A légkör üvegházhatása és az éghajlat

Full text search

A légkör üvegházhatása és az éghajlat
A légkör üvegházhatásának antropogén erősödése miatt a Föld hőmérséklete a jövő század közepére magasabbra emelkedhet, mint az emberi történetem során valaha. Ezért az olyan, ún. üvegházgázok bizonyítottan emelkedő tendenciája a felelős, mint amilyen elsősorban a széndioxid (CO2), a metán (CH4), a dinitrogén-oxid (kéjgáz, N2O), a halogénezett szénhidrogének és a felszín közelében szaporodó (bár a sztratoszférában valószínűleg ezt túl is kompenzálva csökkenő) mennyiségű ózon (O3). E gázokon keresztül a Nap sugarai szinte zavartalanul lejutnak a felszínre, ezzel szemben az onnan kiinduló, nagyobb hullámhosszú energia egy részét e gázok (és a vízgáz) elnyelik s visszasugározzák a felszín felé. A légkörnek ez az ún. üvegházhatása már ma kb. 30 °C-kal emeli a Föld hőmérsékletét.
1987-ben kétfordulós nemzetközi munkaértekezletet rendeztek „A klímaváltozással kapcsolatos fejlesztési politikák” címmel. Ezen 3 globális éghajlati forgatókönyvbe foglalták az üvegházhatás erősödésének lehetséges ütemét. Az ún. felső határ jellegű változat évtizedenként 0,8 °C-os (vagyis 50 év alatt 4 °C-os) melegedéssel számol. A halogénezett szénhidrogének használatának korlátozására 1987-ben kötötték a montreali ózonegyezményt. Az ennek betartását, a többi gáz esetében a jelenlegi kibocsátási trend folytatódását s az éghajlat közepes érzékenységét feltételező változat szerint az évtizedenkénti melegedés 0,3 °C (2040-re 1,5 °C). A legkedvezőbb, alsó határ jellegű változat szerint – amely csak sikeres korlátozó erőfeszítések és viszonylag alacsony éghajlati érzékenység mellett realizálódhat – évtizedenként csupán 0,06 °C lenne a melegedés.
A közepes és a felső változat szerint a globális felmelegedés a jövő század közepéig 30–150 cm-rel emelheti a tengerek szintjét. A csapadék a magasabb szélességi körökön és a nedves trópusi körzetekben várhatóan nő, míg a mérsékelt égövi és a száraz szubtrópusi vidékeken legalább az év egy részében csökken. Magyarországon az eddigi statisztikai adatok szerint néhány tized °C-kal melegebb globális klímához melegebb és aszályosabb nyár tartozott, míg a tél hőmérséklete nem a melegedés mértékével, hanem annak ütemével mutat párhuzamot.
A múlt század második felétől kezdődően a Föld hőmérséklete – kisebb ingadozásokkal kb. 0,6 °C-kal emelkedett. Az erősödő üvegházhatás ebben inkább csak századunk közepétől játszik domináns szerepet, ezt megelőzően a gyengébb vulkáni tevékenység vagy más természeti tényezők domináltak. A melegedés az északi félgömbön markánsabb, míg a déli féltekén az óceánok nagyobb aránya miatt – a kisebb visszaesések (pl. a 40-es és a 70-es évek eleje között) is elmosódottabbak. Az évszázad 5 legmelegebb éve a 80-as évekre esik. Rekorder az 1988-as, második az 1987-es év.
A felszíni léghőmérséklet emelkedésével párhuzamosan az elmúlt 100 évben 10–15 cm-nyit emelkedett a világóceán szintje is. E változás nagyrészt bizonyára a másik meghatározó folyamattal, a tengervíz hőtágulásával magyarázható.
A világtengerek szintje a jelenlegi jégkorszakon belüli glaciális-interglaciális átmenetek évezredes időskáláján több 10 m-es szintkülönbségeket mutatott. Ebben azonban elsősorban a kontinentális jégtakaróban végbement változások domináltak a hőtágulással szemben. Ha ugyanis a teljes, átlagosan 4 km mélységű világóceán például 3,5 °C-kal felmelegedne, a hőtágulás önmagában csupán 2,5 m-rel emelné a világóceán szintjét.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir