Az ózonpajzs roncsolódásának egészségügyi és környezeti hatásai

Full text search

Az ózonpajzs roncsolódásának egészségügyi és környezeti hatásai
Az ózonpajzs károsodásának alább felsorolt hatásai az utolsó kivételével az ultraibolya sugárzás B tartománya megnövekedésének következményei:
– az embereknél nő a bőrrák- és szemhályog-előfordulás, károsodik az immunrendszer;
– károsodnak a szárazföldi és vízi ökoszisztémák;
– bizonyos anyagok (műanyagok, gumiáruk, festékek) élettartama csökken;
– a felszínközeli légkörben felgyorsulnak a fotokémiai folyamatok, a gyakoribb fotokémiai szmogok idején az ózon és más oxidáló vegyület koncentrációja eléri az emberre és növényzetre káros szintet;
– csökken a sztratoszféra hőmérséklete, ami kiszámíthatatlan hatással van a földi éghajlatra.
Az ultraibolya sugárzás B tartománya csak igen kis hánydát képezi a napsugárzás földfelszínre jutó energiájának, rövidebb hullámhosszai csak magas hegységeken mérhetők. Élettani fontossága jelentős, pl. hatására képződik az emberi bőrben a D-vitamin. Mivel tehát az UV-B sugárzás megszokott szintje létfontosságú, célszerűbb volna az általánosan hangoztatott „káros ultraibolya sugárzásról” beszélni. A veszélyeztetést tulajdonképpen az jelenti, hogyha az ózonréteg felgyorsuló károsodásával az ultraibolya sugárzás gyorsabb ütemben növekszik, semmit hogy ahhoz az élővilág alkalmazkodni tudna.
A sugárzás megszokott szintje az élővilág fajainál és típusainál igen eltérő. A magas hegységek növényzete bőrszerű, nemegyszer sugárzás-visszaverő fehér szőrökkel borított levélfelülettel védekezik a túlzott sugárzás ellen. Lényegesen nagyobb egy trópusi színes bőrű ember megszokott sugárszintje, mint a mérsékelt égövi fehéreké. Így az eddig bekövetkezett ózoncsökkenésből származó UV-B sogárzásnövekedés hatása elhanyagolható. Az USA-ban számos statisztika jelent meg a bőrrákesetek növekvő trendjéről, s hasonlókat hallani skandináv országokban is. Az illető országok szakemberei szerint azonban ennek okát főként a szoláriumok túlzásba vitt használatában, a mind gyakoribb déltengeri turizmusban és más tényezőkben kell keresni. Akár a különböző fényvédő faktorral jelzett napolajok az illatosításra és barnulást elősegítő hatása miatt adalékolt bergamottot, és nem lehetünk bizonyosak a paraffinolaj alapanyag mint ásványolaj-származék és az egyéb adalékok felől sem.
Az immunrendszer-károsodásra bizonyítékként mindössze egy ausztrál orvos megfigyelését idézik; szerinte páciensei vérében napozás után csökkent a fehérvérsejtek száma. Orvosilag azonban régóta ismert, hogy a felégéskor roncsolódott hámsejtek eltávolítása leköti a fehérvérsejteket, és az is, hogy ez a jelenség csak a gyulladásos bőrpír elmúlásáig tart. A hivatalos dokumentumok elismerik, hogy az ultraibolya sugárzás és a legveszélyesebb bőrrákfajta, ill. a szemhályogok előfordulása között eddig semmiféle összefüggést nem sikerült találni.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir