Szárazföldi csapatok

Full text search

Szárazföldi csapatok
A fegyveres erővel egyáltalában nem rendelkező Izland és a csak gyenge partvédelmi erőkkel rendelkező Málta kivételével az összes NATO-, Varsói Szerződés- és semleges ország fegyveres erőiben vannak szárazföldi csapatok.
A szárazföldi csapatok a fegyveres erők legrégebbi haderőneme. E sajátos haderőnem – a klasszikus értelemben vett hadsereg – rendeltetése a szárazföldi harctevékenységek megvívása. Alapvető harcfeladatok: az ellenség hasonló szervezeteivel védekező és támadó hadműveletek folytatása, szárazföldi területek megtartása, ill. megszerzése végett. A harcfeladatok végrehajtásában a szárazföldi csapatok együttműködhetnek más haderőnemekkel, ill. a harctevékenység során az ellenség más haderőnemeivel is szembekerülhetnek (pl. tengeri, óceáni partszakasznak az ellenséges tengeri vagy légi deszanttól való védelme során).
A szárazföldi csapatok állományába mindenekelőtt a különféle harcoló fegyvernemek tartoznak. Ezek harctevékenységének elősegítésére – katonai szóval: biztosítására – a szárazföldi csapatok állományába különféle szakcsapatok és -szolgálatok is tartoznak.
A szárazföldi haderőnem szervezetileg ún. alegységekből (szakasz, század, zászlóalj), egységekből (ezred), magasabbegységekből (dandár, hadosztály) és seregtestekből (hadtest, hadsereg) áll. A szervezeti csoportosulás azt jelenti, hogy néhány alacsonyabb típusból épül fel a nagyobb, így pl. egy egység (ezred) néhány alegységből (zászlóaljból), egy magasabbegység (pl. hadosztály) néhány egységből (ezredből) áll.
A szárazföldi csapatok összetétele (országonként, szövetségi rendszerenként) változó, s az adott ország földrajzi elhelyezkedésétől, a hagyományoktól, más haderőnemek meglététől is függ.
A szárazföldi csapatok legnagyobb létszámú harcoló fegyverneme az egykori gyalogság mai korszerű utóda a gépkocsizó lövész csapatok. E fegyvernem jelenlegi elnevezését a 60-as évek közepén kapta, ugyanis ez időre a lövész alakulatok gépesítettségének mértéke igen magas fokot ért el, s így a fegyvernem minőségi átalakulása befejeződött.
A mai gépkocsizó lövész alegységek és egységek jellemző alapvető felszerelése a különféle fedélzeti fegyverekkel ellátott, gumikerekes vagy lánctalpas gyalogsági harcjármű. Ez az eszköz lehetővé teszi egyfelől a nagyfokú manőverezőképességet, másfelől az egyébként is sorozatlövő fegyverrel ellátott lövészkatonáknak nagy tűzerejű támogatást s ezenkívül jelentős védettséget is nyújt.
A mai lövész alegységeknek az ellenség különféle fegyverfajtáitól való védettsége is jelentős mértékben fokozódott. Az atom- és a vegyi fegyverektől való fokozott védelmet szolgálja a gyalogsági harcjárművek és a páncélozott szállítójárművek hermetikusan elzárt küzdőtere. Az ellenséges harckocsik elleni harcra a lövészeknek kis hatótávolságú kézi páncéltörő rakéták és nagy hatótávolságú irányított páncéltörő rakéták állnak rendelkezésre. Az alacsonyan támadó harci repülőgépek és helikopterek elleni harcra pedig a lövészek hatékony kézi légvédelmi rakétákkal vannak felszerelve.
A szárazföldi haderőnemnek a nagy manőverezőképességet és hatalmas tűzerőt egyesítő fegyverneme a harckocsicsapatok. Harceszközeik a 30–50 t körüli szerkezeti tömegű, jelentős páncélvédettségű harckocsik, melyek lövegeinek űrmérete nem ritkán a 100 mm-t is meghaladja, mozgási sebességük pedig terepen is 40–50 km/h.
Védettségüket jellemzi, hogy legnagyobb veszélynek kitett homlokpáncéljuk fél méternél is vastagabb. Az igazán korszerű harckocsik menet közben is képesek tüzelésre, a cél megsemmisítésére, hiszen nagy űrméretű, több km-re is célba találó lövegük mozgás közben is, a terep egyenetlenségei ellenére, a kiválasztott célra irányozva marad, mivel hossz- és keresztstabilizátorral van ellátva.
A szárazföldi haderőnem legnagyobb tűzerejű fegyverneme a tábori tüzérség. Harceszközei között egyaránt megtalálhatók a hagyományos csöves tüzérség vontatott vagy önjáró lövegei, valamint a földi célok elleni tüzérségi rakéták.
A csöves tüzérségi lövegek nagyobb űrméretű változatai közül néhány fajta atomlőszer-tüzelésre is alkalmas.
A sorozatvető rakéták – a legkisebb tüzérségi rakéták – a II. világháború kedvező tapasztalatai nyomán széleskörűen elterjedtek. Lőtávolságuk ugyan nem nagyobb, mint a legnagyobb a 150–200 mm-es űrméretű lövegeké (20–30 km), de tűzerejük a lövegekének sokszorosa. Igaz, pontatlanabbak a lövegeknél, de nagy terület lefogására alkalmasak.
A tábori tüzérség legnagyobb hatótávolságú és tűzerejű fegyverei a hagyományos és az atomtöltet célbajuttatására egyaránt alkalmas ballisztikus rakéták. Ezek kisebb változatai a 100–120 km-ig terjedő hatótávolságú harcászati rakéták, a nagyobbak pedig az 500 km-ig terjedő hatótávolságú hadműveleti-harcászati rakéták. Bevetésükre lánctalpas vagy gumikerekes szállító-indító berendezés szolgál.
A csapatlégvédelemben az önjáró többcsövű kis kaliberű sorozatlövő fegyvereken kívül egyre nagyobb számban rendszeresítenek irányított rakétafegyvereket. Ezek különféle, rendszerint kerekes vagy lánctalpas járműre telepített változatai, a kis és közepes hatótávolságú irányított rakéták egyaránt hatékony fegyverek az alacsony és a közepes (néhány km) magasságról támadó harci repülőgépek és helikopterek ellen.
A szárazföldi haderőnem szakcsapatai teremtik meg a harcoló fegyvernemek számára a harctevékenység feltételeit. Így a híradósok megfelelő összeköttetést hoznak létre a harcoló alakulatok és a vezetési pontok között, a műszaki csapatok utakat, ideiglenes hadi hidakat építenek, s ahol nincs lehetőség hídépítésre, ott kompolással teszik lehetővé az átkelést. A műszaki csapatok végzik az elaknásított területek mentesítését is, ill. ha szükséges, aknamezőket telepítenek.
A vegyvédelmi csapatok az ellenséges vegyi, ill. atomcsapás következményeinek a felszámolását végzik, végrehajtva az ún. vegyi- és sugármentesítést.
A rádiótechnikai csapatok figyelik a hadszíntér légterét, adatokat szolgáltatnak a csapatlégvédelem számára az ellenséges légierő tevékenységéről.
A harcoló fegyvernemek lőszer-, fegyver-, élelmiszer-, tüzelőanyag-utánpótlására, a sérült felszerelések javítására, a harcvonal mögötti terület közlekedésének megszervezésére szolgálnak a hadtápegységek, -intézmények, javítóbázisok.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir