelentős leszerelési kezdeményezésekről esik szó. A nyíltabb és megújulásra irányuló szovjet szemlélet a szocialista országokban is változásokat indukál, vagyis Gorbacsov kezdeményezései új áramlást hoznak a szovjet nagypolitika minden területén.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir