Az ózonréteget károsító anyagokról

Full text search

Az ózonréteget károsító anyagokról
A 30-as évek elejétől egyre szélesebb körben alkalmaznak az iparban halogénezett szénhidrogéneket: hűtőgépek és légkondicionálók hűtőközegeként; aeroszolos szórópalackok hajtógázaként; műanyagok habosítására (hőszigetelő és csomagoló merev habanyagok, habszivacsok, cipőtalpak stb.); oldószerként (zsírtalanításra az elektronikai és fémiparban, festékekhez, textilvegytisztításra); tűzoltásra.
A korábban csodaanyagoknak kikiáltott vegyületek elterjedését különleges sajátosságaik is elősegítették. Ezek: vegyületként más, szokatlan forráspontjuk; nem égnek, többségük egészségre ártalmatlan; viszonylag olcsón előállíthatók; kémiailag stabilak.
Épp ez utóbbi sajátosságukból ered, hogy a légkörbe jutva hosszú időn át megmaradnak. A leggyakrabban használt vegyületek koncentrációja a 80-as években évi 7%-kal nőtt. A növekedés a troposzféra felső rétegeiben a legkifejezettebb, és a vegyületek a sztratoszférába is feldiffundálnak. Légköri üvegházfokozó szerepük is igen számottevő, egy molekulájuk a szén-dioxidhoz képest több tízezerszeres hatású. Így viszonylag kis koncentrációjuk ellenére is 15–20%-ban felelősek a várható klímaváltozásért.
Az ózonréteget károsító, nagy – általában 70–120 éves – légköri élettartamú halogénezett szénhidrogéneknek két csoportja van:
1. klórozott-fluorozott karbonátok (angol rövidítéssel CFC, hazánkban a DuPont márkanév alapján freonként ismertek);
2. brómozott-fluorozott karbonátok (nemzetközileg és hazánkban is halonnak nevezett vegyületek).
Az egyes csoportokba tartozó vegyületeket a bennük levő klór-, ill. bróm-, továbbá fluor- és szénatomok száma szerint számkóddal jelölik.
Speciális tulajdonságaik miatt igen nehéz feladat a freonok és halonok kiváltása más, környezetkímélő vegyületekkel. Anyagtakarékos megoldásokkal is kísérleteznek, de ezek nem jelentenek végleges megoldást. Ilyenek pl. a hajtógázként vagy hőközlőként alkalmazott freonok fajlagos felhasználásának a csökkentése más anyaggal történő keveréssel, nyílt pórusú műanyag habok gyártásánál és ipari oldószerhasználatnál a levegőbe kerülő freonok visszanyerése, hűtőgépek javításakor és kiselejtezésekor a freon hűtőközeg összegyűjtése és regenerálás utáni újrahasznosítása.
Az utóbbi években e téren nagymértékben felgyorsult kutató és fejlesztő tevékenység számos eredménnyel kecsegtet, de eddig egyetlen felhasználási területen sem hozott átütő sikert. A műanyag habok gyártására szóba jövő alternatív anyag mérgező vagy tűzveszélyes, ráadásul a termékek hőszigetelő tulajdonsága romlik, s hamarabb porladnak. Sok esetben a javasolt megoldás lényegesen drágább, s az áttéréshez szükséges technológiaváltás tovább növeli a költségeket.
Világszerte a freonok szórópalack-hajtógázként történő alkalmazásának a kiküszöbölését szorgalmazzák a leginkább, ez ugyanis jelentős csökkentéssel kecsegtet (e célra használják a freonmennyiségnek csaknem a felét). Egyre szélesebb körben alkalmaznak e célra különböző szénhidrogéneket (szagtalanított propán-butánt, izobutánt, dimetil-étert stb.), ami tűzvédelmi, egészségügyi és környezetvédelmi szempontból is nagy óvatosságot igényel. A szén-dioxid, a nitrogén vagy a tisztított sűrített levegő (ez utóbbi magyar szabadalom!) hajtógázként való alkalmazásához megfelelő szeleprendszert és szórófejet, valamint lényegesen nyomásállóbb palackot kell még kifejleszteni. A helyettesítő anyagokkal gyártott termékek használati értéke is kisebb, hiszen a freon a kipermetezésre kerülő anyagban oldódva a cseppecskéket tovább „robbantja”, s így valóban aeroszol finomságú permetet eredményez. Egyes gyógyszerészeti és műszaki sprayk esetén a freon a hatóanyagreceptúra szerves része, ezeknél a megfelelő helyettesítő anyagok kifejlesztésére tehát még éveket kell várni.
A freonokat világviszonylatban gyártó mintegy kéttucatnyi vegyi gyár már egy évtizede óriási ráfordításokkal kísérletezik az ózonréteget nem károsító helyettesítő anyagok kidolgozásán. Először arra jöttek rá, hogy ha a freonok egy vagy több klóratomját hidrogénnel helyettesítik, légköri élettartamuk lényegesen lerövidül, s a sztratoszférába csak kis hányaduk (2–10%) jut fel. Így született meg a HCFC, magyarul telítetlen (vagy lágy) freoncsalád, amely az üvegházhatás szempontjából is kedvezőbb tulajdonságokat mutat. Újabban aggályok merültek fel a lágy freonok alkalmazásával szemben, mondván: mivel kevésbé stabil vegyületek, mint a kemény freonok, a sztratoszférában könnyebben bomlanak, s így már kis mennyiségük is láncreakciót generálhat. A kérdést épp ezért felülvizsgálják, és használatukat csak átmenetileg, néhány évtizedre javasolják.
Az elmúlt években kifejlesztett, immár klórtartalom nélküli, rokontulajdonságú vegyületek a HFC-k (népszerű elnevezéssel: zöld freonok). Mivel az ózonréteget egyáltalán nem károsítják, több problematikus freonkiváltási területen a jövő ígéretei. Kedvezőtlen tulajdonságuk, hogy üvegházhatásuk – a telített freonokéhoz hasonlóan – erős.
A lágy és zöld freonok körébe tartozó új vegyületeket még az üzemi gyártókapacitás kiépítése előtt mintegy 6 éven át tartó szigorú nemzetközi tesztvizsgálatnak vetik alá rövid és hosszú távú egészségügyi és környezeti hatásaik szempontjából. Kereskedelmi forgalmazásra csak a különösebb probléma nélküli vegyületek kerülhetnek. A lágyfreon-vegyületek közül elsőként a HCFC-22 használata kezdődött meg, de mivel később környezeti hatásait illetően aggályok merültek fel, gyártása további bővítését felfüggesztették. Korlátozott mennyiségben már kapható a HCFC-141b és HCFC-142b, amely a merev műanyag habok előállításánál a CFC-11, ill. a CFC-12 kemény freonokat váltja ki a következő években. A lágyfreon-család többi tagja a tesztelés befejeztével várhatóan 1993-ig, a zöld freonok pedig csak azután kerülnek forgalomba.
Mivel ezen új vegyületek kifejlesztése és tesztelése igen nagy ráfordításokat igényel, továbbá gyártási technológiájuk is bonyolultabb, a lágy freonok 2–5-ször, a zöld freonok pedig 5–7-szer lesznek drágábbak az eddig alkalmazott kemény freonoknál. Ezáltal rengeteg termék lesz drágább, de ennek van egy pozitív hatása is: gazdaságosabb új technológiák kifejlesztésére ösztönöz.
A főként tűzvédelemre használt halonok helyettesítésére a legutóbbi időkig még csak remény sem volt. 1990 tavaszán jelentette be a DuPont cég, hogy két olyan vegyületet talált, amely a jövőben alternatív anyaggá válhat.
Legutóbb az ózonréteg-károsító vegyületek közé sorolták a szén-tetrakloridot és a metil-kloroformot is. Míg egyes országokban felhasználásuk még mindig rohamosan nő, más országokban számos területen máris kiváltották őket kevésbé toxikus és rövidebb élettartamú, tehát az ózonréteget nem károsító rokon vegyületekkel. A szén-tetraklorid intermedierként továbbra is használható.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir