Ziaul Hakk

Full text search

Ziaul Hakk
Akárhányszor mondogatták is, hogy ingatag a pakisztáni politika porondja, a tábornok-elnök ügyesen lavírozott és talpon maradt. Elődjét, Ali Bhuttót erőszakkal eltávolította posztjáról, majd az élők sorából is, választásokat ígért-halasztott és manipulált, leszerelte megosztott ellenzékét (élén Bhutto nemrég férjhez ment leányával), és sikeresen megőrizte e soknemzetiségű és szétszabdalt érdekű mesterséges államalakulatot.
Ziaul Hakk igazán értett a manőverezéshez. Kapóra jött ebben az Afganisztán körül kirobbant válság, ami stratégiailag fölértékelte 100 milliós országát. Fölkarolta és befolyásolta az odamenekülő afgán kormányellenes erőket. Az erre kapott nyugati segélyeket ő osztotta szét, egyben sajátgazdasági gépezetét is megolajozta. Zia még azt is megengedhette magának, hogy Carter elnök 3 milliárd USD-s segélycsomagját „amerikai mogyorónak” titulálja… A támogatás azóta sem szűnt meg.
Hosszú huzavona után beleegyezett, hogy Genfben pontot tegyenek a közvetett afgán-pakisztáni tárgyalássorozat végére, ám sikerült megelőznie a számára kedvezőtlen „megbékélést”: koalíciós kormány követelésével megnyújtotta az afganisztáni kibontakozás útját.
Ziaul Hakk egy pandzsábi kiskereskedő családjában született 1924-ben. „Apolitikus” tisztként emelték a hadsereg élére, hogy aztán a politikai hadműveletek mestereként ragadja magához a hatalmat, 1977-ben. Taktikája mindig bevált: amerikai szövetségesei fátylat borítottak nukleáris terveire és az emberi jogokkal kapcsolatos fenntartásaikra, és „afgán játszmájához” komoly nemzetközi támogatást kapott. Ám az afgán menekültek milliói csak gyarapították Zia belső gondjait: föllendült a kábítószer-kereskedelem, az ellenőrizhetetlen illegális gépfegyverek számát százezres nagyságrenddel mérik.
1988 nyarán a tábornok elnök menesztette miniszterelnökét. Minden hatalmat a saját kezébe vett. Ám a beígért őszi választásokon ő maga már nem indulhatott. Egyetlen manővere nem sikerült: augusztusban repülőgépe lezuhant, Zia, az őt kísérő amerikai nagykövettel együtt életét vesztette.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir