Magyar vonatkozások

Full text search

Magyar vonatkozások
A magyar kormány 1988. márc.-ban – a környezetvédelem irányításának minisztériumi szintre emelését követően – döntött a bécsi egyezményhez, majd 1989. ápr.-ban a motreali jegyzőkönyvhöz való csatlakozásról. Az egyezményhez és a jegyzőkönyvhöz való csatlakozás – a dokumentumok teljes magyar szövegével – a Minisztertanács Hivatala és Magyar Közlöny 1990. évi 15. és 18. számában tette közzé.
A montreali jegyzőkönyven szabályozott anyagokat Magyarországon nem gyártanak, az igényeket döntően EGK-importból fedezik. A felmérések szerint az 1986. bázisévben importunk, ill. felhasználásunk a szabályozott freonféleségekből kereken 5500 t, a halonokból 609 t volt. Összesítve az 1 főre eső felhasználás 0,6 kg/év, ami alig több, mint a fejlett ipari országokbeli felhasználás fele. Ennek oka egyrészt az, hogy egyes műanyag-feldolgozási technológiák felfutása késett, másrészt az, hogy a szigorú importkorlátozás anyagtakarékos megoldásokra ösztönözte a felhasználókat. Így többek között megoldották a tűzoltó készülékek nyomásellenőrzésénél a rátöltés lehetőségét, továbbá a legnagyobb kozmerikai gyárban (Caola) már folyamatban volt az a program, amelynek keretében az előállított évi 30 millió aeroszolos termék 1/3-ánál szagtalanított PB hajtógázra tértek át, a többinél pedig szén-dioxid-rátöltéssel csökkentették (1/4-ére) a freonmennyiséget. A freonok felhasználási területek szerinti megoszlása 1986-ban a következő volt: hajtógáz 46%, hűtőközeg 22%, műanyag-feldolgozás 29%, oldószer 3%.
A montreali jegyzőkönyvhöz történt csatlakozással egyidejűleg a Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Minisztérium munkabizottságot létesített az érdekelt tárcák, intézmények és ipari egyesülések részvételével; megszervezésre került a szabályozott anyagok importjára és felhasználására vonatkozó statisztikai adatgyűjtés; elrendelték a szabályozott anyagok importkivételi listára kerülését és a freont tartalmazó új termékek forgalomba kerülésének szigorú korlátozását. A szénhidrogén hajtógázas szórópalackok térhódítása miatt folyamatban van a vonatkozó tűzvédelmi szabvány módosítása, lépések történtek a kiváltással kapcsolatos kutatás-fejlesztések és technológiamódosítások támogatására. A freont nem tartalmazó szórópalackos áruk elsőként kaptak „környezetkímélő” emblémát. Várható az a miniszteri rendelet, amely az egyes felhasználási területeken meghatározza a szabályozott anyagok korlátozását, ill. teljes kiváltását, immár a módosított jegyzőkönyv előírásai szerint.
A módosított montreali ratifikálása, előírásainak maradéktalan végrehajtása, az EGK-normákhoz való igazodás alapfeltétele remélt EGK-tagságunknak. Az ózonréteg-károsító anyagok felgyorsított kiváltása persze nem kis próbatétel elé állítja átalakulóban levő gazdaságunkat, jóllehet e téren bízvást számíthatunk a fejlett ipari országok megkülönböztetett segítségére.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir