Ro Te Vu

Full text search

Ro Te Vu
Az olimpiára készülő Dél-Koreában sokan már azt a tényt is hajlamosak voltak „rózsaszínben” látni, hogy a katonai diktatúra 4 évtizede során 1988 februárjában először került sor békés őrségváltásra a Kék Házban, az elnöki palotában. Cson Tu Hvan, az addigi elnök Ro Te Vut, egykori tiszttársát és a hatalomra jutásban döntő szerepet játszó tábornokot jelölte utódjául. Ro polgári ruhát öltött, és az ellenzék végzetes és végletes megosztottságának köszönhetően a szavazatok alig több mint egyharmadával is sikerült győzelmet aratnia.
A nyitás és demokratizálás jelszavával próbálta 1988 tavaszán körülbástyázni hatalmát a törvényhozási választások során, ám ezúttal már csalódás érte: az ellenzéki vezérek legalábbis átmenetileg elásták a csatabárdot. Így a 40 éve kormányzó „Demokratikus Igazságpárt” először vesztette el többségét a parlamentben. Ro Te Vu így merőben új helyzetben készülhetett pályája hamar beköszöntő csúcsára: az olimpia rendezvénysorozatára. Az amerikai tisztiiskolákon vérteződött 56 éves (volt) tábornok és biztonsági szakember alaposan fölkészítette országát a nemzetközi seregszemlére – sohasem látott elővigyázatossági intézkedésekkel óvta saját olimpiai babérjait.
Tény, hogy Dél-Korea (hivatalos nevén: Koreai Köztársaság) a nemzetközi gazdasági versenyfutásban már korábban megszerezte a maga „érmeit”: változatlanul virágzó és erőteljesen terjeszkedő iparfejlesztési, ill. külgazdasági politikájával egyre több versenyben előzi meg nagy szomszédját, Japánt. Ro elnökre ebből persze kevésbé kellemdús feladatok is hárulnak majd: a növekvő exporttöbblet és a protekcionista kereskedelempolitika bírálói olykor megpróbálnak „visszavágni”.
Egyelőre azonban marad a dicsőség, marad a kezdeti lendület, és a Koreai-félszigeten – más regionális gócok lassú rendezésétől eltérően – marad a feszültség. Ro elnök párbeszédet ajánl a népi Korea vezetőjének, Kim Ir Szennek. Ám az olimpia rendezése körüli huzavona és az olykor végletes szembenállás a 17. szélességi foknál húzódó demarkációs vonal mentén híven érzékelteti, hogy a már-már lehetetlen helyzeteket is megoldó Ro Te Vu sem lehet képes csodákra a kettészakított Korea (h)idegháborús frontjain.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir