A társasági törvényről

Full text search

A társasági törvényről
1988 jogalkotásának legjelentősebb eseménye a gazdasági társaságokról szóló törvény, amely 1989. jan. 1-jén lép hatályba. Nem túlzás ezt az egész 80-as évtized egyik leglényegesebb törvényének nevezni, hiszen a társasági törvény rendkívüli gazdaságpolitikai, politikai és ideológiai következményekkel járó jogszabály. Célja ugyanis a szocialista piacgazdaság szervezeti kereteinek megteremtése.
A magyar gazdasági reform 20 éves története igazolja, hogy a vállalatok integrálásának államigazgatási eszköze csődöt mondtak, de a vállalatok elkülönítése sem megfelelő megoldás. Nem egészséges továbbá az állampolgári kisvállalkozások mesterséges elválasztása sem a vállalati gazdálkodástól, mintegy „második” gazdaságként. Önellátó nemzeti piacgazdaság továbbá a magyar adottságok között nem építhető ki, a magyar vállalkozások szervezetileg sem vághatók el a világgazdaságtól.
A társasági törvény nem csodaszer, ettől önmagában az ország gazdasági teljesítménye még nem fog megjavulni. De a törvény új lehetőségeket teremt a gazdálkodók számára, továbbá alkalmas lehet a politikai intézményrendszer reformjával összhangban álló vállalati-vállalkozási szervezeti struktúra jogi alátámasztására.
Az új társasági törvény kiadását több éves huzavona előzte meg, ennek mélyén a szubjektív tényezők mellett objektív okok húzódtak meg. 1988-ig még nem dőlt el az a politikai vita, hogy továbbra is az ún. indirekt tervgazdálkodás lassú és óvatos kibontakozása van-e napirenden, avagy a szocialista piacgazdaság határozott, ám konfliktusokkal terhes megteremtése felé vesszük az irányt. Másrészt a társasági törvény egészséges működésének még számos közgazdasági feltétele hiányzik: nincs meg az azt működtető szervezeti környezet, alacsony a társasági kultúra, az ehhez szükséges jogismeret, nincs elég szakember, a társadalmi tudatban rengeteg a társaságokkal kapcsolatos ideológiai görcs.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir