Miloš Jakeš

Full text search

Miloš Jakeš
Csaknem 2 évtizeddel a csehszlovákiai válság után új főtitkárt választottak az országirányító párt élére: a köztársasági elnök tisztét megtartó Gustav Husák helyén 1987 végétől Miloš Jakeš lett a CSKP főtitkára. A cseh származású politikus hosszú pályafutásának csúcsára érkezett.
A dél-csehországi Zlinben (a mai Gottwaldovban) fölcseperedett munkásfiú a nagy hírű Bata cipőgyárban műszerészként kezdett, majd felső ipariskolát végzett, később konstruktőrként dolgozott. Alig egy hónappal Csehszlovákia fölszabadulása után – távlati tervekről téve tanúságot – belépett a kommunista pártba, majd az ezt követő évtizedek során a párt- és állami élet legkülönbözőbb posztjain bizonyította vezetői rátermettségét.
Kezdetben az ifjúsági mozgalomban serénykedett, majd tanácsi feladatokat teljesített. 1955-ben a moszkvai SZKP-pártfőiskolán készült a későbbi nagyobb feladatokra. (Egyes hírek szerint ekkoriban ismerkedett meg Mihail Gorbacsovval is.) Hazatérte után ismét a párt- és tanácsi apparátusban dolgozott, majd 1966 és 1968 között belügyminiszter-helyettesként kamatoztatta sokoldalú ismeretanyagát. 1968 tavaszán a CSKP Központi Ellenőrző és Revíziós Bizottságának elnöke lett, így az augusztusi fordulatot követően kulcsszerepet játszott a párt újjászervezésében és az ezzel járó személyi döntésekben. (A TASZSZ jellemzése szerint Jakeš „aktív szerepet vállalt a párt és a társadalom válságának leküzdésében és a korábban felhalmozódott problémák megoldásában”.)
1977-ben új megbízatásokat kap: a párt kooptálja központi bizottságába, az elnökség póttagjává és a titkárság agrárkérdésekkel foglalkozó tagjává választja. 1981-ben már az elnökség teljes jogú tagja, majd hamarosan a népgazdasági bizottság elnökeként irányítja a fontolva haladó reformtörekvések megvalósítását. Amikor 1987 végén a CSKP főtitkárává választják, újólag hitet tesz a „lehetőségeit kimerítő gazdasági mechanizmus átalakítása” mellett, amelyhez – a nemzeti sajátosságok és politikai hagyományok ismeretében – ösztönző példának tekinti a szovjet átalakítás politikáját.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir