Dolgozói érdekvédelem

Full text search

Dolgozói érdekvédelem
A társaság munkáltatói jogokat gyakorló szervével szemben az illetékes szakszervezeti testület élhet a Munka Törvénykönyvében és az ahhoz kapcsolódó jogszabályokban foglalt egyetértési, vétó stb. jogosítványaival.
A társaság abból indul ki, hogy nincs szükség dolgozói részvételre (beleszólásra) a jogi személyiséggel nem rendelkező társaságoknál, valamint az alapvetően koordinációs jellegű egyesülésnél, hiszen ezek nem folytatnak vállalatszerű gazdálkodást. Mivel a participáció a dolgozói kollektíva kontrollját jelenti a vállalatvezetési döntésekkel szemben, a törvény nem az alaptőke nagyságából, hanem az alkalmazotti létszámból indul ki. A csekély dolgozói létszámú vállalatoknál nincs szükség a vezetésben való intézményes részvétel biztosítására, a dolgozói érdekképviselethez elégségesek a szakszervezeti jogok. A minimális dolgozói létszám, amely mellett a törvény a participációt biztosítja: 200 főfoglalkozású munkavállaló, 200 dolgozó felett a közös vállalatoknál, a részvénytársaságoknál és a korlátolt felelősségű társaságoknál a felügyelőbizottságba, annak egyharmad részéig, a dolgozók általuk választott küldötteket delegálhatnak.
Egy társaság felügyelőbizottsága egyébként nem döntést hozó, hanem ellenőrző szerv, amelynek révén a dolgozók kifejezésre juttathatják a társaság üzletpolitikájával kapcsolatos álláspontjukat. A magyar társasági jog tehát a dolgozói participációt nem a társaság vezetésében, hanem a vezetés ellenőrzésében biztosítja.
A társasági törvény vagyonérdekeltséggel is kiegészíti a dolgozói participáció intézményét. A hosszú távú vagyonérdekeltség érdekében a „hagyományos” állami vállalatoknál intézményesített vagyonjegyhez hasonló módon lehetővé teszi a törvény, hogy a dolgozók kedvezményes árú vagy ingyenes részvényeket szerezhessenek. A dolgozói részvény sajátossága abban áll, hogy csak korlátozottan, azaz a vállalathoz kötődően forgatható, kilépés vagy öröklés esetén a vállalat által visszavásárolandó. Ez a részvény alkalmas lehet a tulajdonosi tudat fokozatos megteremtésére és a társadalmi esélyegyenlőség szolgálatára.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir