Politika

Full text search

Politika
I. 4. A súlyosan beteg Lenin kiegészíti a „Levél a kongresszushoz” c. üzenetét; határozottan a főtitkár leváltását indítványozza. Újabb agyvérzése azonban megakadályozza a „végrendelet” befejezését.
I. 25. Megjelenik a Pravdában Lenin „Hogyan szervezzük át a Munkás-Paraszt Felügyeletet” c. – Sztálin utasítására cenzúrázott – írása, amelyben a főtitkári befolyás csökkentéséről, a vezetés demokratizálásának szükségességéről beszél. (Valerian Kujbisev kb-titkár a cenzúrázás helyett azt javasolta: csak egy példányt nyomtassanak ki a Pravdából Lenin számára, de ezt a PI elvetette.)
III. 5. Lenin Trockijt kéri meg, hogy a XII. kongresszuson képviselje a véleményét a „grúz ügy” kapcsán napirendre kerülő nemzetiségpolitikai vitában, „A nemzetiségek, ill. az autonomizálás kérdéséhez” c. írását a biztonság kedvéért Mdivanihoz is eljuttatja. Ebben elítéli a nagyorosz sovinizmust, s síkra száll a nemzetiségi ügyek türelmes kezeléséért, az önkéntesség elvéért.
IV. 17–25. Az OK(b)P XII. kongresszusán Trockij, Kamenyev, Zinovjev nem vállalja Lenin képviseletét, Buharin vezetésével azonban mégis elítélik a „nagyorosz sovinizmus maradványait”.
IV. 29.–V. 2. Az összorosz zsinaton a bolsevikokhoz lojális, „Megújulás” nevű egyházpolitikai áramlat megfosztja Tyihont a pátriárkai címtől. A „kommunista kereszténységet” hirdető csoport 1943-ig létezik.
V. 8. A Curzon-ultimátum. A britek követelik a vallásüldözés abbahagyását, a felségvizek területének csökkentését Murmanszk térségében, ill. a szovjet diplomaták kivonását Iránból és Afganisztánból.
Tavasz Megindul a küzdelem a pártvezetés csúcsán a lenini örökségért. Az utódlásban a legesélyesebbek Lev Davidovics Trockij, a győztes polgárháború hadügyi népbiztosa, a petrográdi felkelés irányítója, Lenin szerint a legtehetségesebb kb-tag, Grigorij Jevszejevics Zinovjev (Radomilszkij), a Komintern és a petrográdi szovjet elnöke: Lev Boriszovics Kamenyev (Rozenfeld), a moszkvai szovjet elnöke, az NT irányítója Lenin betegsége alatt, Zinovjevvel együtt Lenin régi és közeli tanítványa Joszif Visszarionovics Sztálin, a párt főtitkára, nemzetiségügyi és állami ellenőrzési népbiztos, aki Lenin szerint „felmérhetetlen hatalmat összpontosított a kezében”, Nyikolaj Ivanovics Buharin, a párt fő ideológusa, a Pravda főszerkesztője, Lenin szavával a párt „kedvence”. Zinovjev és Kamenyev Trockijt tartja a legveszélyesebbnek, ezért Sztálinnal lépnek szövetségre. Őket támogatja a vezéri posztra nem aspiráló Buharin is.
VI. 16. Tyihon nyílt levélben „beismeri” bűnösségét de a pátriárkai címet haláláig (1925) már nem kapja vissza.
VII. 1. Megkezdik 1939-ig tartó működésüket a Szolovki-szigeteken létesített munkatáborok és a Pecsora völgyében épített fióklágerek.
VIII. A kiszlovodszki barlangtalálkozó. Zinovjev híveivel (Frunze, Lasevics, Jevdokimov) megpróbálja Buharint és Vorosilovot maga mellé állítani Sztálin ellene irányuló manővereinek kivédésére. Az utóbbiak azonban beárulják a főtitkárnak.
Ősz A GPU Dzerzsinszkij kezdeményezésére először tartóztat le kommunistákat, szinte kizárólag munkásokat, akik a bürokratikus apparátus visszaszorítását követelték.
X. 8. Trockijnak a titkárságot elítélő, a kb-hez intézett levelével zászlót bont a „baloldali ellenzék”. Gazdasági programjuk a NEP-et bírálja, gyors iparosítást, a tervgazdálkodás bevezetését támogatja (Preobrazsenszkij, Pjatakov, Oszinszkij, Antonov-Ovszejenko).
X. 15. Megjelenik a „baloldali ellenzék” platformja, a 46-ok nyilatkozata. Alapgondolata a frakciótilalom eltörlése, a pártdemokrácia visszaállítása.
XI. 15. A KVB dekrétuma átszervezi a GPU-t a tagköztársaságok politikai rendőrségeit összefogó csúcsszervvé (Egyesített Állami Politikai Hatóság – OGPU).
XII. 11. A Pravda közli Trockij „Új irányvonal” c. cikkét, amelyben többek között azt követeli, hogy a párt rendelje alá önmagának a feje fölé nőtt apparátust.
Az év folyamán Moszkvában az eszer párt bejelenti felosztását.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir