A társasági törvény gazdaságpolitikai célkitűzései, várható főbb következményei és közgazdasági feltételrendszere

Full text search

A társasági törvény gazdaságpolitikai célkitűzései, várható főbb következményei és közgazdasági feltételrendszere
Egy korszerű társasági joghoz elengedhetetlenül szükséges a tulajdon régimódi politikai gazdaságtani, ill. jogi értelmezésének megszüntetése. A hagyományos tulajdonfelfogás jelentős gátját képezi ugyanis a társulásokon keresztül történő tőkeáramoltatásnak. Bár a társasági törvény önmagában a tulajdonviszonyok alkotmányos szabályozása terén közvetlen változtatást nem igényel, a Polgári Törvénykönyvben és más alacsonyabb szintű jogszabályokban meg kell szüntetni azokat a rendelkezéseket, amelyek túlzottan szélesen mondják ki egyes állami vagyontárgyak forgalomképtelenségét, átruházhatatlanságát.
Alapvető jelentőségű, hogy a lakosság a népgazdaságilag hasznos termelő és szolgáltató tevékenységbe fektesse be „szabad” pénzeszközeit, és a külföldi működő tőke ne csak az e célból alapított vegyesvállalatokba, hanem közvetlenül magukba a magyar vállalkozásokba kerüljön.
A törvény alapvető gazdaságpolitikai célkitűzései a fentiek alapján a következők:
a) a gazdaság strukturális megújulásának alátámasztására nőjön a dinamikus társas vállalkozásoknak a gazdaságban betöltött szerepe, ennek révén korszerűsödjön a termékszerkezet, fokozódjon a népgazdaság jövedelemtermelő képessége;
b) a piaci igényekhez rugalmasabban alkalmazkodó társaságok révén gyarapodjon a piaci szereplők száma;
c) a társaságok létrejöttével, a gazdálkodó szervezetek együttműködésére épülő közvetlen tőkeáramlási csatornák bővülésével és fejlődésével csökkenjen a költségvetés és a bankrendszer kockázata;
d) jöjjenek létre az állampolgári kisvállalkozások működésének biztonságát erősítő olyan társasági formák, amelyek megkönnyítik a kisvállalkozások szerves beépülését a népgazdaságba;
e) a vállalatok és az állampolgárok közötti, együttműködés akadályainak megszüntetésével váljék lehetővé az egyéni megtakarítások közösségi hasznosulása legális keretek között;
f) alakuljon ki a különböző gazdálkodó szervezetek –vállalkozások – piachoz alkalmazkodó természetes önmozgásának, egymásba való átalakulásának jogilag szabályozott rugalmas rendszere;
g) erősödjön a külföldi működő tőke közvetlen megjelenése a magyar népgazdaságban.
Ha a társadalmi – állami vagy szövetkezeti – tulajdon és az állampolgári tulajdon a társaságokban intézményes kapcsolatba kerül, ez általában a társadalmi tulajdon fölénye alapján történik. Épp ezért egyértelműen szocialista társadalmi tulajdonnak kell tekinteni a jogi személyek társulását, és az olyan társaságokat is, amikor állami vagy szövetkezeti tulajdon állampolgári tulajdonnal vegyül az előbbiek elsődlegessége alapján.
A társasági törvény megfelelő funkcionálásához emellett bizonyos mértékben vegyes tulajdonú vállalatok működésének lehetővé tétele is indokolt lehet, amennyiben beépülnek a magyar gazdaságirányítás szervezeti rendjébe, ill. jogrendjébe.
Az új társasági törvény következő hatása valószínűsíthetők:
a) A közkereseti társaság alformájaként jelentkező gazdasági munkaközösségek, valamint a magánszemélyek részvételével működő korlátolt felelősségű társaságok száma növekedni fog egyes iparágakban szerepük jelentős lehet. Ugyanakkor irreális feltételezés, hogy néhány éven belül nagy magánvállalatok jönnek majd létre. A magánvállalatok méreteinek növekedésével, a befektetések nagyságával szemben a jogi szabályozásba kellő korlátok építhetők be.
b) A jövőben az állampolgárok jövedelmi viszonyai között még erőteljesebbek lesznek a különbségek, hiszen az eredményes vállalkozások eredményeképpen nagyobb differenciálódás mehet végbe.
c) A szövetkezeti hagyományok folytán a szövetkezetek szabályozása nem vonható a társasági törvény hatálya alá. Kérdéses volt, hogy szövetkezetek egyáltalán átalakulhatnak-e gazdasági társasággá, pl. rt.-vé vagy kft.-vé. Ezt jelenleg a szövetkezeti törvény nem teszi lehetővé, és a szövetkezeti érdekképviseletek részéről súlyos aggályok merültek fel a lehetőség jövőre való intézményesítésével szemben. A társasági törvény lehetővé teszi az átalakulást, ennek konkrét módszerei azonban még nem ismeretesek. Arra azonban annál inkább számítani lehet, hogy a szövetkezetek egymással, ill. állami vállalatokkal gazdasági társaságok, elsősorban kft.-k és rt.-k alapításában aktívan részt vesznek.
d) Állami vállalati rt.-vé való átalakulása elsősorban a következő területeken jöhet számba: – névlegesen már ma is kereskedelmi társasági formában működő állami vállalatoknál, ahol az elnevezés ellenére a részvénytársasági struktúra ténylegesen nem vagy csak kismértékben létezik;
– a pénzintézeti, ill. biztosítási szektorban,
– a külkereskedelmi vállalatok körében;
– a fizetőképtelenség megelőzése, rendezése, avagy szanálási eljárás eredményeként;
– az államigazgatási irányítás alatt álló nagyvállalatoknál, ill. trösztöknél, vagy a vállalati tanács irányítása alatt álló több gyáregységes nagyvállalatoknál.
e) A korlátolt felelősségű társasággá való átalakulás elsősorban a leányvállalatok esetében jöhet számításba. A társasági törvény lehetővé teszi a jogi személyek számára az ún. egyszemélyes korlátolt felelősségű társaság alapítását, ami a leányvállalati forma jelentős továbbfejlesztéséhez vezethet.
A társasági törvény a közgazdasági feltételekre nézve az alábbi követelményeket támasztja:
a) A verseny- és szervezetsemlegesség érdekében a közgazdasági szabályozásnál a tevékenységi elv következetes érvényesítésére van szükség. A társaságba történő befektetés a szabályozás szempontjából ne legyen hátrányosabb a saját meglévő szervezetbe történő befektetésnél.
b) A gazdasági társaságok egységes szabályozása hosszabb távon nem teszi lehetővé a vállalati, ill. a vállalkozói adó egymás mellett történő érvényesítését. Ezért a társasági törvénnyel egyidejűleg valamennyi gazdálkodóra nézve egységes, új adótörvény kerül bevezetésre. Az egységes adótörvény lehetővé teszi a társadalombiztosítási járulék egységesítését is.
c) Az elkülönült keresetszabályozás megszüntetésének folyamatában a társaságoknál jelentős előrelépésre van szükség a bérgazdálkodásban. A vállalati kategorizálás és az ehhez kapcsolódó adminisztratív korlátozások többsége megszüntetendő.
d) A gazdasági társaságok hatékony működése feltételezi, hogy a társaságok vagyonát, ill. az általuk kibocsátott értékpapírokat a gazdaság, a piac reálisan, a működés hatékonyságát is kifejezve értékelje. Ki kell alakítani a vagyonértékelés új módszereit – a nemzetközi gyakorlatot is figyelembe véve –, arra is tekintettel, hogy a gazdasági társaságok működése feltételezi a fokozott nyilvánosságot, a vagyonmérleg cégbírósági kontrollját. Ez a terület jelenleg még meglehetősen tisztázatlan, mégpedig enélkül az állami vállalatok egy részének rt.-vé való átalakítása, ill. egy teljes értékű részvényjogi szabályozás aligha lehetséges.
e) A társasági törvény megalkotása az értékpapírpiac fejlődését jelentős mértékben segíti, de egyben feltételezi i annak fejlesztését. A részvénytársaságok terjedése nyomán megnövekedett értékpapír-felügyelet továbbfejlesztését és az ún. tőzsdejog alapjainak lefektetését igényli – a társasági törvény hatálybalépésétől függetlenül, de előreláthatólag még 1989 folyamán.
f) Ugyancsak indokolt, hogy a hitelezés szempontjából a jogi személy, ill. jogi személyiséggel nem rendelkező társaságok közötti különbségek mielőbb megszűnjenek és a szervezeti, ill. tulajdonformáktól függetlenül egységes betét-, valamint hitelkondíciók érvényesüljenek.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir